
Αντιμέτωπος με νέες προκλήσεις είναι ο κλάδος ιχθυοκαλλιέργειας. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του συνεδρίου ιχθυοκαλλιέργειας, το 2019 η παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού ανήλθε σε 120.500 τόνους συνολικής αξίας 545,6 εκατ. ευρώ. Σε σχέση με το 2018 παρατηρείται αύξηση σχεδόν 3% ως προς τον όγκο παραγωγής και οριακή μείωση 1% ως προς την αξία πωλήσεων λόγω της μειωμένης τιμής και για τα δύο είδη.
Ο συνολικός αριθμός εκμεταλλεύσεων υδατοκαλλιέργειας στην Ελλάδα ανέρχεται σε 1.097. Αναλυτικότερα, 85% σε θαλάσσια ύδατα (911 μονάδες για παραγωγή ψαριών και μυδιών), 8% σε εσωτερικά ύδατα (χερσαίες εγκαταστάσεις), 7% σε υφάλμυρα νερά (λιμνοθάλασσες) και + 29 ιχθυογεννητικοί σταθμοί.
Ο συνολικός αριθμός απασχολούμενων ανέρχεται σε 12.000 εργαζόμενους διαφόρων ειδικοτήτων (επιστημονικό, τεχνικό και εργατικό προσωπικό) κυρίως σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές.
Στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, το 2019 διατέθηκαν 466.083 τόνοι τσιπούρας και λαβρακιού υδατοκαλλιέργειας σημειώνοντας συνολική αύξηση 5,2% σε σχέση με το 2018 (Ελλάδα:120.000 τόνοι). Η σημαντικότερη συνολική αύξηση καταγράφηκε στη Γαλλία (26,9%) ενώ ακολουθούν η Ελλάδα (13,1%), η Ισπανία (9,2%) και η Κροατία (8,5%)
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις δύο πρώτες χώρες παραγωγής ψαριών μεσογειακής υδατοκαλλιέργειας, αντιπροσωπεύοντας το 22,2% της παραγωγής τους διεθνώς το 2018.
Αναφορικά με την νορβηγική και τη βρετανική παραγωγή, από τα στοιχεία προκύπτει ότι το 2018 στην 1η θέση παραγωγής ψαριών στην ΕΕ βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο με 180 χιλιάδες τόνους ψαριών αξίας 1.047.819 εκατ. ευρώ. Στη Νορβηγία παρήχθησαν 1,3 εκατ. τόνοι ψαριών αξίας 6,6 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας το σύνολο της ευρωπαϊκής παραγωγής ως προς τον όγκο και την αξία.
Το 2019 ποσοστό 75,2% της παραγωγής τσιπούρας και λαυρακιού προήλθε από 5 χώρες: Τουρκία (160.000 τόνοι), Ελλάδα (120.500 τόνοι), Ισπανία (40.856 τόνοι), Ιταλία (16.500 τόνοι) και Κροατία (12.863). Ελλάδα και Τουρκία μαζί αντιπροσωπεύουν το 60,1% της παραγωγής τσιπούρας και λαυρακιού παγκοσμίως.
Σημειώνεται ότι η Τουρκία μέσα σε δέκα χρόνια σχεδόν τριπλασίασε την παραγωγή της ξεπερνώντας τους 100.000 τόνους και αντιπροσωπεύοντας πλέον το 34,3% του συνολικού όγκου παραγωγής των δυο ειδών το 2019.
Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση