Θα μπορούσε να είναι και η ατάκα της εβδομάδας: « Η νέα οικονομία των ελλείψεων».

Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, καθηγητής Θοδωρής Πελαγίδης σε συνέντευξη του στην ραδιοφωνική εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί» του Πρώτου Προγράμματος της ΕΡΤ έκανε μια εκτίμηση για τον πληθωρισμό και τους παράγοντες που παίζουν ρόλο στις αυξητικές τάσεις των τελευταίων μηνών. «Δεν πιστεύω ότι μπορεί να ξαναδούμε πληθωρισμό ανάλογο με εκείνον που υπήρχε τη δεκαετία του 1970 -είπε ο κ. Πελαγίδης- αλλά είναι δύσκολο να εξαχθεί συμπέρασμα όσον αφορά σε ποιο βαθμό είναι ο πληθωρισμός παροδικός καθώς συγκρούονται δύο αντιτιθέμενες δυνάμεις. Από την μια πλευρά το δημογραφικό πρόβλημα και η τεχνολογία, οι οποίες μαζί με την πανδημία λειτουργούν αποπληθωριστικά και από την άλλη η μεγάλη ρευστότητα διεθνώς και η “νέα οικονομία των ελλείψεων” που πιέζουν τις τιμές προς τα πάνω».

_______________________________

Η εβδομάδα που πέρασε ήταν δίχως άλλο η εβδομάδα όπου το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είχε την τιμητική του. Σε σχετική ανακοίνωση διαβάζω: «Σε 3,35 δισ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός των 55 έργων, τα οποία εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μετά από έγκριση του αρμόδιου για το Πρόγραμμα Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη». Στην ίδια ανακοίνωση παρέχονται τα απαραίτητα στοιχεία για την λίστα των 55 έργων: Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τις εντάξεις των έργων να αυξάνονται διαρκώς. Υπενθυμίζεται πως 48 έργα, ύψους 2,76 δισ. ευρώ, έχουν, ήδη, ενταχθεί και ανακοινωθεί σε δύο χρονικές φάσεις. Τα 12 πρώτα (1,42 δισ. ευρώ) τον Ιούλιο του 2021 και τα υπόλοιπα 36 έργα (1,34 δισ. ευρώ) τον Οκτώβριο του 2021. Μετά από την παρούσα τρίτη δέσμη, ο συνολικός προϋπολογισμός των 103 έργων που θα υλοποιηθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης υπερβαίνει τα 6 δισ. ευρώ.

______________________________

Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) Γιώργος Στασινός λειτουργεί ως ο από μηχανής θεός για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Στη λίστα του 3ου πακέτου των 55 εγκεκριμένων έργων που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον αναπληρωτή υπουργός Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη φιγουράρει το έργο της Ψηφιοποίησης Αρχείων Πολεοδομικής Πληροφορίας – ένα έργο που έχει να κάνει με τη μεταφορά στην ψηφιακή εποχή των στοιχείων που υπάρχουν στους φακέλους των αδειών δόμησης. Ο προϋπολογισμός του έργο έχει διαμορφωθεί στο ποσό των 159,89 εκατ. ευρώ.

Στην ίδια λίστα εμφανίζεται και το έργο για την εκπόνηση αυτοτελών μελετών για τον καθορισμό Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης (Ζ.Υ.Σ.) σε τουλάχιστον 50 Δημοτικές Ενότητες. Ο προϋπολογισμός του έργου έχει διαμορφωθεί στο ποσό των 8,08 εκατ. ευρώ.

Ήδη, από την λίστα του πρώτου πακέτου εγκεκριμένων έργων (Ιούλιος 2021) όπου εμφανίζεται η εμβληματική δράση για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (με προϋπολογισμό 345,2 εκατ. ευρώ) έγινε φανερός ο καταλυτικός ρόλος του ΤΕΕ στην όλη διαδικασία.

Με φορέα υλοποίησης το ΤΕΕ  τα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια  που αφορούν το 75 % της ελληνικής επικράτειας μέσα στα επόμενα δύο -τρία χρόνια θα έρθουν να αποσαφηνίσουν και κατοχυρώσουν θεσμικά το πολεοδομικό πλαίσιο (χρήσεις γης, όροι δόμησης κλπ) στο οποίο βασίζεται η χωροθέτηση πάσης φύσεων έργων και επενδύσεων δημόσιων και ιδιωτικών.

Στο σημείο αυτό χρειάζεται η καταγραφή ορισμένων δεδομένων που διαμορφώνουν τη μεγάλη εικόνα. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κάθε 10 χρόνια είχε έτοιμα γύρω στα 30 τοπικά και ειδικά πολεοδομικά σχέδια, ενώ σήμερα σε λιγότερα από τρία χρόνια πρέπει να έχουν εκπονηθεί μεταξύ 200-300 σχεδίων. Η σύγκριση καταλυτική σε κάθε περίπτωση. Στο έργο αναμένεται να βρουν δουλειά πάνω από 5000 μηχανικοί όλων των ειδικοτήτων (ο πληθυσμός μπορεί να φθάσει μέχρι και τις 10000). Τα 200 έως 300 σχέδια θα αφορούν πάνω από 700 δημοτικές ενότητες σε όλη τη χώρα. Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού του 2022 θα έχουν ανατεθεί όλα τα σχέδια και θα αρχίσει η σκληρή και επίπονη δουλειά με το ισχυρό οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα που συνδυάζει μια μεγάλη αναπτυξιακή επένδυση και μια εμβληματική μεταρρυθμιστική δράση.

________________________________

Η Ελλάδα δεν είναι ούτε Δανία, ούτε Ολλανδία, ούτε πολύ περισσότερο Σουηδία ή Νορβηγία. Η χώρας μας βρίσκεται στη πρώτη γραμμή αντιμετώπισης των συνεπειών των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και δεν έχει καμία άνεση να παρακολουθεί από απόσταση τις εξελίξεις… Σήμερα, η χώρα επιχειρεί να διαμορφώσει ένα πρωτότυπο αλλά απολύτως αυθεντικό πλαίσιο στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της Δυτικής Ευρώπης δράσεων για την ένταξη των προσφύγων στην αγορά εργασίας.

Στη νέα λίστα των 55 έργων περιλαμβάνονται και 6 έργα σχετικά με την προώθηση της ένταξης του προσφυγικού πληθυσμού στην αγορά εργασίας (συνολικού προϋπολογισμού 35 εκατομμυρίων ευρώ).

Τα έργα αφορούν επιμέρους προγράμματα όπως εκείνα της πρακτικής άσκησης και της εργασίας (17,50 εκατ. ευρώ), της γλωσσικής – διαπολιτισμικής εκπαίδευσης (7,34 εκατ. ευρώ), της επαγγελματικής εκπαίδευσης (6,01 εκατ. ευρώ), τις υπηρεσίες διερμηνείας (2,99 εκατ. ευρώ), την πιστοποίηση δεξιοτήτων (669.600 ευρώ) αλλά και την επιτόπια παρακολούθηση για την αξιολόγηση του προγράμματος προώθησης της ένταξης προσφυγικού πληθυσμού στην αγορά εργασίας (508.400 ευρώ).

Πίσω από όλη αυτή την δουλειά βρίσκεται η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, υπεύθυνη για την Ένταξη, Σοφία Βούλτεψη.

_______________________________________

Γιάννης Στουρνάρας:«Ευρώ, το νόμισμα που έχει φέρει τους Ευρωπαίους πιο κοντά».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στο μήνυμα του προς το προσωπικό δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην επέτειο της κυκλοφορίας του Ευρώ: «Η επέτειος της κυκλοφορίας του Ευρώ πριν από 20 ακριβώς χρόνια είναι ορόσημο στην ιστορία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η 1η Ιανουαρίου 2002, η ημέρα της ταυτόχρονης κυκλοφορίας του ευρώ στην Ελλάδα και σε 11 ακόμη κράτη-μέλη της ευρωζώνης ήταν η ημέρα της μεγαλύτερης νομισματικής μετάβασης που έγινε ποτέ.

Η Τράπεζα της Ελλάδος συμμετείχε τόσο στον σχεδιασμό και στην παραγωγή του νέου νομίσματος, όσο και στη μεγάλη κινητοποίηση, προκειμένου το νέο νόμισμα να φτάσει με ασφάλεια πρώτα στις εμπορικές τράπεζες και από εκεί σε όλους τους Έλληνες, σε ολόκληρη τη χώρα.

Η Τράπεζα της Ελλάδος συμμετείχε επίσης σε μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης, προκειμένου όλοι οι Έλληνες να υιοθετήσουν άμεσα το νέο  νόμισμα.

Είκοσι χρόνια μετά, στην Τράπεζα της Ελλάδος και στο Ευρωσύστημα συνεχίζουμε να υπηρετούμε τις ίδιες αρχές, και να εργαζόμαστε με τον ίδιο ζήλο για το Ευρώ, το νόμισμα που έχει φέρει τους Ευρωπαίους πιο κοντά».

__________________________________________

Ο Βασίλης Φουρλής,  επικεφαλής του ομώνυμου επιχειρηματικού ομίλου, έδωσε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την στρατηγικού του Ομίλου με αφορμή την ανακοίνωση μιας νέας εξαγοράς από την θυγατρική εταιρεία επενδύσεων στην ακίνητη περιουσία TRADE ESTATES ΑΕΕΑΠ. «Σκοπός μας είναι μέσω συνεχούς έρευνας και ανάλυσης της εξέλιξης των αγορών να πραγματοποιούμε στοχευμένες επενδύσεις, οι οποίες αποκαλύπτουν κρυμμένες ευκαιρίες για την δημιουργία υπεραξιών μέσα από την ανάπτυξη κορυφαίων εμπορικών προορισμών για τις οικογένειες σύγχρονων καταναλωτών. H συγκεκριμένη συναλλαγή αποτελεί ένα ακόμα κομμάτι του δυναμικού στρατηγικού πλάνου της εταιρίας μας για την δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου μοναδικών εμπορικών ακινήτων μέσω εξαγορών και αναπτύξεων σε όλη την επικράτεια και στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή».

H TRADE ESTATES ΑΕΕΑΠ υπέγραψε συμφωνητικό αγοράς  μετοχών της εταιρείας BERSENCO, ιδιοκτήτριας του νέου Εμπορικού Πάρκου στην οδό Πειραιώς έναντι €18,3 εκατ.

Το Εμπορικό Πάρκο στην οδό Πειραιώς 54 στο Νέο Φάληρο, διαθέτει πράσινα χαρακτηριστικά, βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής και η αποπεράτωσή του αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων τριών μηνών, με την έναρξη λειτουργίας να εκτιμάται για τον Ιούνιο 2022.

Η συγκεκριμένη επένδυση, όπως υποστηρίζει η διοίκηση της εταιρείας, εντάσσεται στη στρατηγική της να εξειδικευτεί και να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη Εμπορικών Πάρκων και Κέντρων Logistics νέας γενιάς καθώς οι δύο αυτές κατηγορίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της προσέγγισης Omnichannel που εξελίσσεται στο παγκόσμιο εμπόριο.  «Τα εμπορικά πάρκα», όπως επισημαίνεται, «αποτελούν σήμερα την ισχυρότερη τάση στις νέες αναπτύξεις λιανικού εμπορίου παγκοσμίως, καθώς οι καταναλωτές έχοντας στη διάθεσή τους λιγότερο διαθέσιμο χρόνο αλλά και στη μετά Covid εποχή θα αναζητούν συνεχώς εύκολη, ασφαλή και άμεση πρόσβαση σε αγορές και υπηρεσίες».

### Το Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είναι μια μοναδική ως προς τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πανεπιστημιακή δομή στον ελληνικό χώρο που βρίσκεται στη πρώτη γραμμή των εξελίξεων στο διαρκώς αναπτυσσόμενο οικοσύστημα καινοτομίας.

Ο αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης  του ΑΠΘ Στράτος Στυλιανίδης με ανάρτηση του στο Linkedin και με προώθηση της και σε άλλα social media καταγράφει και παραθέτει τα δεδομένα αλλά και τις προοπτικές του Κέντρου.

Το ΚΕΔΕΚ – Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας ΑΠΘ έχει χαρακτηριστεί πολύ εύστοχα από τα μέσα ως μία «φιλόξενη στέγη αριστείας», γράφει ο καθηγητής Στυλιανίδης και προσθέτει ότι πρόκειται για έναν   «επιστημονικό κόμβο εξωστρέφειας» του ΑΠΘ.

«Τα ερευνητικά αποτελέσματα των 22 διεπιστημονικών ερευνητικών ομάδων του ΚΕΔΕΚ είναι παγκόσμιας εμβέλειας και κάνουν το γύρο του κόσμου με τη σφραγίδα του πανεπιστημίου μας.

Ενισχύουμε με κάθε τρόπο τις ερευνητικές ομάδες του ΚΕΔΕΚ, από την ένταξή τους, την ενίσχυση της χρηματοδότησής τους μέσω εθνικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών πλαισίων, την ανάπτυξη των μελών τους, την προβολή τους, τη δικτύωσή τους.

Το 2021 δημιουργήσαμε τις απαραίτητες συνθήκες για την ένταξη 6 νέων ομάδων με ανοιχτή πρόσκληση ένταξης -μέχρι το τέλος Ιανουαρίου- προς όλη την ερευνητική κοινότητα του ΑΠΘ. Ώστε να μεγαλώσουμε ακόμη περισσότερο το διεπιστημονικό οικοσύστημα έρευνας στο ΑΠΘ.

Συνδράμω με κάθε τρόπο προκειμένου να αλλάξει η νοοτροπία και η πρακτική των ερευνητικών εργαστηρίων του πανεπιστημίου που λειτουργούν με εσωστρέφεια. Επενδύοντας μόνο στους ανθρώπους και στην τεχνογνωσία της ομάδας. Ούτως ώστε να ανοίξουν όλες και όλοι τις πόρτες τους, να μοιραστούν τις ιδέες τους, να τις πολλαπλασιάσουν και να εκμεταλλευτούμε όλες και όλοι μαζί τις ευκαιρίες που έχουμε για ανάπτυξη σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Η συνεργασία και η διεπιστημονικότητα είναι ακρογωνιαίος λίθος για την ανάπτυξη της έρευνας.

Θέλουμε να αποτελεί το ΚΕΔΕΚ έναν χώρο φιλόξενο, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, με παγκόσμια εμβέλεια, επισκέψιμο από ερευνητικούς, επιχειρηματικούς φορείς, εταιρείες. Έναν επιστημονικό κόμβο εξωστρέφειας που θα φέρει κοντά το ΑΠΘ με την κοινωνία και την οικονομία της χώρας, κι από εκεί σε όλο τον κόσμο».

Είτε το θέλουμε, είτε όχι Κέντρα όπως το ΚΕΔΕΚ αποτελούν πυρήνες μιας νέας μορφής «βαριάς βιομηχανίας» στην ψηφιακή εποχή με ανοικτό το αίτημα της μετάβασης σε ένα περιβάλλον πράσινης, βιώσιμης ανάπτυξης.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories