Για τα κρυπτονομίσματα, αλλά και για το ψηφιακό ευρώ μίλησε στο OT Forum, ο Γιούργκεν Σάαφ, σύμβουλος της Ανώτατης Διοίκησης του τομέα της υποδομής αγοράς και πληρωμών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος ασχολείται επίσης με το ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας (CBDC)

Ο κ. Σάαφ μίλησε αρχικά για τα κρυπτονομίσματα τονίζοντας ότι δεν είναι χρήμα, αλλά συστήματα πληρωμών, τα οποία -όπως τόνισε- υπάρχουν επειδή τα άλλα συστήματα «δεν λειτουργούν τόσο καλά»: «Μπορεί κανείς μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να κάνει δεκάδες συναλλαγές» είπε.

Έσπευσε ωστόσο να τονίσει ότι πολλές από τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται σε κρυπτονομίσματα είναι συνήθως κερδοσκοπικές, παράνομες είτε εκτός κανονιστικού πλαισίου, με πολλούς να προσπαθούν μέσω των crypto είτε να αποφύγουν κυρώσεις είτε να ξεπλύνουν χρήμα.

Η οικονομία ψηφιοποιείται

Ερωτηθείς για το ψηφιακό νόμισμα κεντρικών τραπεζών υπογράμμισε ότι είναι ένα θετικό σενάριο, το οποίο η ΕΚΤ θέλει να προάγει, «καθώς πολλοί μπορούν να το χρησιμοποιήσουν».

Μάλιστα, ανέφερε ότι καθώς η οικονομία ψηφιοποιείται μπορεί και το σύστημα πληρωμών να είναι ψηφιακό.

Τα αρνητικά σενάρια που θέλει να προλάβει η ΕΚΤ αφορούν στη μείωση της ζήτησης  για μετρητά, καθώς οι άνθρωποι πληρώνουν πλέον με ψηφιακό τρόπο και δεν υπάρχουν χρήματα στην αγορά: οι έμποροι προτιμούν τις κάρτες, οι άνθρωποι πληρώνουν με κάρτες είπε, αναφερόμενος στο παράδειγμα της Σκανδιναβίας όπου μόλις το 4% χρησιμοποιεί μετρητά.

Ο κ. Σάαφ αναφερόμενος στους πολιτικούς λόγους, για τους οποίους είναι σημαντικό ένα CBDC επεσήμανε ότι παρατηρείται μια δυνατότητα ιδιωτικών κεφαλαίων ή σταθερών νομισμάτων δεύτερης γενιάς να υπονομεύσουν τον ρόλο των τραπεζών.

Υπογράμμισε ότι οι τράπεζες εγγυόνται την σταθερότητα των νομισμάτων, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ θέλει να αποφύγει την απορρύθμιση που μπορεί να φέρουν τα κρυπτονομίσματα.

Διευκρίνισε ωστόσο, ότι με την κυκλοφορία ενός ψηφιακού ευρώ, ο πραγματικός στόχος δεν είναι να ανταγωνιστούν άλλα ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών: Μας ενδιαφέρει η λιανική τραπεζική και οι εμπορικές συναλλαγές είπε, προσθέτοντας ότι για τον λόγο αυτό η ΕΚΤ συνεργάζεται με όλες τις εμπορικές τράπεζες, ώστε να διευκολυνθούν οι εμπορικές συναλλαγές.

Συμπλήρωμα στα μετρητά

«Κανείς δεν σκοπεύει να ακυρώσει τα μετρητά, άρα τα μετρητά θα παραμείνουν και το ψηφιακό ευρώ θα τα συμπληρώσει» υπογράμμισε και πρόσθεσε:

«Εννοιολογικώς το ψηφιακό ευρώ μοιάζει πολύ με το μετρητό, θα είναι το πιο ρευστοποιήσιμο χρήμα που μπορεί να έχει κανείς, κι ακόμα και σε μία κρίση θα είναι ασφαλές. Αλλά η φυσική του εμφάνιση δεν είναι ακόμα αποφασισμένη» επεσήμανε.

Ερωτηθείς για το θέμα της ανωνυμίας και της ιδιωτικότητας, βασικά χαρακτηριστικά των κρυπτονομισμάτων, ο κ. Σάαφ είπε ότι αυτό είναι ένα θέμα που απασχολεί την ΕΚΤ, διότι επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία, αλλά σε πλήρη συμμόρφωση με τους κανόνες κατά του ξεπλύματος χρήματος και του ισχύοντος ρυθμιστικού σχεδίου: «Θα υπάρχει ένα υψηλό επίπεδο ιδιωτικότητας» είπε χαρακτηριστικά.

Παραδέχθηκε ωστόσο, ότι η ΕΚΤ έχει δύσκολα ερωτήματα μπροστά της και πρέπει να βρει μια ισορροπία και να συνδυάσει πολλά πράγματα.

Ερωτηθείς αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα κυκλοφορίας του ψηφιακού ευρώ, ο κ. Σάαφ είπε ότι τον περασμένο Οκτώβριο ξεκίνησε η διερευνητική φάση η οποία θα διατηρηθεί για τα επόμενο περίπου δύο χρόνια. Επεσήμανε ότι θα ακολουθήσει για δύο με τρία χρόνια η υλοποίηση: «Θα χρειαστούν περίπου τέσσερα χρόνια μέχρι το ψηφιακό ευρώ» κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Blockchain