«Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει τεράστιο κόστος στον ανθρώπινο πόνο και προκαλεί σοκ στην παγκόσμια οικονομία» αναφέρει σε ανακοίνωσή της Γενική Γραμματέας της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη, UNCTAD,Ρεμπέκα Γκρίνσπαν, αναφερόμενη στην κατάσταση στην Ουκρανία.

«Θέλω να εκφράσω την αλληλεγγύη μου στα εκατομμύρια των ανδρών, γυναικών και παιδιών που επλήγησαν και εκτοπίστηκαν από την εισβολή στην Ουκρανία και επαναλαμβάνω την έκκληση που έκανε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες να σταματήσει τώρα η σύγκρουση» αναφέρει και προσθέτει:

«Αυτή η κρίση, που έρχεται κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας πανδημίας COVID-19, επιταχύνει τις υπάρχουσες ευπάθειες και διευρύνει τις ανισότητες σε όλο τον κόσμο.

Όλες οι χώρες θα επηρεαστούν από αυτήν την κρίση, αλλά οι αναπτυσσόμενες χώρες που έχουν ήδη πληγεί από την πανδημία COVID-19, το αυξανόμενο χρέος και την κλιματική αλλαγή θα πληγούν ιδιαίτερα σκληρά από διαταραχές στα τρόφιμα, τα καύσιμα και τα οικονομικά.

Η άνοδος των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων θα επηρεάσει τους πιο ευάλωτους στις αναπτυσσόμενες χώρες, ασκώντας πίεση στα φτωχότερα νοικοκυριά που ξοδεύουν το μεγαλύτερο μερίδιο στο εισόδημά τους σε τρόφιμα, με αποτέλεσμα κακουχίες και πείνα.

Αυτό προκαλεί μεγάλη ανησυχία, καθώς η κοινωνική και πολιτική σταθερότητα και η αύξηση των τιμών των τροφίμων συνδέονται σε μεγάλο βαθμό.

Οι χώρες, που ήδη υπόκεινται σε σοβαρή πίεση λόγω του κόστους της πανδημίας, θα δουν αναστάτωση στο εμπόριο, τα ελλείμματα θα διευρυνθούν και θα συρρικνωθούν οι επενδύσεις. Επιπλέον, η σημαντική αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μπορεί να μεταφέρει τις επενδύσεις πίσω στην παραγωγή ενέργειας με βάση τα ορυκτά καύσιμα, η οποία κινδυνεύει να αντιστρέψει την τάση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε μια περίοδο οξείας κλιματικής κρίσης.

Όλα αυτά τα σοκ απειλούν τα κέρδη που έχουν επιτευχθεί προς την ανάκαμψη από την πανδημία της COVID-19 και εμποδίζουν την πορεία προς τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η UNCTAD δεσμεύεται να υποστηρίζει τις αναπτυσσόμενες χώρες για να αντιμετωπίσουν αυτούς τους κραδασμούς και να προστατεύσουν την ευημερία των πληθυσμών τους, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή