Η  Ουάσιγκτον ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ματαιώνει τις συνομιλίες με τους Ταλιμπάν στη Ντόχα του Κατάρ, λόγω της απόφασής τους να κλείσουν τα δευτεροβάθμια σχολεία θηλέων στο Αφγανιστάν.

«Ακυρώσαμε ορισμένες από τις δεσμεύσεις μας, συμπεριλαμβανομένων των συναντήσεων που είχαν προγραμματιστεί στη Ντόχα για το Φόρουμ της Ντόχα, και έχουμε καταστήσει σαφές ότι βλέπουμε αυτή την απόφαση ως μια πιθανή καμπή στη δέσμευσή μας», δήλωσε η εκπρόσωπός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζαλίνα Πόρτερ.

Το Φόρουμ της Ντόχα πραγματοποιείται το Σάββατο και την Κυριακή στην πρωτεύουσα του Κατάρ.

Οι Ταλιμπάν, φονταμενταλιστές σουνίτες που κατέλαβαν ξανά την εξουσία στο Αφγανιστάν τον Αύγουστο του 2021, υπαναχώρησαν την Τετάρτη από την απόφαση να επιτρέψουν στα κορίτσια να φοιτούν σε γυμνάσια και λύκεια, μόλις μερικές ώρες μετά την επαναλειτουργία τους, χωρίς να εξηγήσουν σαφώς το λόγο.

«Αυτή η απόφαση των Ταλιμπάν, αν δεν ανατραπεί γρήγορα, θα βλάψει βαθιά τον αφγανικό λαό, τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της χώρας και τη φιλοδοξία των Ταλιμπάν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με τη διεθνή κοινότητα», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

«Για το συμφέρον του μέλλοντος του Αφγανιστάν και των σχέσεων μεταξύ των Ταλιμπάν και της διεθνούς κοινότητας, προτρέπουμε τους Ταλιμπάν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους προς τον λαό τους», συνέχισε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται «στο πλευρό των αφγανών κοριτσιών και των οικογενειών τους, που βλέπουν την εκπαίδευση ως μέσο για να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες της αφγανικής κοινωνίας και οικονομίας», τόνισε.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η πρέσβειρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), Λάνα Νουσεϊμπέχ, κατήγγειλε μια «αυθαίρετη απόφαση» των Ταλιμπάν, σε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε εκ μέρους δέκα χωρών (ΗΑΕ, Νορβηγία, Αλβανία, Βραζιλία, Γαλλία, Γκαμπόν, Ιρλανδία, Μεξικό, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ).

Η κίνηση είναι «μια αντιστροφή των δεσμεύσεων που ανέλαβαν οι ίδιοι οι Ταλιμπάν τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες» και «μια βαθιά ανησυχητική οπισθοδρόμηση» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «η εκπαίδευση είναι ένα παγκόσμιο δικαίωμα για όλα τα παιδιά και αυτό περιλαμβάνει τα κορίτσια στο Αφγανιστάν».

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, καθώς και η Γενική Διευθύντρια της Unesco, Οντρέ Αζουλέ, κατήγγειλαν επίσης τις τελευταίες ημέρες την απαγόρευση στις νεαρές Αφγανές να επιστρέψουν στο σχολείο.

Έξι δυτικές χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση, κάλεσαν την Πέμπτη τους Ταλιμπάν να «αναθεωρήσουν επειγόντως» την απόφασή τους να κλείσουν τα δευτεροβάθμια σχολεία θηλέων, με κοινή ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν.

Η Γαλλία, η Ιταλία, η Νορβηγία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, προειδοποίησαν ότι η απόφαση αυτή θα έχει «συνέπειες πολύ πέραν της ζημιάς που θα καταφέρει στα κορίτσια στο Αφγανιστάν», καθώς ενδέχεται να διαγράψει τη φιλοδοξία των σημερινών αφγανικών αρχών η χώρα να γίνει «μέλος της κοινότητας των εθνών που θα χαίρει σεβασμού».

«Θα έχει αναπόφευκτες επιπτώσεις στις πιθανότητες των Ταλιμπάν να εξασφαλίσουν πολιτική υποστήριξη και νομιμοποίηση εντός της χώρας και στο εξωτερικό», συνεχίζει η κοινή ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμίζονται επίσης οι συνέπειες για την «κοινωνική συνοχή» και την «οικονομική ανάπτυξη της χώρας».

«Κάθε αφγανός πολίτης, είτε είναι αγόρι είτε κορίτσι, άνδρας ή γυναίκα, έχει εξίσου δικαίωμα στην εκπαίδευση όλων των επιπέδων, σε όλες τις επαρχίες της χώρας», προστίθεται στο κείμενο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής
Επικαιρότητα |

Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής

Το πρόγραμμα του συνεδρίου που διοργανώνει το BHMA σε συνεργασία με το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στις 12 και 13 Δεκεμβρίου για την πορεία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης – Ζωντανή κάλυψη από το κανάλι του Βήματος στο YouTube