Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι γεωπολιτικές της συνέπειες, ωθούν ορισμένες χώρες να μελετήσουν νέους τρόπους τιμολόγησης του πετρελαίου, όχι σε δολάρια, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ.
Ο Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ-Θάνι μίλησε στο CNBC στο απόηχο δημοσιεύματος της Wall Street Journal ότι η Σαουδική Αραβία βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με την Κίνα για να δεχτεί γιουάν αντί για δολάρια για πετρέλαιο που αγοράζει το Πεκίνο.
Συνέπειες
Ο Αλ-Θάνι είπε ότι δεν περιμένει ότι ένα τέτοιο σύστημα θα εισαχθεί βραχυπρόθεσμα, αλλά τόνισε ότι οι οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία πλήττουν σκληρά ορισμένες χώρες.
«Ειλικρινά μιλώντας, κοιτάξτε τι συμβαίνει και τη δυναμική γύρω μας αυτή τη στιγμή. Είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν πολλές άλλες χώρες που είναι δυσαρεστημένες με αυτό που συνέβη και τις συνέπειες της ουκρανορωσικής κρίσης, ειδικά τις οικονομικές συνέπειες», είπε.
«Και θα ψάξουν και θα εξερευνήσουν ένα παράλληλο σύστημα [τιμολόγησης του πετρελαίου] … που θα τους αντισταθμίσει, τουλάχιστον, οικονομικά. Καθώς λοιπόν ζούμε μια μετάβαση, αυτή η μετάβαση δεν θα είναι μόνο μια πολιτική μετάβαση, αλλά είναι και μια οικονομική μετάβαση».
Την περασμένη εβδομάδα, ο Γκαλ Λουφτ, συνδιευθυντής του Ινστιτούτου για την Ανάλυση της Παγκόσμιας Ασφάλειας, είπε στο CNBC ότι οι σκληρές οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ θα μπορούσαν να ωθήσουν τις χώρες μακριά από το δολάριο – το νόμισμα στο οποίο τιμολογείται συνήθως το πετρέλαιο.
Οι κυρώσεις
Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν ουσιαστικά το πάγωμα των αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας και την αποσύνδεση της Ρωσίας από το διατραπεζικό σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων, SWIFT .
«Από τη μια πλευρά, κυρώσεις δεξιά και αριστερά. Από την άλλη πλευρά, θέλετε οι χώρες να αγοράσουν τα ομόλογά σας και να χρηματοδοτήσουν το χρέος σας. Αυτό δεν είναι ένα βιώσιμο σενάριο», είπε ο Λουφτ.
Ο Αλ-Θάνι του Κατάρ είπε επίσης ότι η χώρα διεξάγει συνομιλίες με ευρωπαϊκές χώρες για την ενίσχυση των προμηθειών φυσικού αερίου.
«Ενισχύουμε και βοηθάμε ορισμένους ευρωπαίους εταίρους που αρχίζουν να υποφέρουν από κάποιες ελλείψεις φυσικού αερίου… με την περιορισμένη ποσότητα που έχουμε», είπε, τονίζοντας ότι η πλειονότητα των συμβολαίων της για φυσικό αέριο είναι μακροπρόθεσμη και έτσι δεν μπορεί να αλλάξει.
Latest News
Οι τόκοι «γονατίζουν» τις αναπτυσσόμενες οικονομίες - Στα 29. τρισ. το χρέος τους
Οι αναπτυσσόμενες χώρες συναντούν σημαντικά εμπόδια στην οικονομική τους ανόρθωση και στρέφονται στο ΔΝΤ
Δύο τόνους... δολαρίων έστειλε στη Μόσχα ο Άσαντ - 250 εκατ. σε 100δόλαρα
«Το καθεστώς έπρεπε να φέρει χρήματα στο εξωτερικό σε ένα ασφαλές καταφύγιο για να μπορέσει να εξασφαλίσει την ωραία ζωή»
Κάγια Κάλας: Πρώιμη η χαλάρωση των κυρώσεων κατά της Συρίας
Η Κάγια Κάλας αναφέρθηκε στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Συρία, ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ
Στήριξη από Λεπέν και την Κεντροαριστερά αναζητά ο νέος Γάλλος πρωθυπουργός
Ο Φρανσουά Μπαϊρού θα προσπαθήσει να κερδίσει τη στήριξη της Λεπέν για να περάσει τον προϋπολογισμό
Πού θα κλειδώσει το ουδέτερο επιτόκιο της ΕΚΤ - Ο εκτιμήσεις Κάζακς
Οι συζητήσεις για το ουδέτερο περιπλέκονται από το γεγονός ότι δεν μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια σε πραγματικό χρόνο
Σχέδιο για τόνωση των επενδύσεων με το premium «Made in Germany», προωθεί το SPD
Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έστειλε αίτημα στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα ώστε να διεξαχθεί ψήφος εμπιστοσύνης τη Δευτέρα
Τα 24ωρο των κεντρικών τραπεζών - Με μπαράζ μειώσεων στα επιτόκια κλείνει το 2024
Το 2025 αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα και σηματοδοτεί στροφή στις νομισματικές πολιτικές των τραπεζών
Συνεργασία και λύσεις - Πού βρίσκεται τελικά η ευρωπαϊκή απάντηση για τη στεγαστική κρίση;
Ακριβά ενοίκια και στεγαστικά δάνεια έχουν επιδεινώσει την στεγαστική κρίση στην Ευρώπη - Τι ζητούν οι πολίτες
Έρχεται το τέλος του ΠΟΕ με τον Ντόναλντ Τραμπ;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) έτσι κι αλλιώς δεν λειτουργεί υποδειγματικά. Με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο μάλλον θα καταρρεύσει. Ποιες θα είναι οι συνέπειες;
Μάριο Μόντι: «Η Ευρώπη δεν μπορεί άλλο να παραμείνει ένα βρέφος»
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι μίλησε για την κρισιμότητα της επόμενης πενταετίας αλλά και για το δικαίωμα του βέτο