«Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει τεράστιο κόστος στον ανθρώπινο πόνο και προκαλεί σοκ στην παγκόσμια οικονομία» αναφέρει σε ανακοίνωσή της Γενική Γραμματέας της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη, UNCTAD,Ρεμπέκα Γκρίνσπαν, αναφερόμενη στην κατάσταση στην Ουκρανία.
«Θέλω να εκφράσω την αλληλεγγύη μου στα εκατομμύρια των ανδρών, γυναικών και παιδιών που επλήγησαν και εκτοπίστηκαν από την εισβολή στην Ουκρανία και επαναλαμβάνω την έκκληση που έκανε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες να σταματήσει τώρα η σύγκρουση» αναφέρει και προσθέτει:
«Αυτή η κρίση, που έρχεται κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας πανδημίας COVID-19, επιταχύνει τις υπάρχουσες ευπάθειες και διευρύνει τις ανισότητες σε όλο τον κόσμο.
Όλες οι χώρες θα επηρεαστούν από αυτήν την κρίση, αλλά οι αναπτυσσόμενες χώρες που έχουν ήδη πληγεί από την πανδημία COVID-19, το αυξανόμενο χρέος και την κλιματική αλλαγή θα πληγούν ιδιαίτερα σκληρά από διαταραχές στα τρόφιμα, τα καύσιμα και τα οικονομικά.
Η άνοδος των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων θα επηρεάσει τους πιο ευάλωτους στις αναπτυσσόμενες χώρες, ασκώντας πίεση στα φτωχότερα νοικοκυριά που ξοδεύουν το μεγαλύτερο μερίδιο στο εισόδημά τους σε τρόφιμα, με αποτέλεσμα κακουχίες και πείνα.
Αυτό προκαλεί μεγάλη ανησυχία, καθώς η κοινωνική και πολιτική σταθερότητα και η αύξηση των τιμών των τροφίμων συνδέονται σε μεγάλο βαθμό.
Οι χώρες, που ήδη υπόκεινται σε σοβαρή πίεση λόγω του κόστους της πανδημίας, θα δουν αναστάτωση στο εμπόριο, τα ελλείμματα θα διευρυνθούν και θα συρρικνωθούν οι επενδύσεις. Επιπλέον, η σημαντική αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μπορεί να μεταφέρει τις επενδύσεις πίσω στην παραγωγή ενέργειας με βάση τα ορυκτά καύσιμα, η οποία κινδυνεύει να αντιστρέψει την τάση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε μια περίοδο οξείας κλιματικής κρίσης.
Όλα αυτά τα σοκ απειλούν τα κέρδη που έχουν επιτευχθεί προς την ανάκαμψη από την πανδημία της COVID-19 και εμποδίζουν την πορεία προς τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Η UNCTAD δεσμεύεται να υποστηρίζει τις αναπτυσσόμενες χώρες για να αντιμετωπίσουν αυτούς τους κραδασμούς και να προστατεύσουν την ευημερία των πληθυσμών τους, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων».
Latest News
Πού θα κλειδώσει το ουδέτερο επιτόκιο της ΕΚΤ - Ο εκτιμήσεις Κάζακς
Οι συζητήσεις για το ουδέτερο περιπλέκονται από το γεγονός ότι δεν μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια σε πραγματικό χρόνο
Σχέδιο για τόνωση των επενδύσεων με το premium «Made in Germany», προωθεί το SPD
Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έστειλε αίτημα στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα ώστε να διεξαχθεί ψήφος εμπιστοσύνης τη Δευτέρα
Τα 24ωρο των κεντρικών τραπεζών - Με μπαράζ μειώσεων στα επιτόκια κλείνει το 2024
Το 2025 αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα και σηματοδοτεί στροφή στις νομισματικές πολιτικές των τραπεζών
Συνεργασία και λύσεις - Πού βρίσκεται τελικά η ευρωπαϊκή απάντηση για τη στεγαστική κρίση;
Ακριβά ενοίκια και στεγαστικά δάνεια έχουν επιδεινώσει την στεγαστική κρίση στην Ευρώπη - Τι ζητούν οι πολίτες
Έρχεται το τέλος του ΠΟΕ με τον Ντόναλντ Τραμπ;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) έτσι κι αλλιώς δεν λειτουργεί υποδειγματικά. Με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο μάλλον θα καταρρεύσει. Ποιες θα είναι οι συνέπειες;
Μάριο Μόντι: «Η Ευρώπη δεν μπορεί άλλο να παραμείνει ένα βρέφος»
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι μίλησε για την κρισιμότητα της επόμενης πενταετίας αλλά και για το δικαίωμα του βέτο
Στην ουρά οι τουρκικές εταιρείες για την ανοικοδόμηση της Συρίας
Πάνω από 11 δισ. δολάρια ήταν ήδη οι ζημιές σε 14 μεγάλες πόλεις και σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας από το 2023, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα
Θα έκανε τα πάντα για να τον... αποφύγει - Το αμερικανικό δίκτυο ABC και ο Τραμπ
Ο άλλοτε σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον βρέθηκε στο στόχαστρο του Τραμπ και προκάλεσε μια διαμάχη με το δίκτυο ABC
Γιατί οι Millennials δεν αγοράζουν πλέον σπίτια;
Οι τιμές των σπιτιών δεν είναι το μόνο που εμποδίζει τους millennials να αγοράζουν ακίνητα - Τι άλλο τους ανησυχεί
Δεινόσαυροι σε συλλογές δισεκατομμυριούχων - Η μάχη στις δημοπρασίες
Οι δεινόσαυροι υφαρπάζονται από δισεκατομμυριούχους καθώς οι επιστήμονες δεν έχουν τέτοιους πόρους