Σε επίπεδα ρεκόρ έχει εκτιναχθεί η αξία των διεθνών αγορών εμπορίας δικαιωμάτων άνθρακα σαν αποτέλεσμα της προσπάθειας κρατών και επιχειρήσεων να βελτιώσουν το πράσινο αποτύπωμα τους αντισταθμίζοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που συνεχίζουν να παράγουν.

Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με ανάλυση της Refinitiv, η αξία των αγορών δικαιωμάτων άνθρακα εκτινάχθηκε κατά 164% πέρυσι, στο ποσό ρεκόρ των 760 δισ. δολαρίων!

Τα σκήπτρα στο ευρωπαϊκό ETS

Μερίδα του λέοντος από την πίτα αυτή προήλθε από το ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών (EU ETS), που ιδρύθηκε το 2005 και έκτοτε παραμένει η μεγαλύτερη αγορά του είδους. Πραγματικά μόνο για την περσινή χρονιά ο τζίρος στην ευρωπαϊκή αγορά ρύπων ανήλθε σε 683 δισ. ευρώ, ήτοι δηλαδή σχεδόν το 90% του παγκόσμιου τζίρου του κλάδου.

Στο σύστημα ETS οι τιμές έκλεισαν για το 2021 πάνω από τα 80 ευρώ τον τόνο, ήτοι δηλαδή σε υπερδιπλάσια επίπεδα σε σχέση με τα τέλη του 2020. Γεγονός που αποδίδεται στις υψηλές προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί για το φιλόδοξο πράσινο σχέδιο της Ε.Ε. και τους νέους στόχους που τέθηκαν για περικοπή των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% μέχρι το 2030.

Εξάλλου, η ενεργειακή κρίση που μαστίζει την Ευρώπη και το ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου κυρίως κατά το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς οδήγησαν σε σημαντική αύξηση της ζήτησης και της παραγωγής θερμικής ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που αντιστοίχως ανέβασε τη ζήτηση για την αγορά δικαιωμάτων ρύπων. Μάλιστα, η τάση αυτή αναμένεται, σύμφωνα με τους αναλυτές να συνεχιστεί και τους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα παραμείνουν στο… ταβάνι.

Σε άνοδο οι αμερικανικές αγορές 

Πάντως, η πορεία προς την πράσινη μετάβαση των οικονομιών έδωσε ώθηση και στις αγορές δικαιωμάτων ρύπων εκτός Ευρώπης. Σύμφωνα με την Refinitiv δύο ανερχόμενες περιφερειακές αμερικανικές αγορές, η Western Climate Initiative και η Regional Greenhouse Gas Initiative αναπτύχθηκαν κατά 6% πέρυσι φτάνοντας από κοινού στα 49 δισ. ευρώ. Στις αγορές αυτές, οι τιμές των δικαιωμάτων άνθρακα αυξήθηκαν κατά 70% με τον τζίρο να αγγίζει επίσης νέα επίπεδα ρεκόρ.

Στην Κίνα, στο εθνικό σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων ρύπων που ιδρύθηκε τον περασμένο Ιούλιο εκτιμάται πως άλλαξαν… χέρια δικαιώματα ύψους περίπου 179 εκατ. τόνων μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες, ένα νούμερο αρκετά μικρό συγκριτικά με τους τζίρους των κραταιών αγορών Ευρώπης και Βορείου Αμερικής. Όμως, οι τοπικές αρχές εκτιμούν πως ο τζίρος θα αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια.

Αντιστοίχως μετριοπαθές ήταν το ξεκίνημα για την αγορά ρύπων που δημιούργησε η Βρετανία πέρυσι, μετά δηλαδή την οριστικοποίηση του διαζυγίου της από την Ε.Ε. Ο τζίρος στη βρετανική αγορά δεν ξεπέρασε τα 23 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green