Eνας κλάδος που αναδείχθηκε και παράλληλα μπορούμε να ισχυριστούμε ότι «τροφοδότησε» η πανδημία του κορωνοϊού είναι η οικονομία διαμοιρασμού ή αλλιώς οι βραχυχρόνιες μισθώσεις. Η οικονομία διαμοιρασμού τα τελευταία χρόνια – πριν από την πανδημία του κορωνοϊού – ενίσχυσε την ελληνική οικονομία μέσω των εισπραχθέντων φόρων με περισσότερα από 444 εκατ. ευρώ: 68 εκατ. ευρώ το 2017, 176 εκατ. ευρώ το 2018 και περίπου 200 εκατ. ευρώ το 2019.

Ο τζίρος της από τον Ιούνιο του 2018 έως τον Μάιο του 2019 άγγιξε τα 1,15 δισ. ευρώ. Μετά την πρόσκαιρη αναταραχή που προκάλεσε το πρώτο lockdown (με μαζικές ακυρώσεις), ο κλάδος επέστρεψε δυναμικά καταγράφοντας υψηλές πληρότητες σε όλους τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας. Μια τάση που αφορά και τους χειμερινούς προορισμούς, στους οποίους μάλιστα την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς κατεγράφησαν πληρότητες έως και 100%, ενώ έντονη κινητικότητα και υψηλά ποσοστά κρατήσεων καταγράφηκαν και το τριήμερο των Θεοφανίων.

Τα αυτοτελή διαμερίσματα/κατοικίες προσφέρουν απομόνωση και αποτέλεσαν ασφαλή επιλογή για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Τόσο λόγω πανδημίας και των υγειονομικών δεδομένων, όσο και του γεγονότος ότι οι περισσότεροι πλέον ταξιδιώτες δεν επιθυμούν τον συνωστισμό και αποφεύγουν τους κοινόχρηστους χώρους, επιλέγουν για τη διαμονή τους κυρίως αυτοτελείς κατοικίες ή/διαμερίσματα που είναι νομίμως εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης και φέρουν αριθμό μητρώου. Η πανδημία αλλάζει τα δεδομένα και δημιουργεί νέες τάσεις και νέα μοντέλα στο σύνολο της καθημερινότητάς μας. Η Ισπανία στοχεύει πλέον στη μετατόπιση του κέντρου βάρους που μέχρι σήμερα βρισκόταν στον μαζικό τουρισμό, σε ένα νέο μοντέλο υψηλού επιπέδου τουρισμού που δημιουργεί υψηλότερες δαπάνες ανά τουρίστα.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η χώρα μελετά ένα νέο μοντέλο τουρισμού εγκαταλείποντας τον μαζικό τουρισμό, «αποτελεί ευκαιρία η δεδομένη στιγμή να κινηθούμε στον ευφυή τουρισμό» αναφέρουν χαρακτηριστικά. Η ιδέα για ένα νέο μοντέλο τουρισμού στην Ιταλία, αποτέλεσε μέρος της ομιλίας του πρωθυπουργού Ντράγκι την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του. Το μοντέλο του τουρισμού αλλάζει, και δεν αλλάζει μόνο στη χώρα μας αλλά σχεδόν στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου όπως στην Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία όπου «εκμεταλλεύονται» τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Αλλάζει και δημιουργεί νέες ευκαιρίες στην εκάστοτε χώρα που θα αντιληφθεί εγκαίρως το νέο μοντέλο, θα κινηθεί γρήγορα και θα ανταποκριθεί άμεσα στις προκλήσεις της νέας εποχής που έρχεται και ήδη διανύουμε. Ο κλάδος της οικονομίας διαμοιρασμού, ενδεχομένως να αποτελεί ένα «κομμάτι» του νέου μοντέλου που ήδη διαμορφώνεται.

Ο Θεμιστοκλής Μπάκας είναι πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts