«Ένας Ιάπωνας κατασκευαστής αυτοκινήτων κατασκευάζει ένα εργοστάσιο συναρμολόγησης στο Μεξικό. Μια ιταλική εταιρεία λογισμικού ανοίγει ένα γραφείο πωλήσεων στην Κένυα για να φτάσει στην αγορά της Κένυας με τις υπηρεσίες της. Μια μεγάλη αυστραλιανή εταιρεία εξόρυξης αποκτά μια μικρότερη εταιρεία από την Αγκόλα για διαφοροποίηση».
Αυτό γράφουν οι αναλυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Carlos Sánchez-Muñoz , Silvia Matei και Kristy Howell, τονίζοντας ότι όλα αυτά είναι παραδείγματα άμεσων ξένων επενδύσεων.
Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα της Συντονισμένης Έρευνας Άμεσων Επενδύσεων του ΔΝΤ, οι δέκα κορυφαίοι αποδέκτες άμεσων ξένων επενδύσεων στον κόσμο έως το τέλος του 2020 ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι Κάτω Χώρες, το Λουξεμβούργο, η Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο , ΕΔΠ Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη, Ελβετία, Ιρλανδία και Γερμανία.
Οι συνολικές δηλωθείσες θέσεις άμεσων ξένων επενδύσεων αυξήθηκαν κατά 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια —ή έξι τοις εκατό— από το 2019 έως το 2020 (μεταξύ των οικονομιών που ανέφεραν στοιχεία τόσο για το 2019 όσο και για το 2020).
Παρά τις αβεβαιότητες που δημιούργησε η πανδημία του COVID-19, η αύξηση των θέσεων άμεσων ξένων επενδύσεων ευθυγραμμίζεται σε μεγάλο βαθμό με τη μέση ετήσια αύξηση τα τελευταία πέντε χρόνια.
Η αύξηση από το 2019 στο 2020 οδήγησε σε αυξήσεις στην Ευρώπη και την Ασία-Ειρηνικό. Στην Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία βρέθηκαν στην κορυφή της λίστας, με ποσοστό 18% και 15% αντίστοιχα.
Στην Ασία-Ειρηνικό, η αύξηση οφείλεται κυρίως στην Κίνα. Στην πραγματικότητα, η Κίνα παρουσίασε τη μεγαλύτερη αναφερόμενη αύξηση τόσο στις εισερχόμενες όσο και στις εξαγωγικές άμεσες επενδύσεις παγκοσμίως.
Ταυτόχρονα, οι θέσεις ξένων άμεσων επενδύσεων στην Αφρική μειώθηκαν ελαφρά από το 2019, κυρίως λόγω των χαμηλότερων θέσεων στη Νιγηρία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέλαβαν την ηγετική θέση ως ο μεγαλύτερος αποδέκτης άμεσων ξένων επενδύσεων το 2019 και παγίωσαν αυτή τη θέση το 2020, κυρίως λόγω των υψηλότερων άμεσων επενδύσεων από την Ιαπωνία, τη Γερμανία και την Ολλανδία.
Μαζί, αυτές οι τρεις οικονομίες αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των άμεσων ξένων επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία τρία χρόνια.
Οι χώρες με χαμηλή φορολογία όπως η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η περιφέρεια του Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη και η Ιρλανδία παρέμειναν μεταξύ των κορυφαίων οικονομιών άμεσων επενδυτών και επενδύσεων. Συνέχισαν να είναι ελκυστικοί προορισμοί για διαφορετικούς τύπους επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που διοχετεύονται μέσω οντοτήτων ειδικού σκοπού.
Latest News
Τα 24ωρο των κεντρικών τραπεζών - Με μπαράζ μειώσεων στα επιτόκια κλείνει το 2024
Το 2025 αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα και σηματοδοτεί στροφή στις νομισματικές πολιτικές των τραπεζών
Συνεργασία και λύσεις - Πού βρίσκεται τελικά η ευρωπαϊκή απάντηση για τη στεγαστική κρίση;
Ακριβά ενοίκια και στεγαστικά δάνεια έχουν επιδεινώσει την στεγαστική κρίση στην Ευρώπη - Τι ζητούν οι πολίτες
Έρχεται το τέλος του ΠΟΕ με τον Ντόναλντ Τραμπ;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) έτσι κι αλλιώς δεν λειτουργεί υποδειγματικά. Με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο μάλλον θα καταρρεύσει. Ποιες θα είναι οι συνέπειες;
Μάριο Μόντι: «Η Ευρώπη δεν μπορεί άλλο να παραμείνει ένα βρέφος»
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι μίλησε για την κρισιμότητα της επόμενης πενταετίας αλλά και για το δικαίωμα του βέτο
Στην ουρά οι τουρκικές εταιρείες για την ανοικοδόμηση της Συρίας
Πάνω από 11 δισ. δολάρια ήταν ήδη οι ζημιές σε 14 μεγάλες πόλεις και σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας από το 2023, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα
Θα έκανε τα πάντα για να τον... αποφύγει - Το αμερικανικό δίκτυο ABC και ο Τραμπ
Ο άλλοτε σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον βρέθηκε στο στόχαστρο του Τραμπ και προκάλεσε μια διαμάχη με το δίκτυο ABC
Γιατί οι Millennials δεν αγοράζουν πλέον σπίτια;
Οι τιμές των σπιτιών δεν είναι το μόνο που εμποδίζει τους millennials να αγοράζουν ακίνητα - Τι άλλο τους ανησυχεί
Δεινόσαυροι σε συλλογές δισεκατομμυριούχων - Η μάχη στις δημοπρασίες
Οι δεινόσαυροι υφαρπάζονται από δισεκατομμυριούχους καθώς οι επιστήμονες δεν έχουν τέτοιους πόρους
Ιράν: Νέα πτώση για το ριαλ έναντι του δολαρίου
Συνεχίζεται η καταβαράθρωση του νομίσματος του Ιράν έναντι του δολαρίου. Το ριάλ έπεσε στα 756.000 ανά δολάριο
Μπροστά στην απαγόρευση του TikTok - Πώς προετοιμάζονται οι αγορές μόδας και ομορφιάς
Το timing της απαγόρευσης έρχεται αν και κατά τη φετινή εορταστική σεζόν, οι πωλήσεις του TikTok Shop έχουν αυξηθεί κατακόρυφα