Με το ταμείο της να… ξεχειλίζει χάρη στα υψηλά κέρδη που της απέφερε ο πετρελαϊκός κλάδος ο κινεζικός ενεργειακός κολοσσός της Sinopec (China Petroleum & Chemical Corp.) δρομολογεί φέτος μια επένδυση-ρεκόρ με στόχο την περαιτέρω αύξηση της παραγωγής του, όπως έχει ζητήσει η κινεζική κυβέρνηση από τους εγχώριους ομίλους προκειμένου να θωρακιστεί η χώρα και η κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που κατέθεσε η εταιρεία σήμερα, Κυριακή, στο χρηματιστήριο της Σανγκάης, σκοπεύει να δρομολογήσει μια κολοσσιαία επένδυση ύψους 198 δισ. γουάν (ήτοι 31,10 δισ. δολάρια) μέσα στη χρονιά σε νέα ενεργειακά project. Πρόκειται για ένα νούμερο που ξεπερνά το προηγούμενο ρεκόρ της εταιρείας, στα 181,7 δισ. γουάν το 2013.

Μέσα στην περσινή χρονιά, ο κινεζικός γίγαντας κατέγραψε κέρδη ρεκόρ στα 71,21 δισ. γουάν, ήτοι τα υψηλότερα εδώ και πάνω από μια δεκαετία, με φόντο την ανάρρωση της ενεργειακής ζήτησης και την εκτόξευση των τιμών των commodities στα ύψη. Στόχος της λοιπόν για τη φετινή χρονιά είναι να αυξήσει την παραγωγή της έως και στα 281,2 εκατ. βαρέλια αργού και στα 12.567 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

«Κοιτάζοντας μπροστά το 2022, βλέπουμε πως η ζήτηση της αγοράς για πετρέλαιο θα συνεχίσει να αναρρώνει, όπως και η ζήτηση για φυσικό αέριο και πετροχημικά προϊόντα θα συνεχίζει να αναπτύσσεται» αναφέρει η δήλωση της εταιρείας. Για το σκοπό αυτό θα δρομολογηθούν νέα project, όπως η επένδυση 81,5 δισ. γουάν για την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων σε Σουνμπέι και Τάχε στην Σινγιάνγκ, αλλά και των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην επαρχία Σιτσουάν και στην κεντρική Μογγολία.

Πάντως, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters, την Παρασκευή, η Sinopec Group πάγωσε τις συνομιλίες που «έτρεχε» για την προώθηση μιας σημαντικής επένδυσης πετροχημικών και φυσικού αερίου στην Ρωσία, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται να ζήτησε από τις εγχώριες εταιρείες να κινηθούν προσεκτικά σε ότι αφορά την ρωσική αγορά, θέλοντας να αποφύγει την στοχοποίηση της από τη Δύση και κυρίως από τον Λευκό Οίκο.

Σε κάθε περίπτωση, το όλο σχέδιο ενίσχυσης της παραγωγής από την Sinopec βρίσκει απόλυτα σύμφωνο το Πεκίνο που έχει βάλει ψηλά στην ατζέντα του την διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας και την κάλυψη των αναγκών της κόντρα στην αβεβαιότητα που προκαλούν οι γεωπολιτικές εντάσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή