Τις χειρότερες μηνιαίες απώλειες από τον Οκτώβριο του 2020 κατέγραψαν τον Ιανουάριο οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς παρά τα σημερινά κέρδη, πλην του βρετανικού FTSE 100, οι πιέσεις ήρθαν κυρίως από την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά και από τις αλλαγές στην πολιτική που προωθεί η αμερικανική Federal Reserve και πιθανόν να ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κέρδισε 0,6%, με τις μετοχές της τεχνολογίας να σημειώνουν άλμα 2,9%. Ωστόσο ο δείκτης σε επίπεδο μήνα έκλεισε με απώλειες 4,3%, ήτοι τις χειρότερες από τον Οκτώβριο του 2020.Επίσης, σήμερα, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,02% στις 7.464 μονάδες, ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο 0,99% στις 15.471 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε κέρδη 0,48% στις 6.999 μονάδες.Σε επίπεδο μήνα οι ευρωπαϊκοί δείκτες έκλεισαν με απώλειες 3% ο γαλλικός CAC 40 και 3,4% ο γερμανικός DAX, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 διατήρησε τα κέρδη του Ιανουαρίου, τα οποία έφτασαν το 1,08%.Σε επίπεδο τίτλων τώρα, η βρετανική Oxford Nanopore σημείωσε άλμα 7%, ξεχωρίζοντας στον Stoxx 600. Στον αντίποδα, η γαλλική Orpea έχασε 7%, καθώς το διοικητικό συμβούλιο καθαίρεσε τον διευθύνοντα σύμβουλό της εξαιτίας καταγγελιών για ανάρμοστη συμπεριφορά εις βάρος του.Πάντως, οι επενδυτές εξακολουθούν παρακολουθούν τις εξελίξεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεδριάζει σήμερα για να συζητήσει τις συνεχιζόμενες εντάσεις μεταξύ αυτών και εν μέσω συσσώρευσης στρατιωτών στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία.Στα μάκρο της ημέρας, το ΑΕΠ στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατά +4,6% και στην ΕΕ κατά +4,8% σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2020, επιβεβαιώνοντας την ανάκαμψη της οικονομίας στην ευρωζώνη στη διάρκεια του 2021. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat, το 2021 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5,2% τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ.

Κέρδη 5% τον Ιανουάριο για το ΧΑ – Ατμομηχανή της ανόδου οι τράπεζες

Με κέρδη που πλησίασαν το 5% έκλεισε τον Ιανουάριο το ελληνικό χρηματιστήριο, αποτυπώνοντας την κατακόρυφη αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για μια αγορά που είχε υποαποδώσει την προηγούμενη χρονιά.

Σήμερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,34% στις 936,77 μονάδες, με τον τζίρο στα 84 εκατ. ευρώ, ήτοι σχεδόν στο μέσο όρο του μήνα. Αυτός που ξεχώρισε όμως ήταν ο τραπεζικός, ο οποίος έκλεισε σήμερα με κέρδη 3% και μηνιαία άνοδο κοντά στο 18%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές