
Ρεκόρ 30 ετών κατέγραψε και ο πληθωρισμός της Γερμανίας τον Δεκέμβριο, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 5,7% σε ετήσια βάση.
Η εξέλιξη του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αποδίδεται κυρίως στην επίπτωση από την επαναφορά του ΦΠΑ που είχε μειωθεί για την άμβλυνση των επιπτώσεων της πανδημίας το 2020, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας Georg Thiel.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πέρα από αυτό, ο πληθωρισμός επιβαρύνεται όλο και περισσότερο από παράγοντες που συνδέονται με την κρίση που δημιουργεί η πανδημία στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις επακόλουθες ανατιμήσεις.
Ρεκόρ 30 ετών και στη Βρετανία
Υψηλό 30 ετών σημείωσε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο και στη Μ. Βρετανία, καθώς εκτινάχθηκε στο 5,4% έναντι 5,1% τον Νοέμβριο, που ήταν υψηλό δεκαετίας.
Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από τον Μάρτιο του 1992, ενώ ξεπέρασε και τις προβλέψεις των αναλυτών οι οποίοι μιλούσαν για 5,2% .
Το ενεργειακό κόστος και η ανάκαμψη της ζήτησης, καθώς και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα στάθηκαν καθοριστικοί παράγοντες για αυτή την εξέλιξη.
Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,5%, με τους οικονομολόγους να προβλέπουν ποσοστό ανόδου 0,3%.
Όπως επισημαίνει ο οικονομολόγος του Bloomberg Νταν Χάνσον, η συνεχιζόμενη άνοδος του πληθωρισμού ξεπέρασε όλες τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων. Η κορύφωση πιθανότατα θα σημειωθεί τον Απρίλιο, όταν η άνοδος των τιμών της ενέργειας θα οδηγήσει τον δείκτη κοντά στο 6,5%, ο οποίος θεωρεί βέβαιη μια νέα αύξηση των επιτοκίων από την BoE τον Φεβρουάριο.
Τρεις αυξήσεις επιτοκία από την BoE «βλέπει» η Goldman Sachs
Η πορεία του πληθωρισμού εντείνει τις εκτιμήσεις ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα επιδιώξει μια νέα αύξηση των επιτοκίων, μετά την αύξηση του Δεκεμβρίου, όταν αξιωματούχοι με επικεφαλής τον διοικητή Andrew Bailey ψήφισαν 8-1 υπέρ της αύξησης του κόστους δανεισμού κατά 15 μονάδες βάσης στο 0,25%, επιτυγχάνοντας μια αύξηση που καμία άλλη κεντρική τράπεζα της G7 δεν είχε σημειώσει από την αρχή της κρίσης.
Η ΒοΕ, εξάλλου, έχει ένα ακόμη μέτωπο, αυτό της σφιχτής αγοράς εργασίας, με τον πολύ υψηλό αριθμό κενών θέσεων και την απασχόληση κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η Τράπεζα της Αγγλίας πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια τρεις φορές κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.


Latest News

Μπορεί να τηλεφωνήσω στον Πάουελ - Τι θα ζητήσει ο Τραμπ από τον πρόεδρο της Fed
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε ότι η Fed θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκιά της

H UPS αγοράζει την καναδική Andlauer Healthcare Group αντι 1,6 δισ. δολ.
Η νέα εξαγορά επεκτείνει τις δυνατότητες της UPS στον τομέα της μεταφοράς υγειονομικού υλικού

Topshop, η επιστροφή - Πώς θα ανακάμψει η Asos τη βασική της μάρκα
Φυσική παρουσία και ηλεκτρονικό κατάστημα ετοιμάζει η βρετανική Asos για την Topshop

ΗΠΑ: Μικρή αύξηση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας
Η αγορά εργασίας παραμένει σταθερή

Μειωμένο το guidance της P&G για το 2025 καθώς υποχωρεί η ζήτηση
Εξαιτίας της συρρίκνωσης των εισοδημάτων, μειώνεται η ζήτηση και εταιρείες όπως η P&G αναθεωρούν τις προβλέψεις τους - Προς τα κάτω

Η Ισπανία ακυρώνει την αγορά πυρομαχικών από το Ισραήλ κάτω κάτω από εσωτερική πολιτική πίεση
Η αγορά, αξίας 6,6 εκατομμυρίων ευρώ, προκάλεσε πολιτικές αντιδράσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ισπανία

Γκρεμίστηκαν οι μετοχές της Kering - Προβλήματα για την Gucci
Η πτώση των πωλήσεων της Gucci και το τέταρτο τρίμηνο έδειξε ότι η αισθητική της αναμόρφωση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες

Χαμηλώνει τον πήχη για τα κέρδη η PepsiCo, ελέω Τραμπ
O κολοσσός τροφίμων PepsiCo ανακοίνωσε ότι «λαμβάνει μέτρα» προκειμένου να βελτιώσει τις επιδόσεις της στη Βόρεια Αμερική

Οι ασκήσεις ισορροπίας του Τόκιο με την Ουάσιγκτον και το Πεκίνο - Όχι στην οικονομική πίεση της Κίνας
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ιαπωνίας ενώ οι ΗΠΑ ο επίσημος σύμμαχος ασφαλείας της

Μήνυση από δώδεκα πολιτείες κατά της κυβέρνησης Τραμπ για τους δασμούς
Οι δασμοί Τραμπ θα έπρεπε να θεωρούνται παράνομοι, σύμφωνα με την αγωγή, που θέλει να εμποδίσει την εφαρμογή τους, υποστηρίζοντας ότι έχουν ήδη προκαλέσει σημαντική οικονομική ζημία