
Η Ε.Ε. θα πρέπει να αξιοποιήσει τα 1,2 δισ. επιπρόσθετα δικαιώματα του Αποθεματικού Σταθεροποίησης της Αγοράς (Market Stability Reserve) του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας. Το συμβούλιο ξεκίνησε στην πόλη Αμιέν της Γαλλίας την
Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου και ολοκληρώθηκε σήμερα, Σάββατο 22 Ιανουαρίου. Ο έλληνας υπουργός εξήγησε πως η αξιοποίηση των επιπρόσθετων δικαιωμάτων μπορεί να αποφέρει μέχρι 100 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η οποία έχει σοβαρές επιπτώσεις στον πληθωρισμό και πλήττει τα νοικοκυριά.
Ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι δεν ευθύνεται η ενεργειακή μετάβαση για την κρίση, όπως υποστηρίζουν φωνές λαϊκισμού. Παρέθεσε, προς επίρρωση, τα αποτελέσματα έρευνας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), τα οποία αναδεικνύουν τη συμβολή των ΑΠΕ στην αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας. Σύμφωνα με το μοντέλο του ΑΠΘ, η μέση τιμή στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς την παραγωγή ΑΠΕ τον Δεκέμβριο στη χώρα μας θα έφτανε τα 315 ευρώ/MWh, έναντι των 235 ευρώ/MWh που τελικά διαμορφώθηκε.
Παράλληλα, παρουσίασε τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας που έχει λάβει η κυβέρνηση τους τελευταίους πέντε μήνες. Τόνισε, όμως, ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα με τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, για να μην υπονομευθούν οι φιλόδοξοι στόχοι της Πράσινης Συμφωνίας.
Ο υπουργός μίλησε και για τον κρίσιμο ρόλο που θα διαδραματίσει το φυσικό αέριο τα επόμενα έτη στην ενεργειακή μετάβαση και στη σταθερότητα του ευρωπαϊκού συστήματος ενέργειας. Υπογράμμισε ότι θα πρέπει να γίνουν βελτιώσεις στον κανονισμό Ταξινομίας, προκειμένου να αναγνωριστεί ο κρίσιμος ρόλος του φυσικού αερίου στη μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα. Όπως τόνισε, οι πρόσφατες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη υποδομών αποθήκευσης φυσικού αερίου από τα κράτη-μέλη και
τη σύσταση κοινού μηχανισμού προμήθειας φυσικού αερίου, κινούνται στη σωστή κατεύθυνση για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης.


Latest News

Παρίσι: Μείωση λωρίδων κυκλοφορίας για περιβαλλοντικούς σκοπούς
Στις τρεις θα μειωθούν οι λωρίδες κυκλοφορίας στη Boulevard Périphérique, ώστε να γίνει το Παρίσι πιο «πράσινο»

Παγκόσμια Τράπεζα: Έσοδα 84 δισ. δολαρίων διεθνώς από την εμπορία ρύπων
Σύμφωνα με έκθεση του διεθνούς οργανισμού το ποσό αυτό μεταφράζεται σε αύξηση κατά σχεδόν 60% μέσα σε μια χρονιά

Κομισιόν: Σύντομα νέοι σταθμοί LNG σε Ελλάδα, Κύπρο και Πολωνία
«Ανάγκη να απομακρυνθούμε από τα ορυκτά καύσιμα», αναφέρει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Πώς θα κερδίσετε έως 600 ευρώ από την επιδότηση συσκευών
Οι προϋποθέσεις για ένταξη στο πρόγραμμα

Μείωσε κατά 8% τις εκπομπές άνθρακα η Energean
Η εταιρεία δημοσίευσε 4η Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης

Ποιο είναι το αποτύπωμα άνθρακα της ΕΕ στον πλανήτη
Οι εκπομπές που ενσωματώθηκαν σε εισαγόμενα αγαθά και υπηρεσίες ήταν υψηλότερες από τις εκπομπές που ενσωματώθηκαν στις εξαγωγές

Τέλος ανακύκλωσης από 1ης Ιουνίου
Με βάση το νόμο που ψηφίστηκε πέρυσι το καλοκαίρι

Χρηματοδότηση της Οικολογικής Μετάβασης και Αποδοτικότητα
Σύμφωνα με την έκθεση του Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), τα πρόσφατα επίπεδα επενδύσεων σε όλους τους τομείς και τις περιφέρειες της Ευρώπης είναι τρεις έως έξι φορές χαμηλότερα από ότι θα χρειαζόταν μεταξύ 2020 και 2030 για να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στους +1,5C ή ακόμη και στους +2C.

Κλιματικός νόμος: Για «δειλή αρχή» κάνουν λόγο οι περιβαλλοντικές οργανώσεις
Οι στόχοι που τίθενται «υπολείπονται από τον παγκόσμιο στόχο περιορισμού της κλιματικής αλλαγής στον 1,5 βαθμό Κελσίου».

Νέα προσπάθεια για να αναπτυχθεί η χρήση του υδρογόνου στα αυτοκίνητα
Πολλές εταιρείες εξακολουθούν να κάνουν έρευνα σε αυτοκίνητα υδρογόνου