Μπορεί να μην έπιασε τις συναλλακτικές ταχύτητες του τελευταίου διαστήματος, αλλά το ελληνικό χρηματιστήριο κατάφερε σήμερα να κλείσει ανοδικά, δημιουργώντας ένα μαξιλάρι ασφαλείας από τις 950 μονάδες, αλλά και προσεγγίζοντας την επόμενη αντίσταση των 96 μονάδες.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,73% στις 956,28 μονάδες με τον τζίρο να παραμένει στα 54 εκατ. ευρώ, ήτοι στα μισά του μέσου όρου της μέχρι τώρα δραστηριότητας του Ιανουαρίου.

Η αγορά έρχεται από μία εβδομάδα που έσπασε την πολύμηνη συσσώρευση με τη σημερινή κίνηση να δείχνει ότι οι εντολές είχαν περισσότερο το στοιχείο της προσοχής. Βέβαια, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η αργία στις ΗΠΑ, αλλά ουδείς μπορεί να ξεχάσει ότι αυτά τα επίπεδα συναλλαγών (σαν τα σημερινά) αποτελούσαν για πολλές εβδομάδες την «κανονικότητα» στην αγορά της συσσώρευσης. Άλλωστε, δεν είναι κρυφό ότι πολλές συναλλαγές στη Λ. Αθηνών έρχονται τόσο από βρετανικά όσο και από αμερικανικά τερματικά, έτσι σε κάθε αργία επηρεάζουν τη συχνότητα των συναλλαγών.

Το ιδανικό σενάριο

Πάντως αυτό που επισημαίνεται από τους αναλυτές είναι να αξιολογείται η δυναμική της αγοράς, η οποία μετά από μία εκτεταμένη φάση συσσώρευσης πέτυχε σημαντικά υψηλά. Και αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα για την πορεία της, με το ιδανικό σενάριο πλέον για τον Γενικό Δείκτη θα είναι η διάχυση των εντολών αγοράς σε όσο το δυνατόν περισσότερους τίτλους έτσι ώστε να αποφευχθούν οι αρνητικές αποκλίσεις.

Άλλωστε, αν και ο οίκος αξιολόγησης Fitch έδωσε το ελάσσων στην Ελλάδα την Παρασκευή το βράδυ, η αναβάθμιση των προοπτικών (Outlook) του ελληνικού αξιόχρεου από «σταθερές» σε «θετικές» σημαίνει πως θα υπάρξει αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους 12-18 μήνες. Μια αναβάθμιση που το ΧΑΑ αποζητά από πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, με τους περισσότερους πλέον αναλυτές να εκτιμούν ότι επιστροφή της χώρας στην «επενδυτική βαθμίδα» θα μπορούσε να επιτευχθεί στα τέλη του 2022 ή τις αρχές του 2023.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, Alpha Bank και Πειραιώς ξεχώρισαν καθώς σημείωσαν κέρδη 3,20% και 3% αντίστοιχα, με τη Βιοχάλκο να κλείνει στο +2,58% και την ΕΥΔΑΠ στο +2,31%. Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε ΟΠΑΠ, Εθνική, Aegean και ΕΛΧΑ, ενώ ΟΛΠ και ΑΔΜΗΕ έκλεισαν στο -1,70% και -1,16% αντίστοιχα. Titan, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, Σαράντης, Λάμδα, Ελλάκτωρ και Motor Oil έκλεισαν με μικρές απώλειες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών