Λίγο… αποδείχθηκε το διήμερο ράλι που έκανε στο τέλος του Ιανουαρίου η Wall Street, καθώς αν και περιόρισε τις απώλειες του μήνα, τελικά ο S&P 500 είχε τη χειρότερη μηνιαία απόδοσή του Μάρτιο του 2020. Ολοκληρώθηκε έτσι ένας εξαιρετικά ασταθής μήνας, αφού νωρίτερα ο Stoxx είχε κλείσει το χειρότερο μήνα από τον Οκτώβριο του 2020.Σήμερα, ο δείκτης Dow Jones κέρδισε 1,17% στις 35.131 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,89% στις 4.515 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq Composite ενισχύθηκε κατά 3,41% στις 14.239 μονάδες. Σε επίπεδο μήνα όμως, οι επιδόσεις των τριών δεικτών ήταν -4%, -5,2% και -8,9% αντίστοιχα.Σε επίπεδο τίτλων, οι κινήσεις εστίασαν σήμερα σε τίτλους όπως το Netflix και το Spotify, οι οποίοι κέρδισαν 10% και 12%, αντίστοιχα, μετά από αναβάθμιση από τη Citigroup. Επιπλέον, οι μετοχές της Tesla κέρδισαν περισσότερο από 8% μετά από αναβάθμιση της μετοχής από την Credit Suisse, και κατάφεραν να περιορίσουν στο 12% τις μηνιαίες απώλειες τους.Ο Ιανουάριος πάντως είναι ένας μήνας που μπορεί να θεωρηθεί ο χειρότερος από το ξέσπασμα της πανδημίας, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τον πληθωρισμό, τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και τις επερχόμενες αυξήσεις επιτοκίων από την Federal Reserve. Ο μέσος όρος των 500 μετοχών του δείκτη S&P πλησιάζει το έδαφος διόρθωσης. «Όλο αυτό οδηγεί σε πρόσθετη αστάθεια της αγοράς έως ότου οι επενδυτές αφομοιώσουν αυτή τη μεταβατική περίοδο», δήλωσε ο Michael Aaron, επικεφαλής επενδυτικός στρατηγικός στην State Street Global Advisors.

Με ισχυρές απώλειες έκλεισαν τον Ιανουάριο και οι ευρωαγορές

Τις χειρότερες μηνιαίες απώλειες από τον Οκτώβριο του 2020 κατέγραψαν τον Ιανουάριο οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς παρά τα σημερινά κέρδη, πλην του βρετανικού FTSE 100, οι πιέσεις ήρθαν κυρίως από την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά και από τις αλλαγές στην πολιτική που προωθεί η αμερικανική Federal Reserve και πιθανόν να ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κέρδισε 0,6%, με τις μετοχές της τεχνολογίας να σημειώνουν άλμα 2,9%. Ωστόσο ο δείκτης σε επίπεδο μήνα έκλεισε με απώλειες 4,3%, ήτοι τις χειρότερες από τον Οκτώβριο του 2020.Επίσης, σήμερα, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,02% στις 7.464 μονάδες, ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο 0,99% στις 15.471 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε κέρδη 0,48% στις 6.999 μονάδες.Σε επίπεδο μήνα οι ευρωπαϊκοί δείκτες έκλεισαν με απώλειες 3% ο γαλλικός CAC 40 και 3,4% ο γερμανικός DAX, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 διατήρησε τα κέρδη του Ιανουαρίου, τα οποία έφτασαν το 1,08%.

Έρχεται κρύπτο… χειμώνας;

Μπορεί οι μετοχικές αγορές να βρέθηκαν στο επίκεντρο των απωλειών αυτόν τον μήνα, αλλά και οι εναλλακτικές επενδύσεις, όπως τα κρυπτονομίσματα δεν είχαν καλύτερες επιδόσεις. Το Bitcoin έκλεισε έναν δύσκολο μήνα, με την πτώση του να βάζουν το ψηφιακό νόμισμα σε ρυθμό για το χειρότερο ξεκίνημά έτους από την αυγή του «χειμώνα της κρυπτογράφησης» το 2018.Tο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα σε αγοραία αξία έχει σημειώσει μόλις 11 ανοδικές συνεδριάσεις αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg, που σημαίνει ότι έχει περάσει το 65% του μήνα στο “κόκκινο”. Σήμερα, το Bitcoin υποχώρησε έως και 2,9% για να διαπραγματευτεί περίπου στα 36.680 δολάρια πριν ανακτήσει μέρος των εδαφών του. Η μηνιαία πτώση του ανέρχεται πλέον σε περισσότερο από 18%, το χειρότερο ξεκίνημα έτους από την πτώση 29% του 2018.Μεγάλο ενδιαφέρον επίσης έχει ότι το Bitcoin υποχώρησε στα 33.000 δολάρια τον Ιανουάριο από το ρεκόρ των σχεδόν 69.000 δολαρίων σε λιγότερο από τρεις μήνες πριν, εν μέσω ευρύτερης ανησυχίας για τις επιπτώσεις της προωθούμενης σύσφιγξης της πολιτικής της Federal Reserve.“Το Crypto είναι μια πολύ ασταθής κατηγορία περιουσιακών στοιχείων – και ελπίζω ότι όλοι όσοι συμμετέχουν σε αυτήν την αγορά να έχουν επίγνωση της μεταβλητότητας”, δήλωσε ο Troy Gayeski, επικεφαλής στρατηγικής στην FS Investments, στο Bloomberg.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News