Κοινή πρόταση αναφορικά με τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων που προωθείται στην ΕΕ, παρουσίασαν η Ολλανδία και η Ισπανία, σε μια «συμμαχία-έκπληξη» καθώς παραδοσιακά ανήκουν σε διαφορετικά στρατόπεδα.

Η Ολλανδή υπουργός Οικονομικών Ζίγκριντ Κάαγκ και η Ισπανίδα ομόλογός της Νάντια Καλβίνο παρουσίασαν την κοινή τους πρόταση στο περιθώριο συνάντησης όλων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

Στο έγγραφο, ζητούν μια μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ που θα «ενίσχυε τη δημοσιονομική βιωσιμότητα με πιο αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο» και θα επιτρέψει τις δημόσιες επενδύσεις που απαιτούνται για την υλοποίηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.

Πιο συγκεκριμένα, το κοινό έγγραφο ζητά δημοσιονομικά σχέδια ειδικά για κάθε χώρα και την εισαγωγή ενός απλού κανόνα δαπανών.

«Το γεγονός ότι η Ολλανδία και η Ισπανία, που παραδοσιακά έχουν διαφορετικές θέσεις σε αυτά τα θέματα, παρουσίασαν αυτό το κοινό έγγραφο, τονίζει την ανάγκη να επιτευχθεί ενότητα», δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνο.

Από την πλευράς της η Κάαγκ δήλωσε: «Πρέπει να κοιτάμε το μέλλον. Είναι ακόμη μεγαλύτερη σημασία να ενισχυθεί η οικονομική ανεξαρτησία και η δύναμη της Ένωσης».

Και οι δύο αναφέρθηκαν στην κρίση του κορωνοϊού και στον πόλεμο στην Ουκρανία για να τονίσουν τη σημασία της ενότητας αντί για «διχαστικές συζητήσεις».

Το κοινό έγγραφο δεν προτείνει την κατάργηση των κανόνων του 60% και του 3% – όχι επειδή είναι ιδιαίτερα λογικοί, αλλά επειδή κατοχυρώνονται στις συνθήκες και η αλλαγή τους θα ήταν πολύ δύσκολη.

Αντίθετα, το έγγραφο στοχεύει στο πώς θα πρέπει να μοιάζει η πορεία προς αυτούς τους στόχους.

Μαθήματα από την πανδημία

Η Καλβίνο είπε ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες θα μπορούσαν επίσης να πάρουν μαθήματα από τη συλλογική απάντηση στην κρίση της COVID. Τα δημοσιονομικά σχέδια θα μπορούσαν να εγκριθούν από την Επιτροπή της ΕΕ ή άλλο όργανο της ΕΕ, παρόμοια με τον τρόπο με τον οποίο οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να παρουσιάσουν εθνικά σχέδια για πρόσβαση στις επιχορηγήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ.

Ενώ το κοινό έγγραφο ζητά περισσότερες επενδύσεις, παραμένει ανοιχτό στις λεπτομέρειες σχετικά με το πώς ακριβώς μπορούν να γίνουν. Μια συχνά συζητούμενη ιδέα είναι ένας αποκαλούμενος «πράσινος χρυσός κανόνας» που θα απαλλάσσει τις επενδύσεις στην οικονομική ανάπτυξη και στην πράσινη μετάβαση από οποιονδήποτε κανόνα για το έλλειμμα.

Οι δύο υπουργοί Οικονομικών ελπίζουν τώρα να πυροδοτήσουν μια συζήτηση μεταξύ των συναδέλφων τους στην ΕΕ. «Οι αρχικές απαντήσεις ήταν αρκετά θετικές», είπε η Καλβίνο.

Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Μάγκνους Μπρούνερ επαίνεσε την κοινή πρωτοβουλία όταν ρωτήθηκε σχετικά, από δημοσιογράφους τη Δευτέρα. «Μπορούμε να υποστηρίξουμε ένα μεγάλο μέρος του περιεχομένου σε αυτό το κοινό έγγραφο», είπε.

Μπορεί να παραταθεί η ρήτρα διαφυγής;

Ήδη τις επόμενες εβδομάδες, η Επιτροπή της ΕΕ ενδέχεται να παράσχει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τις δημοσιονομικές οδηγίες για τα κράτη μέλη για τον προγραμματισμό των προϋπολογισμών τους για το 2023. Οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ έχουν ανασταλεί από τον Μάρτιο του 2020 προκειμένου να αποφευχθεί η επιβάρυνση των εθνικών προϋπολογισμών κατά την πανδημία του κορωνοϊού. Η γενική ρήτρα διαφυγής θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος του 2022 .

Η Επιτροπή είχε αρχικά σχεδιάσει να επαναφέρει τους κανόνες το 2023. Ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί νέες αβεβαιότητες στην οικονομία στις οποίες ενδέχεται να χρειαστεί να αντιδράσουν οι δημόσιοι προϋπολογισμοί. Στις αρχές Μαρτίου, η Επιτροπή δήλωσε ότι θα επανεξετάσει το θέμα τον Απρίλιο.

Ερωτηθείς για το εάν η γενική ρήτρα διαφυγής πρέπει να παραταθεί, η Κάαγκ είπε διπλωματικά: «Θα μπορούσε κανείς να περιμένει ότι η Επιτροπή θα μπορούσε να μπει στον πειρασμό να επιλέξει παράταση της γενικής ρήτρας διαφυγής και νομίζω ότι οι τρέχουσες συνθήκες θα το δικαιολογούσαν».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή