Η Ελλάδα την τελευταία τριετία κατάφερε κάτι μοναδικό. Κατάφερε να θεωρείται μια κανονική χώρα. Χωρίς εισαγωγικά. Υπήρχε σχέδιο, καλή διάθεση και έξυπνες κινήσεις από την παρούσα κυβέρνηση, αλλά μας βοήθησε και η συγκυρία. Δεν πρέπει να διαφεύγει την προσοχή ότι η εικόνα που έμεινε διεθνώς από τον χειρισμό του Covid-19 ήταν αυτή της πρώτης καραντίνας. Ηταν μια καλή εικόνα, έπειτα από μία δεκαετία και περισσότερο, μιας χώρας που δεν μπορούσε να χειριστεί ούτε να εφαρμόσει τίποτα. Τη στιγμή που σε χώρες όπως η Ιταλία πέθαιναν δεκάδες κάθε μέρα και μεταδίδονταν τριτοκοσμικές εικόνες από τα νοσοκομεία τους, στην Ελλάδα το άμεσο κλείσιμο της χώρας είχε οδηγήσει σε περιορισμό της ζημιάς. Ασχετο αν η κατάσταση άλλαξε προς το χειρότερο στις υπόλοιπες φάσεις της πανδημίας, η εικόνα που καταγράφηκε διεθνώς ήταν η αρχική. Αυτή έμεινε. Αυτή η εικόνα μας βοηθάει ακόμα επενδυτικά.
Το δεύτερο που εκμεταλλευτήκαμε και οφειλόταν επίσης στη συγκυρία ήταν τα πολλά εγχώρια και ευρωπαϊκά λεφτά που επιχείρησαν να απαλύνουν τις πληγές που προκαλούσε η πανδημία. Τα λεφτά ήταν τόσο πολλά, που επιχειρήσεις κρατήθηκαν όρθιες, άλλες αναστήθηκαν και οι περισσότερες έβαλαν και χρήματα στο πλάι. Ετσι για ώρα ανάγκης. Η προσδοκία μάλιστα που είχε δημιουργηθεί ήταν ότι δεν υπήρχε κανένα εμπόδιο πλέον στον δρόμο μιας μακράς και βιώσιμης ανάπτυξης με τα πολλά λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.
Και η προσδοκία αυτή θα επιβεβαιωνόταν αν δεν ερχόταν ο πόλεμος και κάτι ακόμα που περιμέναμε ότι θα επιστρέψει πιο ήπια: η επιστροφή των δημοσιονομικών κανόνων. Είμασταν «μαζί» – και η Ελλάδα μαζί – με την Ευρώπη, για δύο και πλέον χρόνια. Αλλά ήδη ξεπροβάλλει ο διαχωρισμός μεταξύ των χωρών με υψηλό χρέος που υποχρεωτικά λέει τώρα η ΕΕ θα πρέπει να κινηθούν αναλόγως, δηλαδή να το μειώσουν. Οπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Και των χωρών που μπορούν να ξοδέψουν δικά τους χρήματα για να συγκρατήσουν τις απώλειες ανάπτυξης που προκαλούν ο πληθωρισμός και ο πόλεμος.
Επί της ουσίας γυρίζουμε στον προ της πανδημίας ευρωπαϊκό διαχωρισμό. Απλά αυτή τη φορά έχουμε περισσότερα λεφτά για να ανακάμψουμε. Εχουμε όμως και έναν πόλεμο που μας επιβαρύνει ενεργειακά, αλλά και χαμηλότερη δημοσιονομική βάση. Μην ξεχνάμε ότι η ελληνική οικονομία επέστρεψε σε «υποχρεωτικά», λόγω πανδημίας, δημοσιονομικά ελλείμματα μετά το 2020.
Και τώρα της λένε απότομα ότι τη στιγμή που ένας πόλεμος στην ευρύτερη περιοχή της τής προκαλεί τεράστιες επιβαρύνσεις, άμεσες και έμμεσες, ροκανίζοντας το ΑΕΠ της, πρέπει όχι απλώς να τα μηδενίσει, αλλά να εμφανίσει και πλεονάσματα, προκειμένου να μειώνεται το χρέος. Ευρωπαϊκή… παράνοια. Από όπου και αν το πιάσεις ως στάση και συμπεριφορά, πρόκειται για το λιγότερο αντιοικονομική συμπεριφορά.
Το χρέος προφανώς είναι χρέος και βαραίνει τη χώρα που το δημιούργησε. Αλλά η ελληνική οικονομία δεν βρίσκεται εκεί που τη βρήκε ο κορωνοϊός, έπειτα από τρία προγράμματα προσαρμογής. Βρίσκεται τουλάχιστον δημοσιονομικά πιο κάτω από τις αρχές του 2020, όχι με δική της ευθύνη. Κι όμως πριν βρεθεί έστω στα προ πανδημικά επίπεδα αρχίζει και λειτουργεί ξανά η ευρωπαϊκή «κανονικότητα», παραδόξως όμως μόνο για την Ελλάδα…
Latest News
Η οικονομία με τα μάτια των ξένων
Η Ελλάδα, είπε, άλλαξε, αλλά δεν ανθεί
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται
Βουλιμία
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα