Εντολή για να τεθούν οι δυνάμεις αποτροπής του ρωσικού στρατού σε ειδική κατάσταση μάχης έδωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, την Κυριακή, χωρίς, ωστόσο, να καθίσταται ξεκάθαρο τι συνεπάγεται η κίνησή του αυτή.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, ορισμένοι θεώρησαν ότι, με τον τρόπο αυτό, έθεσε τις πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας σε υψηλό επίπεδο συναγερμού, ενώ, άλλοι θεώρησαν την κίνηση αυτή περισσότερο προειδοποιητική παρά πραγματική του πρόθεση να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, καθώς κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα πυρηνικά αντίποινα από μεριάς της Δύσης.
Γιατί έκανε τη νέα αυτή προειδοποίηση;
Την προηγούμενη εβδομάδα, σε μία πιο κωδικοποιημένη γλώσσα, ο Πρόεδρος της Ρωσίας προειδοποίησε ότι, εάν η Δύση εμπλακεί στα σχέδια της Ρωσίας θα αντιμετωπίσει κυρώσεις «που δεν έχει ξαναδεί».
Η δήλωση αυτή θεωρήθηκε άμεση προειδοποίηση για το ΝΑΤΟ να μην εμπλακεί άμεσα στη στρατιωτική αναμέτρηση Ρωσίας και Ουκρανίας. Ο Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου, ωστόσο, δεν είχε πρόθεση να προβεί σε τέτοια κίνηση, καθώς γνωρίζει ότι μία τέτοια ενέργεια μπορεί να πυροδοτήσει πυρηνικό πόλεμο.
Η περισσότερο ξεκάθαρη, όμως, δήλωση της Κυριακής θεωρήθηκε απάντηση της Ρωσίας στα νέα αυστηρά πακέτα κυρώσεων από τη Δύση. Ο Πρόεδρος της Ρωσίας είχε υποτιμήσει την αντίσταση που θα μπορούσε να προβάλει ο λαός της Ουκρανίας καθώς και τη δυνατότητα της Δύσης να ενωθεί εναντίον της απειλής, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να χρησιμοποιήσει μία περισσότερο σκληρή γλώσσα.
Οι ερμηνείες της προειδοποίησης
Σύμφωνα με τη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, Αμερικανίδα διπλωμάτη στον ΟΗΕ, η εν λόγω δήλωση είναι μία προσπάθεια του Πούτιν να πείσει τον λαό του ότι δεν είναι, ουσιαστικά, αυτός που επιτίθεται, αλλά βρίσκεται υπό απειλή και προσπαθεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τη χώρα του.
Επιπροσθέτως, θεωρείται ότι ο Πούτιν εξέλαβε τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση ως προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησής του, και προέβη στην προειδοποίηση αυτή για να αποδείξει την ισχύ του.
Ακόμη μία ερμηνεία, και η επικρατέστερη μέχρι στιγμής, είναι ότι η αποστολή όπλων στην Ουκρανία από τη Δύση ανησύχησε τον Ρώσο πρόεδρο και, με τον τρόπο αυτό, προσπαθεί να προειδοποιήσει το ΝΑΤΟ να μην εμπλακεί περαιτέρω στα γεγονότα στην Ουκρανία.
Η απάντηση της Δύσης
Η Δύση, με τη σειρά της, αντιμετωπίζει τη δήλωση του Ρώσου προέδρου ως προσπάθεια επίδειξης ισχύος και δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να προβεί σε ενέργειες που θα κλιμακώσουν τις εντάσεις και θα διασπείρουν τον πανικό.
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν τη δική τους κλίμακα ετοιμότητας των ενόπλων δυνάμεων, γνωστή ως Defcon, και δεν υπάρχει λόγος αλλαγής των επιπέδων συναγερμού των πυρηνικών δυνάμεων.
Προς το παρόν, η εν λόγω σύγκρουση δεν αποτελεί πυρηνική κρίση και ούτε θα έπρεπε να εξελιχθεί σε κάτι τέτοιο, σύμφωνα με Δυτικούς αξιωματούχους ασφαλείας.
Η Δύση θα παρακολουθεί στενά τη Ρωσία
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η Δύση θα παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της Ρωσίας, ώστε να αποτρέψει οποιαδήποτε πιθανότητα πυρηνικού πολέμου.
Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Δύση χρησιμοποίησε κάθε μέσο (δορυφόρους, συστήματα παρακολούθησης κ.α.), ώστε να μπορέσει να εντοπίσει κινήσεις που θα υποδείκνυαν πρόθεση χρήσης πυρηνικών, όπως π.χ. προετοιμασία όπλων ή πληρωμάτων για βομβαρδισμό.
Τα περισσότερα από αυτά τα μέσα υπάρχουν και σήμερα και η Δύση έχει ξεκινήσει ήδη να τα χρησιμοποιεί, για να εντοπίσει οποιαδήποτε αλλαγή συμπεριφοράς από μεριάς της Ρωσίας. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχει παρατηρήσει κάποια αλλαγή.
Latest News
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία
Ενοίκια σοκ για τους φοιτητές στο Λονδίνο μετά τις νέες αυξήσεις [γράφημα]
Τι αποκαλύπτει έρευνα για τους φοιτητές στη Βρετανία
Η πλειοψηφία των startups δεν μακροημερεύει - Η ωμή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν νοιάζεται
Γιατί αποτυγχάνουν τόσες πολλές startups; Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος
Safran: Με το βλέμμα στις συμβάσεις του αμερικανικού στρατού
Η γαλλική εταιρεία αναμένει αύξηση των πωλήσεων κατά περίπου 10% το 2025, καθώς και τρέχοντα λειτουργικά κέρδη μεταξύ 4,7 και 4,8 δισ. ευρώ σε συγκρίσιμη βάση
Έφοδος τελωνιακών και της ευρωπαικής εισαγγελίας στα γραφεια της Adidas
Tο ένταλμα έρευνας για την Adidas ανέφερε την (ύποπτη) σωρευτική φορολογική ζημία σε περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ
Τιμές-φωτιά οι Χριστουγεννιάτικες αγορές στη Γερμανία
Ο υψηλός πληθωρισμός δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και τις Χριστουγεννιάτικες Αγορές στη Γερμανία. Έως 7 ευρώ στοιχίζει το περίφημο «ζεστό κρασί» με μπαχαρικά.
Η αβεβαιότητα της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ αρχίζει να «δαγκώνει» την Ευρώπη - Τι εκτιμά η Goldman Sachs
H Goldman Sachs επιχειρεί να εξετάσει την επίδραση της αβεβαιότητας της εμπορικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ εντός κι εκτός ΗΠΑ