Στη δημιουργία ενός κολοσσιαίου κρατικού ομίλου που θα αποτελεί μακράν τον μεγαλύτερο παραγωγό σπάνιων γαιών στον κόσμο προχώρησε η Κίνα, μέσα από τη συγχώνευση των μέχρι τώρα τριών κυριότερων κινεζικών εταιρειών του κλάδου.

Η Κίνα αποτελούσε ήδη τη μεγαλύτερη χώρα παγκοσμίως σε παραγωγή και εξαγωγές σπάνιων γαιών, που αποτελούν ένα σύνολο 17 μετάλλων που χρησιμοποιούνται ευρέως σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, όπως τα κινητά τηλέφωνα, οι έξυπνες τηλεοράσεις, οι ανεμογεννήτριες και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Όμως, η κυβέρνηση θέλησε να έχει στα χέρια της τον απόλυτο έλεγχο της αγοράς, αλλά και των τιμών, μέσα από τη δημιουργία ενός νέου επιχειρηματικού κολοσσού.

Έτσι, μέσα από τη συγχώνευση της China Minemetals Corp με την Chinalco Rare Earth και την Ganzhou Rare Earth Group θα δημιουργηθεί η China Rare Earth Group.

Πρόκειται για μια τακτική που το κινεζικό καθεστώς έχει χρησιμοποιήσει και σε άλλους κλάδους, όπως η ναυσιπλοΐα και οι σιδηρόδρομοι, προκειμένου να αποτρέψει τις ανταγωνιστικές εταιρείες να επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου μεταξύ τους για σημαντικά συμβόλαια κυρίως στο εξωτερικό.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στις δυνάμεις της αγοράς να καθορίζουν το κόστος των σπάνιων γαιών δεδομένης της στρατηγικής σημασίας τους. Χρειάζεται να κρατήσουμε τις τιμές σταθερές, ώστε και οι χρήστες να μπορούν να ελέγξουν το κόστος που μετακυλίεται στην εφοδιαστική αλυσίδα» ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος της Ganzhou, μιλώντας στους Financial Times. Αν και προφανώς στην όλη διαδικασία τον έλεγχο θα έχει προφανώς το ίδιο το κινεζικό κράτος.

Σημειώνεται πως κατά την κλιμάκωση του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου πολλοί αναλυτές είχαν επισημάνει πως το Πεκίνο μπορεί να επιδιώξει να χρησιμοποιήσει τις σπάνιες γαίες ως όπλο κατά των ΗΠΑ. Το 80% των εισαγωγών των ΗΠΑ σε σπάνιες γαίες προέρχεται από την Κίνα, όπως βέβαια και πάνω από το 90% των εισαγωγών που καλύπτουν τις ανάγκες της Ευρώπης. Όμως, μια τέτοια κίνηση που θα προκαλούσε παγκόσμιο κραχ στον τεχνολογικό κλάδο θα είχε σοβαρότατες επιπτώσεις και για την ίδια την Κίνα και την παραγωγική της μηχανή, κάτι που το Πεκίνο «μέτρησε» αποφεύγοντας μια τέτοια κίνηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή