Θεσμικές παρεμβάσεις που όχι μόνο θα καλλιεργούν εικόνα πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης για μεγάλες αλλαγές αλλά κυρίως θα φέρνουν χειροπιαστά αποτελέσματα στην καθημερινότητα θέλει άμεσα το Μαξίμου και, στο πλαίσιο προβολής της θετικής ατζέντας του ως αντιστάθμισμα στις πιέσεις, έχει σταθερά στραμμένη την προσοχή στο ψηφιακό κράτος.
Αυτό που συνολικά η ΝΔ θεωρεί ως ευνοϊκό πεδίο με ίσως τη μεγαλύτερη αποδοχή της κοινωνίας και στο οποίο, σύμφωνα και με πρόσφατη αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, «μας πιστώνεται μια μεγάλη επανάσταση». Αν η άνοιξη του 2020 ήταν η εποχή του gov.gr (της ενιαίας πύλης δημόσιας διοίκησης), η κυβέρνηση θέλει η φετινή άνοιξη να συνδεθεί με τον… «Μίτο», το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών, ώστε να δείξει την έξοδο από τον λαβύρινθο της γραφειοκρατίας.
Η πολιτική ηγεσία και παράγοντες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης τρέχουν παρασκηνιακά την προετοιμασία της ειδικής πλατφόρμας που θα αποτελεί το μοναδικό σημείο αναφοράς για όλες τις διοικητικές διαδικασίες (είτε φυσικές είτε ψηφιακές) του Δημοσίου.
Για πρότζεκτ «στρατηγικής σημασίας» μιλούσε στους γενικούς και υπηρεσιακούς γραμματείς των υπουργείων ο Κυριάκος Πιερρακάκης όταν προ διμήνου τους ενημέρωνε για το νέο μεταρρυθμιστικό έργο, αφού στον κυβερνητικό σχεδιασμό έχει κεντρική θέση (και) για το 2022 η απλούστευση-ψηφιοποίηση διαδικασιών.
Πριν από το Πάσχα
Στόχος είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο «Μίτος» να αρχίσει να ξετυλίγεται, πιλοτικά, πριν από το Πάσχα. Ηδη υπάρχουν στο τραπέζι 4.246 διαδικασίες, αφού έχουν ωριμάσει πλήρως (δηλαδή έχουν καταγραφεί και διευκρινιστεί) 1.355 διαδικασίες και επιπλέον 2.891 βρίσκονται στη φάση επεξεργασίας – έγκρισης σε συνολικά 11 κατηγορίες υπηρεσιών: από την εκπαίδευση, τη δικαιοσύνη, την υγεία και την ασφάλιση μέχρι την επιχειρηματική δραστηριότητα, τον αθλητισμό, τη γεωργία-κτηνοτροφία κ.λπ.
Αυτή τη στιγμή το Μητρώο εμπλουτίζεται με διαδικασίες αλλά παραμένει κλειστό τόσο για τους πολίτες όσο και για τους δημοσίους υπαλλήλους και η λειτουργία του, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σχεδιάζεται να γίνει σε δύο φάσεις.
Εντός των επόμενων μηνών θα ανοίξει έστω και όχι με όλες τις διαδικασίες καταγεγραμμένες και σίγουρα χωρίς να αποδίδονται πειθαρχικές ευθύνες προς δημοσίους υπαλλήλους – φορείς που δεν θα ακολουθούν ή δεν θα έχουν προσαρμοστεί στον εν λόγω κωδικοποιημένο «μπούσουλα» ταλαιπωρώντας τους πολίτες.
Και μέχρι το τέλος του έτους επιδιώκεται η πλήρης λειτουργία του «Μίτου» με πολύ περισσότερες διαδικασίες αλλά και με την πρόβλεψη (πιθανότατα με διαπιστωτική πράξη του αρμόδιου υπουργού) για συνέπειες στους… ασυντόνιστους υπαλλήλους.
«Η λέξη – κλειδί είναι ο συντονισμός», λένε ενημερωμένες πηγές, «και μιλάμε για βήματα που αφορούν όλο ανεξαιρέτως το Δημόσιο» – από το πώς θα βγάλει άδεια ένας επαγγελματίας πωλητής σε λαϊκή αγορά, ή τι χρειάζεται για να εκδοθεί άδεια λειτουργίας μιας τουριστικής επιχείρησης μέχρι τα απαραίτητα έγγραφα για θέματα στράτευσης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, πολιτισμού κ.λπ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το στοίχημα του «Μίτου» αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση ως πρότζεκτ που θα είναι σε συνεχή κίνηση, σημαίνοντας το τέλος των εγκυκλίων ή άλλων υπηρεσιακών σημειωμάτων αφού, κατά τον σχεδιασμό, όλες οι υπηρεσίες θα ενημερώνονται μέσω mail για τις όποιες τροποποιήσεις στις διαδικασίες.
Επιτάχυνση
Πέραν του Μητρώου, το Μαξίμου θέλει συνολικά επιτάχυνση σε νομοθετικές παρεμβάσεις ώστε να εμπεδώνεται η αποφασιστικότητά του για «μεταρρυθμιστική ορμή» που, σύμφωνα με πρωθυπουργικούς συνεργάτες, θα «έχει αποτέλεσμα στην καθημερινότητα του πολίτη και θα απαντά στις ανάγκες».
Στο πλαίσιο αυτό επιχειρήθηκε μια γρήγορη αντίδραση στο θέμα της οπαδικής βίας με πρόσθετες παρεμβάσεις, όπως ανακοινώθηκαν από τους συναρμόδιους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Αθλητισμού και οι οποίες θα κριθούν στην πράξη, αλλά και δρομολογούνται, όπως έχουν δημοσιεύσει τα «ΝΕΑ», οι επόμενες κινήσεις (μεταρρύθμιση ΟΑΕΔ, αλλαγές στη Δικαιοσύνη, αναδιάρθρωση της Πολιτικής Προστασίας κ.λπ.).
Latest News
Το σημερινό γεωπολιτικό τοπίο και οι βασικοί τομείς ανησυχίας για παγκόσμια σύγκρουση
Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια σύγκρουση; Ποιες περιοχές αναμένεται να βρεθούν στο μάτι των ανταγωνισμών;
Aπασχόληση: Στην ΕΕ αυξάνεται, στην Ελλάδα μειώνεται – Έκθεση Εurostat
Η απασχόληση στην ΕΕ αυξήθηκε το γ' τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το β' τρίμηνο - Aντίθετα, στην Ελλάδα μειώθηκε.
Νότια Κορέα: Τι σηματοδοτεί η καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Η προσοχή στη Νότια Κορέα στρέφεται τώρα στο συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο πρέπει να αποφασίσει αν θα απομακρύνει τον Γιουν
Πήλιο: Αναστέλλονται τα δρομολόγια του «Μουτζούρη» μετά τον εκτροχιασμό
Η Hellenic Train σε ανακοίνωση αναφέρει πως το τρένο στο Πήλιο ενώ κινείτο με την προβλεπόμενη ταχύτητα, τροχός του πρώτου βαγονιού παρέκκλινε εκτός των ραγών
Συρία: «Αμεση επαφή» Μπλίνκεν με την ισλαμιστική HTS
«Ηρθαμε σε επαφή με την HTS και άλλες πλευρές», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους μετά τις συζητήσεις για τη Συρία
Πιερρακάκης: Τον Σεπτέμβριο 2025 τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην χώρα μας,
Γεωργία: Ο ακροδεξιός Μιχαήλ Καβελασβίλι διορίστηκε στην προεδρία της χώρας
Ο Μιχαήλ Καβελασβίλι, σήμερα 53 ετών, είναι πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση
ΕΣΗΕΑ: Ιδρύθηκε σαν σήμερα στις 14 Δεκεμβρίου 1914
Το 1947 θα πάρει τη σημερινή ονομασία της
Τουρκία: «Αποτρέψαμε αιματοχυσία στη Συρία»
Ο Χακάν Φιντάν δηλώνει ότι έπεισε Μόσχα και Τεχεράνη να μην παρέμβουν υπέρ του Άσαντ, για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Το μέλλον της Συρίας επί τάπητος σε συνάντηση στην Ιορδανία.
Γερμανία: Εκτός κυβέρνησης και στη Θουριγγία η AfD
Συνεννοήσεις και «αλχημείες» των άλλων κομμάτων απέτρεψαν την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD στην κυβέρνηση της Θουριγγίας. Θα έχει όμως διάρκεια η νέα κυβέρνηση;