Το ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ θα δοθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης στο ΤΑΙΠΕΔ για τις δραστηριότητες της νέας αυτόνομης επιχειρησιακής μονάδας για την ωρίμανση των εγκεκριμένων έργων.

Το σκανάρισμα των Πολεοδομιών

Το τελευταίο τρίμηνο του 2022 θα πρέπει να έχει κοινοποιηθεί, μεταξύ άλλων, η σύμβαση για τη ψηφιοποίηση των αρχείων των πολεοδομικών υπηρεσιών στο πλαίσιο ενός πακέτου 9 υποέργων που όλα αφορούν την ψηφιοποίηση αρχείων και συναφών υπηρεσιών. Το δύσκολο και απαιτητικό έργο αφορά κατά κύριο λόγο τους φακέλους των αδειών δόμησης και έχει προϋπολογισμό 159,89 εκατομμυρίων ευρώ. Το έργο έχει αναλάβει σε πέρας το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ). Η πρώτη δουλειά για αυτό θα είναι η ψηφιοποίηση των φυσικών αρχείων – σε απλά ελληνικά, η ομάδα του ΤΕΕ θα «τρέξει» σε όλη την Ελλάδα ένα πρόγραμμα σκαναρίσματος όλων των σχεδίων που συνόδευαν τις άδειες δόμησης που βρίσκονται σε εγκαταστάσεις των κατά τόπους Υποθηκοφυλακίων. Τον επόμενο χρόνο (το τελευταίο τρίμηνο του 2022) θα πρέπει να έχει προχωρήσει το 30% του έργου.

Ο πρόσφυγας υδραυλικός

Μην ξαφνιαστείτε αν ο επόμενος υδραυλικός ή ακόμη καλύτερα, η επόμενη γενιά των υδραυλικών, των βοηθών ηλεκτρολόγων, των σερβιτόρων ή των μαγείρων στα εστιατόρια των μεγάλων ξενοδοχείων, των εργαζομένων σε θερμοκήπια και σε άλλες δουλειές της αγροδιατροφής, των κατασκευών, του τουρισμού, της μεταποίησης κ.λπ. θα προέλθουν από τους πληθυσμούς των προσφύγων που βρίσκονται ήδη στη χώρα.

Από τα 55 έργα του 3ου πακέτου του Ταμείου Ανάκαμψης αρκετά εξ αυτών αφορούν την προώθηση της ένταξης του προσφυγικού πληθυσμού στην αγορά εργασίας. Μεταξύ των προγραμμάτων και δράσεων εκείνα που αφορούν την πρακτική άσκηση και εργασία (17,50 εκατ. ευρώ), την γλωσσική – διαπολιτισμική εκπαίδευση (7,34 εκατ. ευρώ), την επαγγελματική εκπαίδευση (6,01 εκατ. ευρώ), τις υπηρεσίες διερμηνείας (2,99 εκατ. ευρώ) , την πιστοποίηση δεξιοτήτων (669.600 ευρώ) αλλά και την επιτόπια παρακολούθηση για την αξιολόγηση του προγράμματος προώθησης της ένταξης προσφυγικού πληθυσμού στην αγορά εργασίας (508.400 ευρώ).

Ο στόχος αυτής της δέσμης των παρεμβάσεων- την ευθύνη της οποίας έχει από την πλευρά του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η υφυπουργός υπεύθυνη για την Ένταξη Σοφία Βούλτεψη, είναι η προώθηση της ένταξης του πληθυσμού των προσφύγων στην αγορά εργασίας. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με τους εξής τρόπους: α) την περαιτέρω ανάπτυξη και διατήρηση ενός βιώσιμου, αποτελεσματικού, ευέλικτου και προσαρμοσμένου στις ανάγκες των δικαιούχων και των επιχειρήσεων μηχανισμού ένταξης στην αγορά εργασίας, και β) την υλοποίηση συμπληρωματικών και διασυνδεδεμένων δραστηριοτήτων, όσον αφορά τόσο την κατάλληλη προετοιμασία των προσφύγων όσο και τη διαρθρωμένη συνεργασία με επιχειρήσεις και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς.

Το έργο θα συνάδει με το σχέδιο συμφωνίας εταιρικής σχέσης (2021-2027) και θα είναι συμπληρωματικό ως προς άλλα έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ. Η υλοποίηση της μεταρρύθμισης και της επένδυσης θα ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

Οι επενδύσεις και τα ορόσημα

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ρωτούν συχνά για τη σχέση ανάμεσα στα εγκεκριμένα έργα και τα ορόσημα που η επίτευξη τους συνδέεται με την εκταμίευση των δόσεων από τις Βρυξέλλες για το ελληνικό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Για την απάντηση ας δούμε ένα παράδειγμα. Στο τρίτο πακέτο των 55 εγκεκριμένων έργων περιλαμβάνεται και το έργο που αφορά την ανακατασκευή του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Κουμουνδούρου και τη Γραμμή Μεταφοράς 400kV ΚΥΤ Κουμουνδούρου – ΚΥΤ Κορίνθου.

Ορόσημα και χρόνοι: Ως ορόσημο έχει προσδιορισθεί η υποχρέωση της κοινοποίησης της ανάθεσης όλων των συμβάσεων από τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) για την πλήρη εγκατάσταση:1) της καλωδιακής σύνδεσης Νάξου–Θήρας, 2) του καλωδίου υπερύψηλης τάσης (ΚΥΤ) Κουμουνδούρου–Κορίνθου (μέρη 1 και 2) και 3) των υποσταθμών Μήλου, Φολεγάνδρου, Σερίφου και των καλωδιακών συνδέσεων Λαυρίου–Σερίφου, Σερίφου– Μήλου, Μήλου–Φολεγάνδρου, Φολεγάνδρου–Θήρας. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν μέσα στο 2ο τρίμηνο του 2023. Στην συνέχεια, μέσα στο 2ο τρίμηνο του 2025 θα πρέπει , μεταξύ άλλων, να έχει ολοκληρωθεί 50 % της καλωδιακής σύνδεσης ΚΥΤ Κουμουνδούρου–Κορίνθου (πρώτο και δεύτερο μέρος). Τέλος, το τελευταίο τετράμηνο του ίδιου έτους (4ο τρίμηνο 2025) θα πρέπει ο ΑΔΜΗΕ να έχει πιστοποιήσει ότι μεταξύ άλλων θα έχει ολοκληρωθεί το ΚΥΤ Κουμουνδούρου–Κορίνθου και θα έχει γίνει με επιτυχία η ενσωμάτωση στο Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και η έναρξη λειτουργίας.

Διασυνδέσεις και Αναβαθμίσεις: Το ΚΥΤ Κουμουνδούρου- Κορίνθου εντάσσεται σε ένα επενδυτικό πακέτο που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και που προβλέπει σημαντικές παρεμβάσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών και την αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας. Το επενδυτικό πακέτο περιλαμβάνει την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων (φάση Δ), μια εναέρια γραμμή μεταφοράς που συνδέει το Κέντρο Υπερύψηλης Τάσης (ΚΥΤ) Κορίνθου και το ΚΥΤ Κουμουνδούρου και συνοδευτικά έργα. Τα έργα, όπως εκτιμάται, θα ενισχύσουν την ασφάλεια του ενεργειακού συστήματος, αυξάνοντας παράλληλα το δυναμικό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στα νησιά και την Πελοπόννησο, ενώ θα μειώσουν το ενεργειακό κόστος, έχοντας ως αποτέλεσμα νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας στους ενεργοβόρους τομείς της οικονομίας. Η υλοποίηση όλων των επενδύσεων θα ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

Η ευθύνη του ΑΔΜΗΕ: Σε παλαιότερη ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ διαβάζουμε σχετικά: «H ανακατασκευή του ΚΥΤ Κουμουνδούρου Αττικής είναι ένα έργο «με το κλειδί στο χέρι», με αντικείμενο την αντικατάσταση και επέκταση του υπάρχοντος διακοπτικού εξοπλισμού 150 kV και 400 kV με σύγχρονο εξοπλισμό τεχνολογίας κλειστού τύπου (GIS), την προσθήκη δύο νέων αυτομετασχηματιστών ισχύος και πέντε αυτεπαγωγών αντιστάθμισης.

Το νέο ΚΥΤ θα τροφοδοτεί 21 γραμμές 150 kV και 4 γραμμές 400 kV, αναλαμβάνοντας μεγάλο μέρος του φορτίου στο λεκανοπέδιο Αθηνών.

Προβλέπεται επίσης η εγκατάσταση ενός ολοκληρωμένου ψηφιακού συστήματος ελέγχου, προστασίας, μετρήσεων, σημάνσεων και τηλεπικοινωνίας με το απομακρυσμένο Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ, το οποίο θα καλύπτει όλο τον εξοπλισμό 400/150/30kV, υφιστάμενο και νέο.

Πρόκειται για μία νέα νευραλγική υποδομή του Συστήματος Μεταφοράς στην οποία θα διασυνδεθεί το καλώδιο συνεχούς ρεύματος μεταξύ Αττικής-Κρήτης (μέσω του υπό κατασκευή Σταθμού Μετατροπής Κουμουνδούρου) καθώς και ο Ανατολικός Διάδρομος Πελοποννήσου (Μεγαλόπολη-Κόρινθος-Αττική).

Με την αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου εξοπλισμού, το έργο θα βελτιώσει την αξιοπιστία τροφοδότησης των φορτίων της Δυτικής Αττικής, θα συμβάλλει στον περιορισμό των συνολικών απωλειών του ΕΣΜΗΕ και με την επέκταση του υπάρχοντος συστήματος θα δημιουργήσει ισχυρή σύνδεση μεταξύ των κέντρων παραγωγής και περιοχών υψηλού φορτίου στο Λεκανοπέδιο της Αττικής.

Χρηματοδοτικά, το έργο έχει προταθεί από την ελληνική πλευρά για ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης μαζί με τη νέα Γραμμή μεταφοράς Κόρινθος-Κουμουνδούρος για 30 εκατ. ευρώ».

Το Ταμείο Ανάκαμψης και ο… Καλατράβα

Μέσα στο 1ο τρίμηνο του 2023 θα πρέπει να έχει επιτευχθεί ένα ορόσημο για το έργο του ΟΑΚΑ – ένα ορόσημο που αφορά την ανάθεση σύμβασης. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να κοινοποιηθεί η ανάθεση της σύμβασης ή των συμβάσεων για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα για την εκτέλεση, έως το τέλος του 2023, των εργασιών κατασκευής και ανακαίνισης που θα βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση για α) το κεντρικό στάδιο β) τις μηχανολογικές και ηλεκτρολογικές εργασίες και γ) τους υπαίθριους χώρους, καθώς και έναρξη των εργασιών.

Το 2ο τρίμηνο του 2024 σύμφωνα με το ορόσημο θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες για την επίτευξη ενεργειακής απόδοσης και τη βελτίωση του αποτυπώματος άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων α) της συντήρησης και της επισκευής των χαλύβδινων κατασκευών της στέγης του σταδίου (στέγαστρο) ,β) των μηχανημάτων που παρέχουν στις εγκαταστάσεις καλαθοσφαίρισης και κολυμβητηρίου τη δυνατότητα να λειτουργούν ανεξάρτητα και να έχουν εξοικονόμηση ενέργειας, γ) του ποδηλατοδρομίου, δ) του συγκροτήματος αντισφαίρισης και ε) των υπαίθριων χώρων, συμπεριλαμβανομένων των χαλύβδινων κατασκευών της Αγοράς και του Τοίχου των Εθνών.

Ας μην διαφύγει της προσοχής μας το γεγονός ότι το πρώτο υποέργο του όλου εγχειρήματος αφορά το στέγαστρο Καλατράβα και πιο συγκεκριμένα, τα έργα της συντήρησης και της επισκευής των χαλύβδινων κατασκευών της στέγης του σταδίου του ΟΑΚΑ. Πάντως, το εγχείρημα της ολοκληρωμένης ανακαίνισης του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (ΟΑΚΑ) που προβλέπει έργα επισκευής, συντήρησης και βελτίωσης της λειτουργικής του απόδοσης θα έχει προϋπολογισμό 56,43 εκατομμύριων ευρώ).

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories