Στις 24 Ιανουαρίου αναμένονται τα καλά νέα από τον διαγωνισμό για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ). Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για το ΣΔΙΤ του τμήματος Χερσόνησος - Νεάπολη, συνολικού μήκους 22,5 χλμ. , που έχει αρχή τη Χερσόνησο Ηρακλείου και φθάνει μέχρι τη Νεάπολη Λασιθίου.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 245 εκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση του τμήματος του ΒΟΑΚ.

Τα ομολογιακά της νέας χρονιάς

Στη στήλη (3 Ιανουαρίου 2022) γράφαμε: «Από ποιον τομέα οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας θα προέρχεται η πρώτη για το 2022 έκδοση ομολόγου που θα εισαχθεί προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών;

Όλοι όσοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις διεργασίες και τις διαβουλεύσεις στην αγορά συμφωνούν ότι το πρώτο ομόλογο του χρόνου θα προέλθει είτε από τον χώρο της ποντοπόρου ναυτιλίας, είτε από τον χώρο του real estate».

Η πρώτη απάντηση ήρθε από τον χώρο του real estate. Το διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης εταιρείας PREMIA PROPERTIES αποφάσισε την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου, ποσού έως 100 εκατομμυρίων ευρώ, με ελάχιστο ποσό τα 75 εκατομμύρια ευρώ. Οι ομολογίες του ομολογιακού δανείου διαρκείας 5 ετών θα διατεθούν μέσω δημόσιας προσφοράς στο επενδυτικό κοινό στην Ελλάδα και την εισαγωγή των ομολογιών προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Σκοπός της εν λόγω έκδοσης είναι η αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού, η χρηματοδότηση επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία και η κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών του ομίλου PREMIA σε κεφάλαιο κίνησης.

Το Χρονοδιάγραμμα: Στην ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρονται και τα εξής: «Το χρονοδιάγραμμα της έκδοσης του ομολογιακού δανείου και της δημόσιας προσφοράς των ομολογιών θα διαμορφωθεί το προσεχές διάστημα, αναλόγως των συνθηκών που επικρατούν στις χρηματιστηριακές αγορές. Η εταιρεία θα ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, σχετικά με την έκδοση του ομολογιακού δανείου με επόμενες ανακοινώσεις της».

H PREMIA PROPERTIES δραστηριοποιείται στη διαχείριση και εκμετάλλευση ακινήτων και οι μετοχές της διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων της Εταιρείας περιλαμβάνει ακίνητα στου κλάδους των logistics, των κτιρίων κοινωνικού χαρακτήρα (εκπαίδευση) -που έχουν κατασκευασθεί και λειτουργούν σε καθεστώς ΣΔΙΤ- καθώς και εμπορικών ακινήτων τύπου big-box (σούπερ μάρκετ).

Ο απολογισμός: Το Διοικητικό Συμβούλιο της PREMIA, εν όψει της έκδοσης από την Εταιρεία ομολογιακού δανείου με δημόσια προσφορά, προχώρησε σε απολογισμό της χρήσης των κεφαλαίων που αντλήθηκαν από αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά τα τελευταία τρία έτη.

Περισσότερα στοιχεία από τον απολογισμό εδώ: https://www.athexgroup.gr/documents/10180/6542617/1171_121_2022_Greek_1.pdf/474e3d0e-b10c-4b22-8601-a50cef523019

Ο μετασχηματισμός: Πέραν αυτών η εισηγμένη PREMIA, σύμφωνα με αποφάσεις της έκτακτης γενικής συνέλευσης της 10/12/2021, προχωρά στον μετασχηματισμό της σε εταιρεία επενδύσεων στην ακίνητη περιουσία. Έτσι, η εταιρεία προχώρησε σε υποβολή στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αίτησης αδειοδότησης της Εταιρείας ως Ανώνυμης Εταιρείας Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (Α.Ε.Ε.Α.Π.), και αίτησης αδειοδότησης ως Οργανισμού Εναλλακτικών Επενδύσεων (Ο.Ε.Ε.).

_____________________________________

Η δεξαμενή της ποντοπόρου ναυτιλίας

Εντός του Ιανουαρίου θα υπάρξουν και νεότερα από τον χώρο της ποντοπόρου ναυτιλίας. Το σίγουρο είναι ότι στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει κατατεθεί ένα ενημερωτικό δελτίο για ομολογιακό δάνειο. Η επωνυμία δεν αποκαλύπτεται ακόμη… Δύο πράγματα, όμως, είναι σίγουρα και μπορούν να καταγραφούν με σχετική ασφάλεια. Το ένα είναι ότι ο όμιλος Χατζηιωάννου φαίνεται ότι προχώρησε σε δεύτερες σκέψεις για την έκδοση ομολογιακού δανείου για το οποίο βρισκόταν σε προχωρημένες συζητήσεις. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται για «χρονική μετάθεση» της έκδοσης. Στο μεταξύ, τραπεζικοί και χρηματιστηριακοί κύκλοι δεν διέψευδαν την πληροφορία για δεύτερη έξοδο του ομίλου Κωνσταντακόπουλου στην αγορά (πάλι με ομολογιακό δάνειο). Πάντως, όπως όλα δείχνουν κατά τη διάρκεια του 2022 ότι η δεξαμενή της ποντοπόρου ναυτιλίας θα «δώσει» εκδόσεις και πετυχημένες εκδόσεις αρκεί να διατηρηθεί το υψηλό επίπεδο αξιοπιστίας και φερεγγυότητας των εκδοτών (όπως ακριβώς συνέβη έως τώρα).

Το ultra fast ΣΔΙΤ

Δεν συνηθίζεται αλλά ας ξεκινήσουμε σε από την τελική εικόνα ενός διαγωνισμού. Πρόκειται, για τον διαγωνισμό υπό την επωνυμία «Υποδομές υπερυψηλής ευρυζωνικότητας – ULTRAFAST BROADBAND μέσω ΣΔΙΤ». Οι ανάδοχοι δύο – όσοι πέρασαν τα διαδοχικά στάδια και είχαν νομιμοποιηθεί να υποβάλλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές. Οι ανάδοχοι – o Όμιλος ΟΤΕ και η ένωση εταιρειών ΤΕΡΝΑ και GRID TELECOM (100% θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ) θα μοιραστούν τα επτά τμήματα (LOTs) που περιλαμβάνει το έργο για την ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών σε μεγάλο κομμάτι της ελληνικής περιφέρειας που δεν καλύπτεται από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Η «μοιρασιά» για το UFBB θα γίνει με 4 τμήματα να αναλαμβάνει η ΤΕΡΝΑ- GRID TELECOM και τα υπόλοιπα 3 τμήματα θα αναληφθούν από τον Όμιλο ΟΤΕ.

Ο προϋπολογισμός: Όπως διαβάζω σε παλαιότερη ανακοίνωση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (22 Ιουνίου 2021) για τα δεδομένα του έργου: «Το UFBB αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα τηλεπικοινωνιακά έργα ΣΔΙΤ στην Ευρώπη. Έχει προϋπολογισμό 700 εκατ. Ευρώ (πλέον ΦΠΑ), με τα 300 εκατ. ευρώ να προέρχονται από δημόσια χρηματοδότηση. Το UFBB δημιουργεί περισσότερες από 750.000 συνδέσεις ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps, με δυνατότητα αναβάθμισης σε 1Gbps και στοχεύει στην επιτάχυνση της επίτευξης των στόχων συνδεσιμότητας του ευρωπαϊκού σχεδίου της “Κοινωνίας των Gigabit”.

Η προκήρυξη του εμβληματικού έργου ΣΔΙΤ Ultra-Fast Broadband (UFBB) σηματοδοτεί την έναρξη μιας σειράς δράσεων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για την ουσιαστική αναβάθμιση της συνδεσιμότητας και την προώθηση του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της χώρας. Το UFBB, μαζί με τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, δηλαδή της υλοποίησης διαδρόμων 5G, της ανάπτυξης υποθαλάσσιων καλωδίων, των ενδοκτιριακών υποδομών και των μικροδορυφόρων, καθώς και με άλλες δράσεις μικρότερης εμβέλειας, συνιστούν μια ομπρέλα συντονισμένων δράσεων που θα επιτρέψουν τη γρήγορη μετάβαση της χώρας στο ευρωπαϊκό σχέδιο “Κοινωνία των Gigabit” και θα επιτρέψουν την υλοποίηση ακόμα περισσότερων σύγχρονων υπηρεσιών για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις».

Οι συνδέσεις: Μια πτυχή του όλου εγχειρήματος αποκαλύπτεται και από ενημερωτικό σημείωμα μετά από την συνάντηση αντιπροσωπείας της DEUTSCHE TELEKOM- Ομίλου ΟΤΕ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και κυβερνητικά στελέχη στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μαξίμου. Διαβάζω: «Με σημαντική αύξηση των συνολικών επενδύσεων σε πάνω από 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, ο Όμιλος ΟΤΕ αλλάζει τα δεδομένα, φέρνοντας το FTTH σε 3 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις.

Υλοποιώντας αυτό το τεράστιας σημασίας έργο, ο Όμιλος θα καλύψει περίπου τα 2/3 των γραμμών της Ελλάδας με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι, απαντώντας έτσι στις σημερινές και μελλοντικές ανάγκες και δημιουργώντας νέες προοπτικές για την ψηφιακή ανάπτυξη. Σήμερα, οι γραμμές FTTH του Ομίλου ΟΤΕ ανέρχονται σε περίπου 560.000.

Με τις επενδύσεις αυτές, ο Όμιλος ΟΤΕ θα συμβάλλει καθοριστικά στην επιτυχία της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025 και του Εθνικού Πλάνου Ευρυζωνικότητας 2021-2027, αλλά και στη σημαντική βελτίωση της απόκλισης της Ελλάδας από τον μέσο όρο του ευρωπαϊκού δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, DESI». Στη σημείο αυτό χρειάζεται να επισημανθεί ότι στο σύνολο των γραμμών που προγραμματίζονται συμπεριλαμβάνονται και εκείνες του έργου του UFBB.

Επιστρέφοντας στα δεδομένα του εμβληματικού ΣΔΙΤ θα πρέπει να επισημανθεί ότι η διάρκεια της σύμβασης θα φθάσει τα 20 χρόνια από τα οποία 3 εξ αυτών θα «καταναλωθεί» στο σκέλος της κατασκευής, ενώ τα υπόλοιπα 17 χρόνια θα είναι η περίοδος λειτουργίας του έργου.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories