Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων κινήθηκαν σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα μετά την ανακοίνωση για την πορεία του πληθωρισμού, ο οποίος αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κοντεύει να αγγγίξει το 2%, καθώς έφτασε στο 1,974% έναντι 1,928% που διαμορφώθηκε την Τετάρτη. Οι αποδόσεις, οι οποίες κινούνται ανοδικά όταν πέφτουν οι τιμές των ομολόγων, διαπραγματεύτηκαν σε ένα στενό εύρος κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά εκτοξεύτηκαν μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή(ΔΤΚ). Ο πληθωρισμός ανήλθε στο 7,5% σε ετήσια βάση το μήνα Ιανουάριο, στο υψηλό 40 ετών.

Ο δομικός ΔΤΚ, εξαιρούνται οι τιμές τροφίμων και ενέργειας,  αυξήθηκε κατά 6,0% τον Ιανουάριο σε σχέση με πέρυσι, σημειώνοντας επίσης το μεγαλύτερο άλμα από το 1982. Ο βασικός ΔΤΚ είχε αυξηθεί κατά 5,5% τον Δεκέμβριο.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολογιακών τίτλων, που είναι ιδιαίτερα «ευαίσθητες» στις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της νομισματικής πολιτικής. Η απόδοση του 2ετούς ανήλθε σε 1,428% έναντι 1,346% χθες.

Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν απότομα φέτος , καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι η Federal Reserve θα προχωρήσει σύντομα σε αύξηση των επιτοκίων στην προσπάθεια της να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Πέμπτης σε συνδυασμό με την ισχυρότερη από το αναμενόμενο έκθεση για τις θέσεις εργασίας τη Παρασκευή, χτίζουν την εικόνα ότι ο πληθωρισμός ενδέχεται να μην υποχωρήσει τόσο γρήγορα όσο ήλπιζαν πολλοί επενδυτές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές