Να κάνει χρήση των «ομοσπονδιακών εξουσιών» κάλεσαν οι ΗΠΑ  τον Καναδά για να δώσει τέλος στις αυτοκινητοπομπές διαδηλωτών, που έχουν αποκλείσει σημαντικές μεθοριακές αρτηρίες μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών εδώ και μέρες και απειλούν την οικονομία.

Οι διαδηλωτές έχουν αποκλείσει βασικές αρτηρίες για το εμπόριο, γεγονός που έχει ήδη προκαλέσει αναταράξεις σε ορισμένους τομείς, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία στις δύο πλευρές των συνόρων, μετά τον αποκλεισμό εδώ και τέσσερις ημέρες της γέφυρας Αμπάσαντορ, ανάμεσα στο Οντάριο στον Καναδά και το Ντιτρόιτ στις ΗΠΑ.

Η Ουάσιγκτον πρότεινε να προσφέρει την «πλήρη και απόλυτη βοήθειά» της, γνωστοποίησαν χθες, Πέμπτη, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, σημειώνοντας ότι αρκετοί Αμερικανοί υπουργοί βρίσκονται σε τακτική επαφή με τους Καναδούς ομολόγους τους πάνω στο θέμα αυτό. Επίσης διαβεβαίωσαν ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν βρίσκεται «σε κινητοποίηση 24 ώρες το 24ωρο για να δοθεί τέλος γρήγορα» στην κρίση.

Από την πλευρά του ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό απηύθυνε χθες ξανά έκκληση να τερματιστούν οι διαδηλώσεις: «Είναι καιρός να τελειώσει αυτό καθώς κάνει κακό στους Καναδούς», αλλά δεν έχει προτείνει ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, ενώ έχει ανακοινώσει ότι αστυνομικές ενισχύσεις θα σταλούν στα σημεία αποκλεισμού, αλλά χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Ο αποκλεισμός της γέφυρας Αμπάσαντορ

Η ανησυχία έχει αυξηθεί τις τελευταίες μέρες καθώς αποκλείοντας την γέφυρα Αμπάσαντορ, οι διαδηλωτές χτύπησαν «ένα κεντρικό νεύρο» για την αυτοκινητοβιομηχανία και ανάγκασαν τους μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως οι Ford, Stellantis και Toyota, να αναστείλουν ή να  μειώσουν τις ώρες λειτουργίας σε αρκετά εργοστάσια.

Χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «εθνική κρίση», ο δήμαρχος της πόλης Ουίνδσορ, Ντρου Ντίλκενς ανακοίνωσε την πρόθεσή του «να εκδιώξει» τους διαδηλωτές με τη βία, αν εξασφαλίσει άδεια από δικαστήριο. «Η οικονομική ζημία που προκαλεί αυτή η κατάληψη στο διεθνές εμπόριο δεν μπορεί να διαρκέσει και θα πρέπει να σταματήσει», πρόσθεσε. Η ζώνη γύρω από τη γέφυρα αυτή είναι ζωτικής σημασίας για την αυτοκινητοβιομηχανία, εξήγησε ο Τζέισον Μίλερ, ειδικός σε θέματα αλυσίδας τροφοδοσίας στο πανεπιστήμιο της πολιτείας του Μίσιγκαν. «Ορισμένα είδη μπορεί να διασχίσουν έως και πέντε, έξι ή επτά φορές τη γέφυρα».

Από αυτήν τη διασυνοριακή γέφυρα περνούν καθημερινά περισσότεροι από 40.000 εργαζόμενοι και τουρίστες και από αυτήν οδηγοί φορτηγών μεταφέρουν καθημερινά εμπορεύματα αξίας κατά μέσον όρο 323 εκατομμυρίων δολαρίων.«Είναι επιτακτική ανάγκη οι τοπικές, επαρχιακές κυβερνήσεις και η εθνική κυβέρνηση του Καναδά να διαλύσουν αυτόν τον οικονομικό αποκλεισμό», δήλωσε χθες η κυβερνήτης του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Ουίτμερ, καλώντας τις αρχές αυτές να λάβουν «όλα τα απαραίτητα μέτρα».

Αδυναμία δηλώσει η αστυνομία της Οτάβα

Οι κινητοποιήσεις επεκτείνονται στους δρόμους της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας Οτάβα, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP. Εκατοντάδες φορτηγά εξακολουθούν να αποκλείουν τους δρόμους, να βρίσκονται σταθμευμένα μπροστά από το κοινοβούλιο και τα γραφεία του Τζάστιν Τριντό.

Η αστυνομία της Οτάβα εξήγησε για άλλη μια φορά ότι δεν είναι «σε θέση» να «δώσει τέλος» στην διαδήλωση χωρίς ενισχύσεις. Ο αρχηγός της Πίτερ Σλόλι διευκρίνισε ότι «δεν διαθέτει επαρκείς πόρους» για να «εμποδίσει τον εφοδιασμό με καύσιμα των φορτηγών» που αποκλείουν τους δρόμους ή για να «προχωρήσει σε συλλήψεις»

Όντως, παρά την προειδοποίηση που έδωσε την Τετάρτη στους διαδηλωτές, η αστυνομία έχει προχωρήσει μόνον σε δύο νέες συλλήψεις, ανεβάζοντας σε 25 τον αριθμό των συλληφθέντων από τότε που ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις.

«Καταλαβαίνεις ότι έχεις κάνει κάτι κακό όταν οι Καναδοί εξοργίζονται. Είμαστε γνωστοί για την ηρεμία μας, δεν μας αρέσει να δημιουργούμε ιστορίες», δήλωσε η Ναόμι Γκίλμαν, μια τριαντάχρονη κάτοικος της Οτάβα. Για τον Εντ Χάμφρεϊ, ο οποίος καθάριζε το δρόμο που τελεί υπό κατάληψη, «επιτέλους οι απλοί άνθρωποι έχουν φωνή, περί αυτού ακριβώς πρόκειται όσον αφορά αυτό το κίνημα!». Ερχόμενος από την Μανιτόμπα, ο εργάτης αυτός εξέφρασε την ικανοποίησή του για «μια υποστήριξη που μεγαλώνει».

Στην Ευρώπη, οι αρχές πήραν εκ των προτέρων μέτρα: συγκεντρώσεις λεγόμενων “κονβόι της ελευθερίας” που προβλέπονταν για το τέλος της εβδομάδας απαγορεύτηκαν, κυρίως στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες. Στο μεταξύ στη Νέα Ζηλανδία, όπου διαδηλωτές κατά του εμβολιασμού έχουν συγκεντρωθεί εδώ και τρεις ημέρες κοντά στο κοινοβούλιο στην πρωτεύουσα Ουέλινγκτον, συμπλοκές ξέσπασαν χθες ανάμεσα στην αστυνομία και διαδηλωτές. Περισσότεροι από 120 άνθρωποι συνελήφθησαν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα