Τα Πρόσωπα στο κείμενο που ακολουθεί συνθέτουν με τον ένα ή άλλο τρόπο το αφήγημα για το χρόνο που μας αποχαιρέτησε πριν από λίγες ώρες. Δεν είναι τα μόνα. Κάθε άλλο. Απλώς, η επιλογή τους έγινε με κριτήρια που δεν αφορούν τη μία και μοναδική στιγμή, το ένα γεγονός, τη μία είδηση…

Αλλά, με την συνολική παρουσία και δράση τους, το πριν και (κυρίως) το μετά που κατοχυρώνει τις ελπίδες για ένα περιβάλλον βιώσιμης ανάπτυξης και τα χαμόγελα της αισιοδοξίας για την πολυπόθητη, επί της γης, ευημερία των πολιτών.

###Το 2021 άρχισε να φαίνεται σε νούμερα – μετρήσιμα αποτελέσματα το έργο της διοίκησης του Γιώργου Στάσση στη ΔΕΗ και τον όμιλο της. Κορυφαία στιγμή, η πώληση του 49 % των μετοχών της θυγατρικής ΔΕΔΔΗΕ στους Αυστραλούς της Macquarie Asset Management. Η συνολική αξία της συναλλαγής (enterprise value) έφτασε τα 2,116 δισ. ευρώ. Μια μεγάλη ιδιωτικοποίηση, μια θεαματική εκτίναξη της αξίας για τον Όμιλο ΔΕΗ. Και δεν ήταν μόνο αυτή η κίνηση. Στη λίστα υπάρχουν αρκετές κινήσεις, πρωτοβουλίες, συμφωνίες. Μία από αυτές η συμφωνία με τον Γερμανικό Όμιλο της RWE για την συγκρότηση και λειτουργία νέας κοινοπρακτικής εταιρείας στην Ελλάδα στον τομέα των ΑΠΕ και ιδιαίτερα, των φωτοβολταϊκών πάρκων με την ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Η επιτυχημένη έκδοση του ομολόγου με ρήτρα αειφορίας (650 εκατομμύρια ευρώ) που αφορούσε και το διεθνές επενδυτικό κοινό αλλά και οι συμπληρωματικές εκδόσεις που ακολούθησαν.

###Σε μια ανάρτηση – απολογισμός για το χρόνο που έφυγε (στο Instagram) ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης γράφει: «Το 2021 ήταν για τον ψηφιακό μετασχηματισμό μια χρονιά – σταθμός. Συνεχίζουμε ψηφιακά, με καθημερινές αλλαγές που αναβαθμίζουν την καθημερινότητα όλων των πολιτών».

Ένα από τα τεκμήρια του κερδισμένου για την προώθηση της εφαρμογής του ψηφιακού μετασχηματισμού και ο αριθμός των ψηφιακών υπηρεσιών στο gov.gr που από 931 έφτασαν τις 1300, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν 500.000 συναλλαγές εντός του 2021. «Και κάθε μέρα μια μικρή αλλαγή».

### Η επιτυχημένη έκδοση του πρώτου αποκλειστικά για την ελληνική αγορά ομολόγου με ρήτρα αειφορίας (η έκδοση συγκέντρωσε 300 εκατομμύρια ευρώ) δεν ήταν η μόνη από τις αξιομνημόνευτες κινήσεις του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, επικεφαλής του οποίου είναι ο Γιώργος Περιστέρης. 

Το 2021 ήταν ακόμη μία χρονιά για την περαιτέρω εδραίωση της ηγετικής παρουσίας του Ομίλου στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Μάλιστα, η θυγατρική εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ανακοίνωσε ήδη από τον περασμένο Μάρτιο την συμφωνία συνεργασίας της με την OCEAN WINDS (κοινοπραξία των εταιρειών EDP Renewables και ENGIE) για την από κοινού ανάπτυξη πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες.  Οι δύο εταιρείες θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να προσδιορίσουν τις καταλληλότερες περιοχές και στη συνέχεια θα αναπτύξουν ένα πλήρες πλάνο έργων συνολικής δυναμικότητας άνω των 1,5 GW τα οποία θα αναπτυχθούν σε βάθος δεκαετίας.

Τέλος, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από αυτόνομη θέση  είναι ένας από τους πιο ισχυρούς παίκτες της αναδυόμενης αγοράς των έργων ΣΔΙΤ που απαιτούν ρίσκο και κεφάλαια για όλους όσοι συμμετέχουν.

### Πριν λίγες μόλις ημέρες η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων  ενέκρινε ένα από τα επενδυτικά σχέδια της θυγατρικής εταιρείας της Pfizer, στο τιμόνι της οποίας βρίσκεται ο εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενος Άλμπερτ Μπουρλά. Στη πατρίδα του CEO της πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας με το σωτήριο εμβόλιο για τον Covid-19 προχωρά η δημιουργία του GLOBAL BUSINESS SERVICES HUB , ενός διεθνούς κέντρου επιχειρησιακών λειτουργιών και υπηρεσιών στη περιοχή του Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη της Θεσσαλονίκης. Οι δραστηριότητες αυτού του διεθνούς κέντρου θα έχουν να κάνουν με την παροχή υπηρεσιών σχετικά με τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες της εταιρείας και τη διαχείριση έργων και προμηθειών.

Η Pfizer Hellas S.A. αποτελεί θυγατρική της Pfizer Inc., της δεύτερης μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας και πέμπτης σε R&D δαπάνες παγκοσμίως. Το συνολικό κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε 125 εκ. ευρώ, η κατασκευή προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 3 έτη και αναμένεται να δημιουργήσει 280 νέες θέσεις εργασίας. Είχε προηγηθεί τον περασμένο Οκτώβριο το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (και πάλι στη Θεσσαλονίκη). Το Κέντρο, ένα από τα έξη σε ολόκληρο τον κόσμο που έχει εγκαταστήσει και λειτουργεί η Pfizer απασχολεί ήδη πάνω από 300 επιστήμονες υψηλού επιπέδου, μεταξύ των οποίων και Έλληνες επιστήμονες που είχαν φύγει στο εξωτερικό και επέστρεψαν στην Ελλάδα.

### Ο Leon Avigad – ο ιδρυτής και CEO της εταιρείας Leopard Hospitality, μιας εταιρείας που εξειδικεύεται στην οργάνωση, τη δημιουργία και τη λειτουργία boutique hotels, αλλά και ιδρυτής και συνιδιοκτήτης and the της Μεσογειακής αλυσίδας ξενοδοχειακών μονάδων Brown Hotels- είναι ένας από τους νέους κατοίκους της Αθήνας. Ο ίδιος πήρε το ρίσκο να επενδύσει ακόμη και σε περιοχές της Αθήνας που έχουν από χρόνια χάσει την αλλοτινή τους λάμψη, επιδιώκοντας την λαμπερή επαναφορά μέσα από την επίμονη, σταθερή προσήλωση σε ένα concept που αναγνωρίζει στην ελληνική πρωτεύουσα τον ρόλο του προνομιακού προορισμού. Ο Leon από το Τελ Αβιβ, ανοικτά gay , σε μια ανάρτηση του στο επιδραστικό Instagram  έγραψε πως η Αθήνα δεν είναι μια στάση πριν την Μύκονο.

### Ο Θόδωρος Σκυλακάκης και ο Νίκος Μαντζούφας   δεν θέλουν – κανείς εκ των δύο- ιδιαίτερες συστάσεις. Κάθε άλλο. Είναι τα πρόσωπα μπροστά, πίσω και …μέσα στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου μπορούν για λίγες ημέρες να κοιμούνται ήσυχοι καθώς κέρδισαν το στοίχημα με το χρόνο. Υπέγραψαν τις επιχειρησιακές συμβάσεις με 6 ελληνικές τράπεζες – είχαν προηγηθεί οι υπογραφές με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την EBRD- ανοίγοντας το δρόμο για την χορήγηση δανείων για ιδιωτικές επενδύσεις. Οι 6 ελληνικές τράπεζες θα έχουν στη διάθεση τους 970 εκατομμύρια ευρώ ως πρώτη δόση, ενώ τα δύο διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα έχουν στη διάθεση τους 600 εκατομμύρια ευρώ. Συνεπώς, ποσό ύψους 1,570 δισεκατομμυρίων  ευρώ θα είναι άμεσα διαθέσιμο για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στην ελληνική επικράτεια.

Αλλά, πέραν της υπογραφής των συμβάσεων με τις τράπεζες το δίδυμο του Ταμείου κατάφερε να στείλει εγκαίρως – πριν μας αποχαιρετίσει το 2021- το αίτημα για την πρώτη δόση. Η Ελλάδα πετυχαίνοντας το πρώτο πακέτων των οροσήμων είναι στη πρώτη και μοναδική προς ώρας τριάδα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν κάνει αίτημα για τη πρώτη δόση (οι δύο άλλες χώρες, είναι η Ισπανία και η Γαλλία). Τι σημαίνει αυτή η κίνηση; Απλά, ότι η χώρα μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2022 θα έχει λάβει συνολικά το ποσό των 7,6 δις ευρώ (προκαταβολή και πρώτη δόση) διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες.

### Στις 20 Δεκεμβρίου η εταιρεία Cenergy Holdings ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό ότι πρόκειται να οριστικοποιήσει από κοινού με την Δανέζικη εταιρεία Ørsted τους όρους της μεταξύ τους συνεργασίας για τη δημιουργία εργοστασίου υποβρύχιων καλωδίων διασύνδεσης ανεμογεννητριών (“inter array cables”) εντός του πρώτου τριμήνου του 2022. Η εταιρεία εισηγμένη στο Euronext Brussels και στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι θυγατρική της Viohalco, ενός από τους πιο ιστορικούς ομίλους της ελληνικής βιομηχανίας. Στο τιμόνι του Ομίλου βρίσκεται ο Γιάννης Στασινόπουλος που μαζί με τον αδελφό του, Μιχάλη Στασινόπουλο, είναι οι συνεχιστές μιας οικογενειακής παράδοσης δεκαετιών που σήμερα εξελίσσεται και ανανεώνεται μέσα σε πνεύμα καινοτομίας και εξωστρέφειας. Η δραστηριοποίηση μέσω της  θυγατρικής της Cenergy, Hellenic Cables αναγνωρίζεται σήμερα ως μία από τις κορυφαίες εταιρείες μεταφοράς και διανομής ενέργειας στην Ευρώπη, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και υπεράκτιων δικτύων αιολικής ενέργειας, δικτύων τηλεπικοινωνίας και δεδομένων, κατασκευών και βιομηχανίας.

Και η συμφωνία με την Ørsted δεν είναι η μοναδική στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μια επίσκεψη στα sites των εταιρειών είναι αρκετή.

Επιπλέον, μέσα στο 2021 ο όμιλος είχε παρουσία στη Κεφαλαιαγορά με δύο επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων, της ElvalHalcor (250 εκατομμυρίων ευρώ) και της Noval Property (πράσινο ομόλογο που συγκέντρωσε 120 εκατομμύρια ευρώ).

### Ο Δημήτρης Ανδριόπουλος της Dimand με την εξαγορά του κτηρίου που στέγαζε το ιστορικό πολυκατάστημα του Μινιόν στην περιοχή της Ομόνοιας απλώς επιβεβαίωσε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο ότι αποτελεί τον παίκτη- κλειδί στην ελληνική αγορά του real estate. Και αυτό γιατί έχει πετύχει να είναι «μέσα» όλα τα μεγάλα  projects, συνεργαζόμενος με διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύμαυα όπως η  EBRD αλλά και τις ελληνικές Grivalia και Prodea Investments. Υπενθυμίζεται ότι με την Prodea Investments συμμετέχει στο μεγάλο project των 50 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά στην αξιοποίηση του Πύργου Πειραιά μέσω της Piraeus Tower.  Με την Prodea συνεργάζεται για το project της  ανάπτυξης γραφείων επιφάνειας 24.000 τ.μ., στη συμβολή της Λ. Συγγρού με την Λαγουμιτζή.

### O Δημήτρης Δέμος, διευθύνων σύμβουλος της ελληνικών συμφερόντων φαρμακοβιομηχανίας Demo σε ειδική εκδήλωση τον περασμένο Νοέμβριο παρουσίασε ένα πολυδιάστατο πακέτο επενδύσεων στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας για τη χρονική περίοδο 2021-2027, αξίας 356 εκατ. ευρώ. Το πλάνο προβλέπει την επέκταση της παραγωγικής δυναμικής στο Κρυονέρι Αττικής, την δημιουργία 3 μονάδων παραγωγής Α’ υλών και 4 μονάδων παραγωγής τελικού προϊόντος στην Τρίπολη, τη δημιουργία σύγχρονων εργαστηρίων R&D στην Θεσσαλονίκη αλλά και την δημιουργία μονάδας ανάπτυξης μονοκλωνικών αντισωμάτων και την ίδρυση ΒιοΑκαδημίας στην Αττική.

### Η ίδρυση του Ellington Management Group έγινε το 1994 όταν ο Michael Vranos ήταν 33 ετών. Σήμερα, στα 60 χρόνια του είναι δίχως αμφιβολία ένας καταξιωμένος, στο πεδίο της αγοράς, Hedge fund manager αλλά και bond trader, ενώ δεν παραλείπει ποτέ δίπλα στα επαγγελματικά και επιχειρηματικά του να αναφέρεται και στη φιλανθρωπική του δράση.

Αλλά, το δημιούργημα του Vranos έχει πλέον και παρουσία στην ελληνική αγορά. Είναι συνέταιρος του ασφαλιστικού οργανισμού των μηχανικών εργοληπτών δημοσίων έργων (ΤΜΕΔΕ) στο project της Attica Bank όπου στο πλαίσιο μιας διαδικασίας κεφαλαιακής ενίσχυσης της τράπεζας το ΤΜΕΔΕ και η Ellington θα βρεθούν – αν όλα κυλήσουν ομαλά- να κατέχουν τελικά ποσοστό περίπου 68% του μετοχικού κεφαλαίου της.

### O Νίκος Σταθόπουλος, ένα από τα πρόσωπα κλειδιά της BC Partners, έχει πλέον την ελευθερία και με τη βούλα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εφαρμόσει τα σχέδια του για την συγχώνευση της Νova  με την Wind.  Η συναλλαγή αναμένεται να κλείσει μέσα στον Ιανουάριο του 2022.

Και όλα αυτά μετά την  άνευ προϋποθέσεων έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της εξαγοράς της Wind Hellas από την United Group, μια ηγέτιδα δύναμη στην αγορά των Τηλεπικοινωνιών και των Media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η United Group πρόκειται να συνενώσει την Wind με την Nova, τον πάροχο σταθερής και συνδρομητικής τηλεόρασης που εξαγόρασε τον Νοέμβριο του 2020, δημιουργώντας έναν ολοκληρωμένο πάροχο που θα κατέχει την δεύτερη θέση στις αγορές της σταθερής και της συνδρομητικής τηλεόρασης.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories