«Ένας Ιάπωνας κατασκευαστής αυτοκινήτων κατασκευάζει ένα εργοστάσιο συναρμολόγησης στο Μεξικό. Μια ιταλική εταιρεία λογισμικού ανοίγει ένα γραφείο πωλήσεων στην Κένυα για να φτάσει στην αγορά της Κένυας με τις υπηρεσίες της. Μια μεγάλη αυστραλιανή εταιρεία εξόρυξης αποκτά μια μικρότερη εταιρεία από την Αγκόλα για διαφοροποίηση».

Αυτό γράφουν οι αναλυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Carlos Sánchez-Muñoz , Silvia Matei και Kristy Howell, τονίζοντας ότι όλα αυτά είναι παραδείγματα άμεσων ξένων επενδύσεων.

Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα της Συντονισμένης Έρευνας Άμεσων Επενδύσεων του ΔΝΤ, οι δέκα κορυφαίοι αποδέκτες άμεσων ξένων επενδύσεων στον κόσμο έως το τέλος του 2020 ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι Κάτω Χώρες, το Λουξεμβούργο, η Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο , ΕΔΠ Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη, Ελβετία, Ιρλανδία και Γερμανία.

Οι συνολικές δηλωθείσες θέσεις άμεσων ξένων επενδύσεων αυξήθηκαν κατά 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια —ή έξι τοις εκατό— από το 2019 έως το 2020 (μεταξύ των οικονομιών που ανέφεραν στοιχεία τόσο για το 2019 όσο και για το 2020).

Παρά τις αβεβαιότητες που δημιούργησε η πανδημία του COVID-19, η αύξηση των θέσεων άμεσων ξένων επενδύσεων ευθυγραμμίζεται σε μεγάλο βαθμό με τη μέση ετήσια αύξηση τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η αύξηση από το 2019 στο 2020 οδήγησε σε αυξήσεις στην Ευρώπη και την Ασία-Ειρηνικό. Στην Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία βρέθηκαν στην κορυφή της λίστας, με ποσοστό 18% και 15% αντίστοιχα.

Στην Ασία-Ειρηνικό, η αύξηση οφείλεται κυρίως στην Κίνα. Στην πραγματικότητα, η Κίνα παρουσίασε τη μεγαλύτερη αναφερόμενη αύξηση τόσο στις εισερχόμενες όσο και στις εξαγωγικές άμεσες επενδύσεις παγκοσμίως.

Ταυτόχρονα, οι θέσεις ξένων άμεσων επενδύσεων στην Αφρική μειώθηκαν ελαφρά από το 2019, κυρίως λόγω των χαμηλότερων θέσεων στη Νιγηρία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέλαβαν την ηγετική θέση ως ο μεγαλύτερος αποδέκτης άμεσων ξένων επενδύσεων το 2019 και παγίωσαν αυτή τη θέση το 2020, κυρίως λόγω των υψηλότερων άμεσων επενδύσεων από την Ιαπωνία, τη Γερμανία και την Ολλανδία.

Μαζί, αυτές οι τρεις οικονομίες αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των άμεσων ξένων επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία τρία χρόνια.

Οι χώρες με χαμηλή φορολογία όπως η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η περιφέρεια του Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη και η Ιρλανδία παρέμειναν μεταξύ των κορυφαίων οικονομιών άμεσων επενδυτών και επενδύσεων. Συνέχισαν να είναι ελκυστικοί προορισμοί για διαφορετικούς τύπους επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που διοχετεύονται μέσω οντοτήτων ειδικού σκοπού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Παρίσι 2024: Οι πλούσιοι εγκαταλείπουν τα ξενοδοχεία του Παρισιού για υπερμεγέθη Châteaux
Διεθνή |

Οι πλούσιοι εγκαταλείπουν τα ξενοδοχεία του Παρισιού για υπερμεγέθη Châteaux

Με τιμές ανταγωνιστικές με τα καλύτερα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας και χώρο για τη συνοδεία, τα ιστορικά αρχοντικά γύρω από το Παρίσι είναι οι πιο καυτές κρατήσεις αυτού του καλοκαιριού