Όχι αργότερα από έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση θα πρέπει να εμβολιάζονται με την τρίτη δόση οι πολίτες της ΕΕ. Αυτό συνιστά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία, πάντως, προτίθεται να δώσει τρίμηνη περίοδο χάριτος κατά τη διάρκεια της οποίας τα υγειονομικά πάσα τους θα θεωρούνται έγκυρα, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Όπως σημείωσε η ίδια κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενημέρωσε τους ηγέτες της ΕΕ ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα τους υποβάλει σχέδιο πράξης κατ’ εξουσιοδότηση για το λεγόμενο υγειονομικό πάσο.

«Θα εγγυηθούμε πως θα υπάρξει κοινή προσέγγιση ως προς τις αναμνηστικές δόσεις και τη χρονική διάρκεια της εγκυρότητας του πιστοποιητικού. Οι αναμνηστικές δόσεις συστήνεται (να χορηγούνται) το αργότερο έξι μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό, ενώ το πιστοποιητικό θα παραμένει έγκυρο για περίοδο χάριτος τριών μηνών πέραν αυτού» του χρονικού διαστήματος, συνόψισε η κυρία φον ντερ Λάιεν.

Η πίεση που δέχονται τα συστήματα υγείας στην Ευρώπη συνδέεται εν μέρει με τον μεγάλο αριθμό ανεμβολίαστων ασθενών, τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι ενημέρωσε τους ηγέτες ότι «τα συμβόλαια (σ.σ. για την προμήθεια εμβολίων) προβλέπουν ότι οι εταιρείες θα αναπτύξουν προσαρμοσμένα εμβόλια, εάν τους ζητηθεί, εντός 100 ημερών».

Και ενώ παλεύουμε ακόμη με τη Δέλτα, «Καθώς εξακολουθούμε να παλεύουμε ακόμη με την παραλλαγή Δέλτα, μας απειλεί η Όμικρον», τόνισε η κα φον ντερ Λάιεν, διαπιστώνοντας ότι η νέα παραλλαγή του ιού, που έχει μεταλλάξεις οι οποίες ανησυχούν τους επιστήμονες, εξαπλώνεται με επικίνδυνα ταχύ ρυθμό.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να κερδίσουμε χρόνο, να μειώσουμε όσο περισσότερο γίνεται την εξάπλωση της Όμικρον. Τα μέσα είναι ο τριπλός εμβολιασμός, φυσικά οι μάσκες, οι αποστάσεις, η μείωση των επαφών», επεσήμανε και διαβεβαίωσε ότι υπάρχει επάρκεια εμβολίων και βρίσκεται σε εξέλιξη προετοιμασία για την ενδεχόμενη προσαρμογή τους.

Η ζωτική σημασία του εμβολιασμού απέναντι στη νέα παραλλαγή και η αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης σε σχέση με τα εμβόλια επισημαίνεται και στη σύνοψη των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής. Όπως τονίζεται «ο εμβολιασμός έχει ζωτική σημασία για την καταπολέμηση της πανδημίας. Η διανομή εμβολίων σε όλους και η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων είναι ουσιώδη και επείγοντα ζητήματα. Εν προκειμένω, βασική σημασία έχει η κάμψη της επιφυλακτικότητας απέναντι στον εμβολιασμό, μεταξύ άλλων με την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης».

Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι η πανδημία θα ξεπεραστεί μόνο μέσω παγκόσμιας συνεργασίας βασισμένης στην εμπιστοσύνη και στην αμοιβαία συνδρομή. Σε αυτό το πλαίσιο Εν προκειμένω, συγχαίρει την Μποτσουάνα και τη Νότια Αφρική για την επαγρύπνησή τους και τη διαφάνεια που έχουν επιδείξει όσον αφορά τον εντοπισμό, την αλληλούχηση και την ενημέρωση σχετικά με την πλέον πρόσφατη ανησυχητική παραλλαγή Όμικρον σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και τονίζει ότι είναι σημαντικό να αυξηθεί η παγκόσμια ικανότητα αλληλούχησης γονιδιώματος.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε τη διενέργεια τεστ κατά τη διάρκεια των γιορτών, ενώ πρότεινε το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού να ισχύει για 6+1 μήνες.

«Αν χρειαστεί να λάβουμε άλλα μέτρα σχετικά με επιπλέον τεστ, πιστεύω ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν κατά την περίοδο των Χριστουγέννων ώστε να μπορέσουμε να κερδίσουμε επιπλέον χρόνο για να κάνουν την αναμνηστική δόση όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι», τόνισε ο ο κ. Μητσοτάκης.

Τα συμπεράσματα της συνόδου αφορούν ακόμη την ασφάλεια και την άμυνα, τη μετανάστευση και τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ.

Δείτε αναλυτικά τα συμπεράσματα της συνόδου

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα