Σε κόκκινο συναγερμό για την σούπερ καταιγίδα Eunice βρίσκεται η Βρετανία και πολλές ακόμη χώρες της δυτικής Ευρώπης. Ωστόσο, το καταστροφικό πέρασμα της Eunice έχει και μια θετική διάσταση που έχει να κάνει με τον αντίκτυπο της στις ενεργειακές τιμές και την παραγωγή ρεύματος από τα αιολικά πάρκα, φέρνοντας μια πολυπόθητη βουτιά στις τιμές. Οι τιμές ενέργειας στη Γερμανία για αύριο Σάββατο πέρασαν σε αρνητικό έδαφος μόλις λίγες ώρες αφότου οι ριπές της Eunice έφτασαν στην ηπειρωτική Ευρώπη, ενώ σε ελεύθερη πτώση είναι οι τιμές και στη Βρετανία, η οποία είναι στο επίκεντρο της κακοκαιρίας.

Πραγματικά, οι βραχυπρόθεσμες, ημερήσιες τιμές στην γερμανική αγορά κατέρρευσαν κατά 66% στο χαμηλότερο επίπεδο για φέτος και μάλιστα σε δημοπρασία στο Epex Spot SE πέρασαν ακόμη και σε αρνητικό έδαφος.

Συγκεκριμένα η ημερήσια τιμή στη γερμανική αγορά υποχώρησε στα 39,62 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που είναι η κατώτερη τιμή από τις 30 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε επίσης: Σε κόκκινο συναγερμό για την κακοκαιρία η Βρετανία και μεγάλο μέρος της δυτικής Ευρώπης 

Παράλληλα και η παραγωγή αιολικής ενέργειας έχει ενισχυθεί σημαντικά καθώς οι δυνατοί άνεμοι δίνουν… ζωή στις ανεμογεννήτριες. Συγκεκριμένα η παραγωγή εκτιμάται πως αυξήθηκε κατά 8% πάνω από τα επίπεδα ζήτησης και μέχρι αύριο αναμένεται σχεδόν να διπλασιαστεί!

«Μετά από μια περίοδο ήπιου καιρού, η περίοδος ισχυρότερων ανέμων φαίνεται πως ξεκινά και πάλι» ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της η γερμανική μετεωρολογική υπηρεσία Deutscher Wetterdienst.

Θυμίζουμε πως το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας μετά το άλμα που είχε καταγράψει πέρυσι έδειξε τάσεις υποχώρησης από το Δεκέμβριο, παρόλ’ αυτά τα νοικοκυριά σε όλη την Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωπα με υπέρογκες αυξήσεις των λογαριασμών τους για το χειμώνα.

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται φυσικά οι ενεργειακές τιμές και στη Βρετανία, που βρίσκεται και στο επίκεντρο της σούπερ καταιγίδας με τους ανέμους να κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ.

Συγκεκριμένα οι ημερήσιες τιμές στη βρετανική αγορά υποχώρησαν κατά 11% στις 140 στερλίνες ανά μεγαβατώρα.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που θα ανακουφίσει τα βρετανικά νοικοκυριά που βρίσκονταν σε απόγνωση με το άλμα των τιμών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green