
Έναν αναμνηστικό τόμο για τον Τάσο Μπάνο εκδίδει η Τράπεζα της Ελλάδος.
Στόχος της έκδοσης είναι να γίνει γνωστή και να χαραχτεί στη συλλογική μνήμη η ανεκτίμητη προσφορά ενός σπάνιου δημόσιου λειτουργού και ξεχωριστού ανθρώπου, ο οποίος επί 35 συναπτά έτη υπηρέτησε το δημόσιο συμφέρον με ήθος, εντιμότητα, εργατικότητα, αυταπάρνηση και αυτοθυσία.
Ο τόμος περιλαμβάνει τις αναμνήσεις ανθρώπων που τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του, αλλά και κείμενα γραμμένα για εκείνον, που καταδεικνύουν την προσωπικότητα και την προσφορά του Τάσου Μπάνου στο δημόσιο βίο.
Τον τόμο προλογίζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και σε αυτόν γράφουν:
· ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας
· η Υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος Χριστίνα Παπακωνσταντίνου
· ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος
· οι πρώην υπουργοί:
· Άννα Διαμαντοπούλου
· Ευάγγελος Βενιζέλος
· Γιώργος Παπακωνσταντίνου
· Φίλιππος Σαχινίδης
· ο τέως Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Ιωάννης-Κωνσταντίνος Γ. Χαλκιάς
· ο Αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Θεόδωρος Γ. Ψυχογυιός
· ο πρώην Noμικός Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ξενοφών Γιαταγάνας
· ο Καθηγητής ΕΜΠ και Δικηγόρος Δημήτριος Μέλισσας
· ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και Πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Κωνσταντίνος Φ. Μενουδάκος
· η Υπηρεσιακή Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών Πηνελόπη Παγώνη
· ο Επίτιμος Γενικός Διευθυντής Φορολογίας του Υπουργείου Οικονομικών Δημήτρης Σταματόπουλος
· ο Επίτιμος Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γεώργιος Κ. Χατζάκης
· ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χ.Γ. Χρυσανθάκης
· ο δημοσιογράφος Μιχάλης Τσιντσίνης.
Το βιβλίο περιλαμβάνει επίσης Παράρτημα με επιλεγμένες Γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με εισηγητή τον Τάσο Μπάνο.
Τάσος Μπάνος (1957-2020)
Ο Τάσος Μπάνος γεννήθηκε στο Λαύκι της Κέρκυρας το 1957. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, άσκησε για μικρό χρονικό διάστημα δικηγορία, η οποία, όμως, δεν τον κέρδισε. Το 1985 ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως νομικός στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, η οποία έμελλε να διαρκέσει 35 χρόνια.
Ως μέλος του Ν.Σ.Κ. άφησε ισχυρό αποτύπωμα στα Γραφεία Νομικού Συμβούλου στα οποία υπηρέτησε, με πρώτο το Γραφείο Νομικού Συμβούλου στο Υπουργείο Βιομηχανίας, το 1985, και τελευταίο στην Προεδρία της Κυβέρνησης, το 2019, ως Νομικός Σύμβουλος του Κράτους. Ενδιάμεσα, ως Δικαστικός Αντιπρόσωπος του Ν.Σ.Κ. διετέλεσε σύμβουλος της τότε Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και μετέπειτα Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων Βάσως Παπανδρέου (1999-2004).
Το φθινόπωρο του 2009, Πάρεδρος του Ν.Σ.Κ. τότε, κλήθηκε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Υπουργείο Οικονομικών, ως σύμβουλος του Υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου, φέρνοντας μαζί του, εκτός από την ασύγκριτη νομομάθειά του, το ήθος του, αλλά και την πολιτική του σκέψη. Από τη θέση αυτή, συνεργάστηκε και με όλους τους μετέπειτα Υπουργούς Οικονομικών (Ε. Βενιζέλο, Φ. Σαχινίδη, Γ. Ζανιά, Γ. Στουρνάρα) και κατάρτισε πληθώρα νομοθετικών κειμένων, ανταποκρινόμενος στους φρενήρεις ρυθμούς που επικρατούσαν την περίοδο εκείνη, με την ισχυρή πεποίθησή του ότι όφειλε να συμμετέχει στην προσπάθεια για τη διάσωση του ευρωπαϊκού χαρακτήρα της χώρας.
Είναι βέβαιο ότι η σταδιοδρομία του δεν θα είχε φθάσει σ’ αυτό το επίπεδο αν ο ίδιος δεν ήταν μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα. Ήταν άνθρωπος γενναίος, χαρισματικός και αξιοπρεπής, με ακέραιο χαρακτήρα, καθαρή και ελεύθερη σκέψη, πολιτική οξυδέρκεια, εξαιρετική αίσθηση του χιούμορ, γενναιόδωρος και ευαίσθητος. Με αυτοπεποίθηση και απόλυτη εσωτερική κυριαρχία και ελευθερία, διακρινόταν για την ευφυΐα του, τις απόψεις και την επιχειρηματολογία του. Όλοι όσοι εργάστηκαν δίπλα του αισθάνθηκαν την ειλικρίνεια, την εγκαρδιότητα, την αντικειμενικότητα και το αίσθημα δικαιοσύνης που τον διέκρινε. Eμπνεύστηκαν από το παράδειγμά του και τα υψηλά ιδανικά που είχε θέσει για τον εαυτό του και αποτέλεσε πρότυπο ανθρώπου και συνεργάτη.
Αναμνηστικός τόμος
«Στο γραφείο μου έχω πάντα ένα βιβλιαράκι του Μπαλζάκ που μου πρόσφερε πριν από λίγα χρόνια. Αυτό και το πειρακτικό, μελαγχολικό χαμόγελο που ξεκινούσε από τα μάτια του κρατώ από τον Τάσο Μπάνο. Τον ιδανικό υπερασπιστή του δημόσιου συμφέροντος, τον ευπατρίδη της νομικής επιστήμης, τον φιλοσοφημένο άνθρωπο, τον φίλο που θα θυμάμαι με χαμόγελο, νοσταλγία και αγάπη», γράφει για τον Τάσο Μπάνο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Ο Τάσος είχε κοφτερό και πρακτικό μυαλό, διαίσθηση, συναισθηματική νοημοσύνη, κυρίως όμως την τόλμη και το θάρρος να παίρνει πολύ γρήγορα αποφάσεις και να βρίσκει λύσεις. Συνέβαλε τα μέγιστα την εποχή εκείνη, και κυριολεκτώ, στη διάσωση της ελληνικής οικονομίας», τονίζει ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος συνεργάστηκε στενά μαζί του στο Υπουργείο Οικονομικών.
«Το αστραφτερό μυαλό του ανέλυε με εξαιρετική διαύγεια τις πολιτικές καταστάσεις, στις οποίες όμως ασκούσε ισοπεδωτική κριτική με τον ανατρεπτικό τρόπο έκφρασής του. Ταυτόχρονα, με το καταλυτικό χιούμορ που τον διέκρινε, υπενθύμιζε σε όλους τη σημασία της ανεκτικότητας με την οποία πρέπει να αντιμετωπίζεται και να αναλύεται η κοινωνική συμπεριφορά», αναφέρει η Χριστίνα Παπακωνσταντίνου.
«Η θεωρητική του συγκρότηση όμως ξεπερνούσε κατά πολύ τα όρια της επιστήμης του. Και η εμπειρική γνώση της δημόσιας διοίκησης − το πώς έπρεπε, ας πούμε, να απευθύνεσαι στους γραφειοκράτες ενός υπουργείου για να κερδίσεις την εμπιστοσύνη τους και να τους κάνεις να δουλέψουν − υπερέβαινε συνήθως την αντίληψη των υπουργών υπό τους οποίους θήτευσε. Το “μείγμα” συμπληρωνόταν και από ένα οξύτατο πολιτικό αισθητήριο, που εκδηλωνόταν χωρίς ταμπού, με επιδεικτική περιφρόνηση του πολιτικού κόστους», επισημαίνει ο φίλος του Μιχάλης Τσιντσίνης.


Latest News

«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η JP Morgan - Υψηλότερες τιμές στόχους για Alpha, Εθνική
Η JP Morgan προχώρησε σε αύξηση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου

Μείωση τζίρου και κερδών για τον Όμιλο ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ το 2024 - Οι προοπτικές για το 2025
Το 2024 αποτέλεσε μια χρονιά προκλήσεων για τη ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, καθώς ολοκληρώθηκε η μεταφορά της παραγωγικής διαδικασίας της θυγατρικής «ΕΞΑΛΚΟ Α.Ε. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ»

Το στοίχημα της Lavipharm με την κάνναβη – Προς νέες εξαγορές και επενδύσεις
Τι ανέφερε η διοίκηση της Lavipharm για την πορεία της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών – Τι μέρισμα θα προτείνει στους μετόχους

Γιατί τελικά οι Έλληνες αγαπούν τις πολωνικές αλυσίδες - Η «μάχη» Pepco-Sinsay στην ελληνική αγορά
Ποιο είναι το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή, που εδώ και τρία χρόνια έχει δώσει ώθηση σε Pepco και Sinsay

Τι φέρνει το «T» δίπλα στην Cosmote – Οι συνέργειες που… ξεκλειδώνουν
H «νέα» Cosmote Telekom αναμένεται να έχει ως προίκα τις δεκάδες διεθνείς συνεργασίες που κουβαλά το brand Telekom, σαν διεθνής τηλεπικοινωνιακός πάροχος

Revoil: Το μέρισμα για το 2024 – Από 6 Μαΐου η καταβολή του
Από τη Τρίτη 29 Απριλίου 2025 οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα είσπραξης μερίσματος

Καρέλιας: Αύξηση στα κέρδη - Πρόταση για μέρισμα 14 ευρώ
Βασικός παράγοντας για τα αποτελέσματα ήταν η πορεία των σημάτων στις διεθνείς αγορές

Η Cosmote γίνεται Cosmote Telekom - Η αλλαγή στο ιστορικό brand μετά από 27 χρόνια
«Μέσα από την Cosmote Telekom, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την τεχνογνωσία, τις καινοτομίες και τις διεθνείς συνεργασίες της Telekom», δήλωσε ο Κώστας Νεμπής, πρόεδρος και CEO του Ομίλου ΟΤΕ

Νέα πραγματικότητα στη διαχείριση απορριμμάτων - Η επένδυση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Μεσσηνία
Με τη ΜΕΑ στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας εφαρμόζεται ενιαίο, βιώσιμο σύστημα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο

Morgan Stanley: Επιβεβαιώνει την τιμή στόχο της Metlen στα 48 ευρώ
Κατά την Morgan Stanley η συνολική παραγωγή ενέργειας των 3,1 TWh παρουσίασε αύξηση 22% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο