Φωτιά παίρνει το πολιτικό σκηνικό καθώς ο Αλέξης Τσίπρας διέβη τον Ρουβίκωνα διατυπώνοντας το αίτημα για πρόωρες εκλογές, αφήνοντας έτσι οριστικά πίσω του τη ρητορική περί ανευθυνότητας αν σε συνθήκες πανδημίας ζητούσε πρόωρη προσφυγή στις εκλογές.
Το ΚΙΝΑΛ και η πρωτοβουλία των κινήσεων
Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν απορριπτική ως προς αίτημα του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο το ενδιαφέρον βρίσκεται στο ότι ο πρωθυπουργός έβαλε στο πολιτικό παιχνίδι τον παράγοντα ΚΙΝΑΛ μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην προεδρία του.
Η σημερινή μονομαχία του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έκλεισε τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2022 έγινε μέσα σε τεταμένο κλίμα, με τις διαμαρτυρίες βουλευτών να διακόπτουν αρκετές φορές την ομαλή ροή της συνεδρίασης, η οποία άλλωστε ήταν από πριν επισκιασμένη από τον πολιτικό σάλο που προκάλεσε η δημοσιοποίηση της μελέτης Λύτρα και Τσιόδρα και λειτούργησε ουσιαστικά ως καταλύτης ώστε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων πολώνοντας το κλίμα.
Ακριβώς σε αυτό το φόντο ο Αλέξης Τσίπρας έκανε το βήμα και ζήτησε την παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, καθώς νωρίτερα είχε προκληθεί ο κ. Τσίπρας εξ’ αριστερών του, από τον Γιάνη Βαρουφάκη.
«Κυβέρνηση ενόχων»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε το γάντι και χαρακτηρίζοντας ανεπαρκή, επικίνδυνο τον πρωθυπουργό, έκανε λόγο για «κυβέρνηση ενόχων» και ψέματα και σε μια εφ’ όλης της ύλης επίθεση μίλησε για «ανεξέλεγκτη διαφθορά με την εμπλοκή της ίδιας της ανώτατης εξουσίας».
«Η κυβέρνηση αποδείχθηκε αναποτελεσματική, ανίκανη να διαχειριστεί τα προβλήματα. Αποδείχθηκε αυταρχική, αδιάφορη για τις αγωνίες της κοινωνικής πλειοψηφίας. Ανήθικη και επικίνδυνη» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:
«Θα έφτανε μόνο η μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα, η αγνόηση των ειδικών που κόστισε χιλιάδες ζωές, αλλά και τα ψέματα που ακολούθησαν για να παραιτηθεί οποιαδήποτε κυβέρνηση άλλης ευρωπαϊκής χώρας. Αναρωτιόμουν αν μπορείτε και αν θέλετε. Είναι πλέον σαφές πως ούτε μπορείτε. Μετά και τη μελέτη Τσιόδρα Λύτρα είναι φανερό ότι ούτε θέλετε.
»Με ποια αξιοπιστία θα δώσετε εσείς μάχη απέναντι στο 5ο κύμα κ. Μητσοτάκη που θα έρθει την Άνοιξη; Με ποια στρατηγική θα στηρίξετε την κοινωνία που υποφέρει από την ακρίβεια; Τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που ζουν το σύνδρομο της 3ης εβδομάδας; Σας παραδώσαμε μία χώρα που καταφέραμε να επαναφέρουμε κανονικότητα και σε 2 χρόνια η κανονικότητά σας είναι μία νέα διαρκής κρίση.
Μία λύση στο αδιέξοδο
»Έχετε τη δυνατότητα να φανείτε αντάξιος της ευθύνης. Να σταθείτε στο βήμα και αντί για δικαιολογίες και ψέματα, να φερθείτε έντιμα. Να δώσετε τέλος στο αδιέξοδο. Μία είναι η λύση στο αδιέξοδο. Να παραιτηθείτε κ. Μητσοτάκη και να προκηρύξετε εκλογές. Πατάτε 2,5 χρόνια στο λαιμό της χώρας, στηριζόμενοι σε χορηγούμενα με κρατικό χρήμα ΜΜΕ και σε αποτελέσματα δημοσκοπήσεων. Ιδού η Ρόδος λοιπόν. Στο όνομα μίας κοινωνίας που υποφέρει, σας ζητάμε να δώσετε λύση.
»Αποτύχατε να διαχειριστείτε τις κρίσεις. Είστε όχι μόνο ανεπαρκής, αλλά και επικίνδυνος για να διαχειριστείτε τα αποτελέσματα όσων δημιουργήσατε. Είστε κυβέρνηση ενόχων για τα πολλαπλά δράματα και τις πληγές της χώρας και τις κοινωνίας. Ως εδώ! Σας ζητώ να δώσετε το δικαίωμα στο λαό να σας κρίνει. Για να ξεφύγει η Ελλάδα από τον κλοιό της πολιτικής σας. Να αποκαταστασθεί η εμπιστοσύνη, να δώσουμε τη μάχη της πανδημίας ενωμένοι».
Μάλιστα ο κ. Τσίπρας μίλησε εξ’ ονόματος της «δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης» που «θα κάνει πάλι το καθήκον της».
Πειρασμός
Η απάντηση του πρωθυπουργού ήρθε αμέσως με το που πήρε το λόγο για να κλείσει τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό τονίζοντας ότι «αν υπάρχει ένας πολιτικός στη χώρα που θα είχε όφελος από τις πρόωρες εκλογές δεν θα ήσασταν εσείς αλλά εγώ κ. Τσίπρα» .
Πρέπει επίσης να σας πω ότι και στο παρελθόν υπήρξαν ουκ ολίγες ευκαιρίες που θα μου επέτρεπαν να είχα προκηρύξει πρόωρες εκλογές με τη βεβαιότητα ότι θα είχε καλύτερο αποτέλεσμα για τη ΝΔ από αυτό στις εκλογές του Ιουλίου του 2019 συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ανέφερε την περίοδο του Ιουνίου του 2020.
«Δεν το έκανα κ. Τσίπρα γιατί δεν είμαστε το ίδιο, γιατί μας χωρίζει μια άβυσσος ευθύνης απέναντι στις ανάγκες της χώρας» τόνισε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι το μεγάλο πλεονέκτημα της χώρας και πηγή της ευημερίας είναι η πολιτική σταθερότητα και συνέχισε:
«Βλέπετε τα πάντα μέσα από το πρίσμα των εκλογικών σκοπιμοτήτων. Εσείς το 2015 είχατε διαβεβαιώσει ότι δεν θα προκηρύξετε εκλογές και το κάνατε τρεις μήνες μετά. Και λέτε ότι είμαι ψεύτης. Είναι ανέκδοτο» συμπλήρωσε και πρόσθεσε:
«Θα ήταν πειρασμός να προκηρύξω εκλογές για να δω τον πανικό στο βλέμμα σας κ. Τσίπρα». Ο βασικός λόγος που η χώρα έχει πετύχει αυτούς τους 27 μήνες ότι πέτυχε είναι ότι έχουμε εγγυηθεί την σταθερότητα και την πολιτική συνέχεια, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας ότι «αυτή την πολιτική σταθερότητα έχω ευθύνη να μην την διακινδυνεύσω και δεν θα τη διακινδυνεύσω».
Στο τέλος της τετραετίας
«Εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στο τέλος της τετραετίας, είτε το ζητάτε, είτε όχι» ξεκαθάρισε προς τον κ. Τσίπρα ο πρωθυπουργός και χαρακτήρισε την ψήφιση του προϋπολογισμού ως μια «ισχυρή επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης των πολιτών και της Βουλής προς την κυβέρνηση».
Αυτό πάντως που έχει ενδιαφέρον είναι ότι ο πρωθυπουργός απέδωσε ουσιαστικά την εκλογή Ανδρουλάκη στο ΚΙΝΑΛ την κίνηση Τσίπρα να ζητήσει εκλογές και μάλιστα υποστήριξε ότι αυτή η κίνηση που προδίδει φόβο.
«Έχω εξήγηση γιατί ζητήσατε εκλογές σήμερα- όχι γιατί πιστεύετε πως θα είστε πρώτο κόμμα αλλά γιατί φοβάστε πως όσο περνάει ο χρόνος κινδυνεύετε να γίνετε τρίτο κόμμα, δίπλα σας είναι η αιτία» προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για αναταράξεις στην πολυκατοικία της κεντροαριστεράς.
«Παρόντες σε ότι διχάζει, απόντες σε ότι ενώνει»
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτός από τις «αναταράξεις στην πολυκατοικία της κεντροαριστεράς» για τις οποίες μίλησε προκειμένου να αποδώσει το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές, έδειξε ουσιαστικά και το μέγεθος που θα μπορούσε να πάρει η κατά μέτωπο σύγκρουση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, συγκρίνοντας ουσιαστικά τον κ. Τσίπρα με τους «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» και λέγοντας ότι «εάν εσείς θέλετε να οδηγήσετε την χώρα σε εξάρσεις και ανένδοτους, έχετε το δικαίωμα να το κάνετε, εσείς θα καταδικαστείτε από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού».
Επιπλέον, έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης ανακοινώνοντας προς το τέλος της ομιλίας του την υπογραφή της τελικής συμφωνίας για τις τρεις φρεγάτες Belharra, αναφέρθηκε στις αμυντικές δαπάνες ψέγοντας τον ΣΥΡΙΖΑ για την καταψήφισή τους και λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Σε αυτή τη συγκυρία έχοντας κληρονομήσει Ένοπλες Δυνάμεις που για 10 χρόνια δεν έγιναν επενδύσεις, σε αυτή τη συγκυρία η αξιωματική αντιπολίτευση καταψηφίζει τις αμυντικές δαπάνες, σπάζοντας για μια ακόμα φορά μια παράδοση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο που έλεγε ότι παρά τις διαφωνίες μας πάντα η αντιπολίτευση ψήφιζε τις αμυντικές δαπάνες. Τα συμπεράσματα θα τα βγάλει ο Λαός. Είστε πάντα παρόντες σε ότι διχάζει και μονίμως απόντες σε ότι ενώνει. Ας είναι! Το Εθνικό μέτωπο κ. Τσίπρα συγκροτείται έστω και χωρίς την δική σας συμμετοχή».
Τα φέρετρα και το μέτρημα
Κατά τα λοιπά είναι σαφής πλέον η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να χρεώσει στην κυβέρνηση και στις συνέπειες της πολιτικής την υψηλή θνησιμότητα στην πανδημία λόγω των ανεπαρκειών του ΕΣΥ κατά τον τρόπο που είχε χρεωθεί η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την τραγωδία στο Μάτι. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας επικαλούμενος την απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού σε Εύβοια και Αττική τόνισε με αφορμή την μελέτη Τσιόδρα: «Μου λέγατε: Εσείς μετράτε φέρετρα, εμείς στρέμματα. Τώρα, τι μετράτε κύριε Μητσοτάκη;».
Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουσιαστικά έδειξε αποφασιστικότητα να συνεχίσει την πολιτική του για την αναμόρφωση του συστήματος υγείας με το «νέο ΕΣΥ» και να προχωρήσει στις αλλαγές που θέλει, χαρακτηρίζοντας λαϊκίστικη την αντιπολίτευση που του γίνεται όταν μιλάει για την αναδιάταξη του υγειονομικού χάρτη της χώρας.
Από εκεί και πέρα είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός θέλησε να κλείσει ένα σοβαρό μέτωπο που αποτελεί πληγή για την κοινωνία και θα μπορούσε να έχει πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση ανακοινώνοντας τρία ακόμα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας σε ρεύμα και φυσικό αέριο.
Γραβάτα
Αυτό πάντως που μένει από τη σημερινή συζήτηση τι δίνει το παρασκήνιο δύο εικόνων από τους διαδρόμους της Βουλής μετά το τέλος της συνεδρίασης. Η μία είναι το σύντομο τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Ανδρουλάκη και η δρομολόγηση άμεσα μιας κατ’ ιδίαν συνάντησή τους αμέσως μετά τις γιορτές.
Από την άλλη, ο Αλέξης Τσίπρας μάλλον δείχνει πεισμένος ότι δεν πρόκειται να γίνουν πρόωρες εκλογές καθώς μιλώντας σε πηγαδάκι με δημοσιογράφους δεσμεύτηκε ότι θα αγοράσει κοστούμι και θα βάλει γραβάτα αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσφύγει σε πρόωρες κάλπες.
Latest News
Το σημερινό γεωπολιτικό τοπίο και οι βασικοί τομείς ανησυχίας για παγκόσμια σύγκρουση
Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια σύγκρουση; Ποιες περιοχές αναμένεται να βρεθούν στο μάτι των ανταγωνισμών;
Aπασχόληση: Στην ΕΕ αυξάνεται, στην Ελλάδα μειώνεται – Έκθεση Εurostat
Η απασχόληση στην ΕΕ αυξήθηκε το γ' τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το β' τρίμηνο - Aντίθετα, στην Ελλάδα μειώθηκε.
Νότια Κορέα: Τι σηματοδοτεί η καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Η προσοχή στη Νότια Κορέα στρέφεται τώρα στο συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο πρέπει να αποφασίσει αν θα απομακρύνει τον Γιουν
Πήλιο: Αναστέλλονται τα δρομολόγια του «Μουτζούρη» μετά τον εκτροχιασμό
Η Hellenic Train σε ανακοίνωση αναφέρει πως το τρένο στο Πήλιο ενώ κινείτο με την προβλεπόμενη ταχύτητα, τροχός του πρώτου βαγονιού παρέκκλινε εκτός των ραγών
Συρία: «Αμεση επαφή» Μπλίνκεν με την ισλαμιστική HTS
«Ηρθαμε σε επαφή με την HTS και άλλες πλευρές», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους μετά τις συζητήσεις για τη Συρία
Πιερρακάκης: Τον Σεπτέμβριο 2025 τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην χώρα μας,
Γεωργία: Ο ακροδεξιός Μιχαήλ Καβελασβίλι διορίστηκε στην προεδρία της χώρας
Ο Μιχαήλ Καβελασβίλι, σήμερα 53 ετών, είναι πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση
ΕΣΗΕΑ: Ιδρύθηκε σαν σήμερα στις 14 Δεκεμβρίου 1914
Το 1947 θα πάρει τη σημερινή ονομασία της
Τουρκία: «Αποτρέψαμε αιματοχυσία στη Συρία»
Ο Χακάν Φιντάν δηλώνει ότι έπεισε Μόσχα και Τεχεράνη να μην παρέμβουν υπέρ του Άσαντ, για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Το μέλλον της Συρίας επί τάπητος σε συνάντηση στην Ιορδανία.
Γερμανία: Εκτός κυβέρνησης και στη Θουριγγία η AfD
Συνεννοήσεις και «αλχημείες» των άλλων κομμάτων απέτρεψαν την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD στην κυβέρνηση της Θουριγγίας. Θα έχει όμως διάρκεια η νέα κυβέρνηση;