Με την Ρωσία να ξεκινά τις εχθροπραξίες τις πρώτες πρωινές ώρες (Ελλάδος), ο οικονομικός κόσμος υποδέχεται μια περίοδο έντονης μεταβλητότητας, σαφώς με αρνητικές πινελιές.

Η κρισιμότητα της κατάστασης δεν μεταφράζεται απλά στην εισβολή των Ρώσων στην ουκρανική επικράτεια, αλλά επεκτείνεται στις επόμενες ημέρες και στις διαθέσεις τόσο των γειτονικών χωρών (η Λευκορωσία ήδη στάθηκε στο πλευρό της Ρωσίας κινούμενη εχθρικά προς την Ουκρανία) όσο και των μεγάλων χωρών με κυριότερο άξονα τις ΗΠΑ, καθώς η ΕΕ έχει καταθέσει από νωρίς τα όπλα στην υπεροχή του Πούτιν σε εμπορικό επίπεδο.

Ευρωαγορές

Σε αυτό το μοτίβο, οι ευρωαγορές διαλύονται, με τα Χρηματιστήρια να ανοίγουν πολύ άσχημα, επί παραδείγματι ο Γερμανικός DAX40 χάνει 4.36%, κάτω από τις 14.000 μονάδες, και ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx50 -4.60%, κάτω από 3.800.

Τεχνικά, ο τελευταίος έχει δώσει έξοδο από αγοραστικές θέσεις πολύ νωρίτερα, στη διάσπαση των 4.050 που οριοθετούσε την πλαγιοανοδική απερχόμενη πλέον τάση.

Αγορές ΗΠΑ

Στο ίδιο μοτίβο και οι αγορές στις ΗΠΑ, με την πρωθύστερη παρατήρηση ότι είχε προεξοφληθεί το αρνητικό αυτό σενάριο πολύ νωρίτερα: επί παραδείγματι, ο S&P 500 χάνει ήδη με κλειστή την κανονική αγορά 2,05%, αντιμετωπίζοντας τις 4.100 μονάδες, ωστόσο έχει εισέλθει σε αρνητικό έδαφος από την απώλεια των 4.600 μονάδων, δίνοντας μάλιστα σήμα short στην επιβεβαίωση αυτών των επιπέδων.

Εμπορεύματα

Μεγάλοι κερδισμένοι σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία είναι προφανώς το πετρέλαιο και το χρυσάφι, με προεκτάσεις στα βασικά εμπορεύματα στο σύνολό τους.

Αφενός ο μαύρος χρυσός κατακτά και τα 100$ ανά βαρέλι (το BRENT), ενθυμούμενοι ότι πριν 20 μήνες είχε βρεθεί στα 25.

Προφανώς, η έντονη ανοδική τάση όλο αυτό το διάστημα δεν έχει προέλθει μόνο από την υφιστάμενη γεωπολιτική κρίση, αλλά είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων που εκτράχυναν την ισορροπία στη ζήτηση, με τις επιθετικές παρεμβάσεις του OPEC+.

Και με τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας, τo αργό βρίσκεται ήδη στο +4,5% για σήμερα, και κοιτά τα 103 δολάρια με στήριξη τα 95,20.

Ο χρυσός επίσης κινήθηκε προεξοφλητικά, καθώς λίγες ημέρες πριν την εισβολή των Ρώσων είχε διασπάσει τα σημαντικά επίπεδα των 1.860 δολαρίων ανά ουγγιά, που οριοθετούσαν τον πολύμηνο ατασικό σχηματισμό. Πλέον, ο στόχος έχει ανοίξει για τα 2.150, με στήριξη εν είδει επιβεβαίωσης τα 1.845.

Συναλλάγματα

Η αγορά συναλλάγματος δεν φαίνεται να έχει επηρεαστεί πολύ, εξαιρώντας προφανώς τα νομίσματα των εμπλεκόμενων στη σύρραξη χωρών.

Το δολάριο ΗΠΑ παραμένει να κινείται με γνώμονα τις αποφάσεις της Fed, με τον Δείκτη του να βρίσκεται πλαγιοανοδικός προς την περιοχή των 98 μονάδων.

Ειδική μνεία για το ρούβλι, που καταγράφει ημερήσιες απώλειες της τάξεως του 6,5% έναντι του αμερικανικού δολαρίου, στα 0,01150 δολάρια ανά ρούβλι. Η αντίσταση στην έντονα πτωτική κίνηση είναι τα 0,01250, με επόμενη στάση τα 0,0102.

Να επισημανθεί ότι όλες οι χρηματαγορές θα κινηθούν στις επόμενες συνεδριάσεις με αποκλειστικό καταλύτη τις εξελίξεις στο μέτωπο των συνόρων της Ουκρανίας, ενώ το χείριστο σενάριο είναι μια επίμονη και γενικευμένη σύρραξη συμμάχων, με αρχική επισήμανση την άμβλυνση της αποσταθεροποίησης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News