Δεν πρέπει να επιχειρήσουμε να κλείσουμε την πόρτα, αλλά να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να προασπίσουμε τη θέση της Ρωσίας σε αυτές τις αγορές, την οποία κάναμε τόσο πολύ καιρό να κατακτήσουμε».

Το μήνυμα του Ρώσου μεγιστάνα Βλαντιμίρ Ποτάνιν στο Telegram εκπέμπει έντονη ανησυχία για τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και των δυτικών κυρώσεων και έχει ένα σαφή αποδέκτη: Το Κρεμλίνο. Δύσκολα δε ο Πούτιν θα κλείσει τα αυτιά του σε αυτό, καθώς ο Ποτάνιν είναι ένας παράγοντας που δεν μπορεί να αγνοηθεί εύκολα – πολύ περισσότερο καθώς εκφράζει την αγωνία πολλών Ρώσων ολιγαρχών.

Ο μεγαλομέτοχος της Norilsk Nickel, της μεγαλύτερης παραγωγού κατεργασμένου νικελίου και παλλαδίου παγκοσμίως, και με σημαντική παρουσία και σε άλλα μέταλλα (χαλκός, κοβάλτιο, ασήμι, χρυσός, ιρίδιο, ρόδιο κ.λπ) δεν δίστασε άλλωστε να κάνει ένα παραλληλισμό που έχει ιδιαίτερη αξία για τους Ρώσους και για τον πρόεδρό τους. Κάτι τέτοιο, είπε, αναφερόμενος στο σενάριο ενός ολοκληρωτικού οικονομικού πολέμου με τη Δύση, «θα μας οδηγούσε πίσω στο 1917 και οι συνέπειες – μια έλλειψη εμπιστοσύνης διεθνώς για τη Ρωσία από τους επενδυτές – θα εξακολουθούσε να γίνεται αισθητή επί πολλές δεκαετίες».

SOS για χρεοκοπία

Παράλληλα, ζήτησε να αρθούν οι περιορισμοί που αφορούν στα ξένα νομίσματα για την πληρωμή των «κουπονιών» που αφορούν στο εξωτερικό χρέος της Ρωσίας (ύψους 480 δισ. δολαρίων, όπως είπε), μιας και κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει τους κατόχους του να απαιτήσουν όλο το ποσό και να οδηγήσουν τη χώρα σε χρεοκοπία.

Οι θέσεις που εξέφρασε ο Ποτάνιν είναι προφανές ότι έρχονται σε αντίθεση με την πολιτική που μοιάζει να έχει υιοθετήσει το Κρεμλίνο, η οποία αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις που έκανε ο Σεργκέι Λαβρόφ από την Αντάλεια. Εκεί, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η Ρωσία δεν «δεν θα έχει ποτέ πια αυταπάτες ότι η Δύση θα μπορούσε να είναι ένας αξιόπιστος εταίρος» και δεν θέλει ποτέ πια να εξαρτάται από αυτήν.

Προφανής είναι και η διαφωνία του με την τακτική εξυπηρέτησης του χρέους, που θέλει τις πληρωμές να γίνονται πλέον μόνο σε ρούβλια (τουλάχιστον για όσους προέρχονται από χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία).

Πίεση για συμβιβασμό

Οι δηλώσεις Ποτάνιν έρχονται να ενισχύουν την εκτίμηση πως σημαντικό τμήμα της ρωσικής ελίτ του πλούτου – των αποκαλούμενων «ολιγαρχών» – έχει αρχίσει να δυσφορεί για την τροπή που έχει πάρει ο πόλεμος και οι εξελίξεις στις σχέσεις με τη Δύση. Η αλήθεια δε είναι πως αυτή η κατηγορία των Ρώσων, ειδικά από τη στιγμή που δεν έχει εκδηλωθεί ένα μαζικό αντιπολεμικό κίνημα στο εσωτερικό της χώρας, είναι η μοναδική που μπορεί να «αναγκάσει» τον Πούτιν να βάλει νερό στο κρασί του και να αναζητήσει ένα συμβιβασμό.

Παρ’ όλα αυτά, είναι σαφές ότι το αφεντικό του Κρεμλίνου δεν πρόκειται να κάνει ένα τέτοιο βήμα αν πρώτα δεν εξασφαλίσει ότι θα αποκομίσει απτά και σημαντικά κέρδη από την εισβολή. Ειδάλλως, γνωρίζει ότι οι ημέρες του είναι μετρημένες…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Χωρίς άδεια και χωρίς απόφαση ΣτΕ το κυπριακό ιδιωτικό ΑΕΙ του fund CVC ανακοινώνει προσλήψεις στο «παράρτημα» στην Αθήνα
Επικαιρότητα |

Χωρίς άδεια και χωρίς απόφαση ΣτΕ το κυπριακό ιδιωτικό ΑΕΙ του fund CVC ανακοινώνει προσλήψεις στο «παράρτημα» στην Αθήνα

Ενώ δεν έχει εκδοθεί οποιαδήποτε άδεια και εκκρεμεί η συζήτηση στο ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νόμου κυπριακό ιδιωτικό ΑΕΙ του fund CVC ανακοινώνει ότι προσλαμβάνει παράρτημα στην Ελλάδα