Η Μελάνια Τραμπ, σύζυγος του πρώην προέδρου Ηνωμένων Πολιτειών και υπέρμαχος των κρυπτονομισμάτων, κατάφερε με επιτυχία να πουλήσει ένα από τα πολυάριθμα NFT της. Ωστόσο, τα δεδομένα blockchain δείχνουν ότι το ψηφιακό token πωλήθηκε σε λογαριασμό υπό την κατοχή της.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, το εν λόγω NFT είναι από τη Συλλογή  «Αρχηγοί Κράτους, 2022», η οποία περιλαμβάνει τρία σημαντικά μοναδικά υπογεγραμμένα είδη ρούχων που φορούσε η ίδια, κατά την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στον Λευκό Οίκο, το 2018.

Η συλλογή, που έγινε mint στο Solana blockchain, κέρδισε διθυραμβικές κριτικές από το κοινό. Το περιοδικό New York Times αποκάλυψε ότι η δημοπρασία κέρδισε μια προσφορά περίπου 1800 SOL που μεταφράζεται σε 170.000 δολάρια.

Ωστόσο, μια ανασκόπηση των δεδομένων blockchain φανέρωσε ότι η διεύθυνση που δημιούργησε το NFT, έστειλε USDC αξίας 473.000 δολαρίων σε μια διεύθυνση που αργότερα μετέτρεψε μέρος των κεφαλαίων σε 1816 μονάδες Sol, τα οποία με τη σειρά τους στάλθηκαν σε μία άλλη διεύθυνση. Η τελευταία διεύθυνση κατάφερε να κερδίσει τη δημοπρασία.

Οι εκπρόσωποι της πρώην Πρώτης Κυρίας δεν επιβεβαίωσαν ποιος αγόρασε το NFT. Αντίθετα, δήλωσαν ότι «η φύση του πρωτοκόλλου Blockchain είναι εντελώς διαφανής».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Μελάνια Τραμπ έχει όμοια περιπέτεια στον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Για τον λόγο αυτό, πληθώρα χρηστών κατηγορούν αυτήν και την ομάδα της για μία «διαπραγμάτευση ξεπλύματος χρήματος/ wash trading».

Αναφορικά, η διαδικασία ξεπλύματος χρήματος στα NFT γίνεται συνήθως μέσω της δημιουργίας μια ψευδής εικόνας σχετικά με ένα ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο. Στις συναλλαγές πλυσίματος, ο πωλητής και ο αγοραστής είναι το ίδιο πρόσωπο. Οι δράστες στέλνουν κεφάλαια σε δικά τους πορτοφόλια, για να πραγματοποιήσουν τη συναλλαγή και ξεγελούν το κοινό κάνοντας εξωπραγματικές προσφορές ή αγοράζοντας το περιουσιακό στοιχείο σε υψηλά ποσά και φοροδιαφεύγοντας.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση CryptoSlate, το 2021 οι δράστες κέρδισαν περίπου 9 εκατομμύρια δολάρια μέσω της παράνομης αυτής δραστηριότητας. Σε άλλη αναφορά, αποκαλύφθηκε ότι πάνω από το 80% των συναλλαγών NFT στο LooksRare ήταν στην πραγματικότητα συναλλαγές πλύσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News