Για την απόφαση της επαναλειτουργίας των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου και για το νέο πρωτόκολλο που τίθεται σε ισχύ μίλησε η Νίκη Κεραμέως. Η υπουργός Παιδείας, αναφέρθηκε στα rapid test που θα πρέπει να κάνουν οι μαθητές στην περίπτωση εντοπισμού κρούσματος αλλά και για τις αποφάσεις της επιτροπής για το 50%+1.

Με βάση το αναθεωρημένο πρωτόκολλο για τα σχολεία, σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη θα γίνονται αυξημένοι έλεγχοι σε όλο το τμήμα, και όχι μόνο στους μαθητές που κάθονταν κοντά στο κρούσμα, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ, κάθε μέρα, για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο rapid και ένα self test σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών self test την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν σύνολο 3 self test δωρεάν εκείνες τις ημέρες.

Σε δημόσιες δομές τα rapid test

Αναφερόμενη στα rapid test που καλούνται να κάνουν οι μαθητές, η Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, είπε ότι θα γίνονται δωρεάν σε δημόσιες δομές με βεβαίωση του διευθυντή. «Προτιμούμε να βάζουμε πολλά τεστ για να θωρακίσουμε την εκπαιδευτική κοινότητα», είπε. Σε ερώτηση για το εάν θα υπάρξουν άλλα σημεία που θα μπορούν να γίνονται τεστ μόνο για τους μαθητές, καθώς στις δημόσιες δομές παρατηρείται έντονο πρόβλημα με τις ουρές και τις καθυστερήσεις, η ίδια είπε ότι αυτό είναι θέμα που θα αντιμετωπίσει το υπουργείο Υγείας με τον ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τη Νίκη Κεραμέως, η Επιτροπή των ειδικών που συνεδρίασε χθες για τα σχολεία, δεν ζήτησε παράταση για το άνοιγμα, ενώ σε ό,τι αφορά στο 50%+1 (για όταν υπάρχει κρούσμα) υποστήριξε ότι η πλειοψηφία των ειδικών δεν έθεσε θέμα γι’ αυτό.

Γιατί ανοίγουν τα σχολεία

«Τα σχολεία είναι τα πρώτα που ανοίγουν και τα τελευταία που κλείνουν», τόνισε η Νίκη Κεραμέως, εξηγώντας ότι οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση είναι παιδαγωγικοί, ψυχοσυναισθηματικοί και υγειονομικοί.

Το άνοιγμα, πρόσθεσε, ότι επέβαλλε και η διεθνής τάση. «Εδώ ανοίξαμε τα σχολεία με τη Δέλτα και χωρίς εμβολιάστική κάλυψη και συζητάμε αν θα ανοίξουμε τον Ιανουάριο;», σημείωσε η Νίκη Κεραμέως.

Κατά την υπουργό Παιδείας, τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στο σχολείο, επισημαίνοντας ότι όσο είναι ανοιχτά τα σχολεία γίνονται περισσότερα τεστ.

Όπως ανέφερε το 84% των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων το περασμένο διάστημα είχε ανιχνευτεί από τα selt test, ποσοστό το οποίο μειώθηκε στο 40% όταν έκλεισαν.

Απευθυνόμενη στους γονείς που έχουν αποφασίσει να μην στείλουν τα παιδιά τους τη Δευτέρα στο σχολείο, διερωτήθηκε: «Εάν υπάρξει ένα κρούσμα στον περίγυρο, θα κάνουν πέντε τεστ;».

Για τα πανεπιστήμια, η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι η Εξεταστική θα γίνει κανονικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης