Επενδυτές που διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία 130 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ζητούν από 10.000 και πλέον εταιρείες να κοινοποιούν ετήσια δεδομένα για τις περιβαλλοντικές επιδόσεις τους.

Οι πληροφορίες για τις εκπομπές ρύπων, τις επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και τα υδατικά αποθέματα χρησιμοποιούνται πλέον ως δείκτες προκειμένου να αξιολογούν οι επενδυτές τις αποδόσεις επιχειρήσεων, επισημαίνει το πρακτορείο Reuters.

Στην περυσινή Σύνοδο της Γλασκώβης για την κλιματική αλλαγή, η Οικονομική Συμμαχία της Γλασκώβης, στην οποία ανήκουν όλες οι μεγάλες Δυτικές τράπεζες, καθώς και ασφαλιστικές εταιρείες, ανακοίνωσε ότι επιχειρήσεις που διαχειρίζονται κεφάλαια 130 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ή το 40% των περιουσιακών στοιχείων σε όλο τον κόσμο, θα ευθυγραμμιστούν με τον στόχο να συγκρατηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου έως το τέλος του αιώνα.

Όμως, παρόλο που πολλές εταιρείες δεσμεύονται για μηδενισμό των καθαρών εκπομπών άνθρακα έως τα μέσα του αιώνα, πολλές αρνούνται μέχρι σήμερα να κοινοποιούν δεδομένα στην μη κερδοσκοπική πλατφόρμα CDP.

Θετική ανταπόκριση

Η πλατφόρμα έχει ήδη βρει θετική ανταπόκριση από 13.000 επιχειρήσεις που αντιστοιχούν στο 64% της παγκόσμιας κεφαλαιοποίησης.

Ο αριθμός θα μπορούσε να αυξηθεί, μετά την προσχώρηση ακόμα 680 οικονομικών ιδρυμάτων στην πρωτοβουλία επενδυτών για τη δημοσιοποίηση περιβαλλοντικών δεδομένων. Στην ομάδα συμμετέχει μεταξύ άλλων η Amundi, ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων στην Ευρώπη.

Η πρωτοβουλία έστειλε για πρώτη φορά επιστολές στους επικεφαλής χιλιάδων επιχειρήσεων το 2020 και τώρα επαναφέρει το αίτημα με επιστολές σε 10.000 εταιρείες.

«Αν και πολλές εταιρείες κοινοποιούν δεδομένα, θέτουν στόχους και λαμβάνουν μέτρα σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων τους και τις αλυσίδες αξίας, υπάρχει ακόμα ένα εντυπωσιακά μεγάλο μέρος της αγοράς που δεν έχει κάνει ακόμα τα πρώτα βήματα» δήλωσε ο Πολ Σίμπσον, διευθύνων σύμβουλος της μη κερδοσκοπικής CDP.

«Οι εταιρείες αυτές χάνουν όλο και περισσότερο την επαφή με την πραγματικότητα, τους επενδυτές και την κοινή γνώμη» είπε.

Τα ερωτηματολόγια της GDP, εξειδικευμένα ανά κλάδο, προσφέρουν σε επενδυτές και οίκους αξιολόγησης πρόσβαση σε τυποποιημένα δεδομένα, την ώρα που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για διεθνείς κανόνες υποχρεωτικής κοινοποίησης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης