Η τηλεφωνική τους συνομιλία δεν είχε άλλο θέμα από τις εικόνες της Αποκάλυψης με τις φρικτές δολοφονίες αμάχων πολιτών στην Bucha και σε άλλες περιοχές από τις οποίες πρόσφατα αποχώρησαν τα ρωσικά στρατεύματα. Όπως γράφει η Πρόεδρος της Commission στην ανάρτηση της: «Του εξέφρασα τα συλλυπητήριά μου και τον διαβεβαίωσα για την πλήρη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε αυτούς τους τρομερούς καιρούς. Οι οδυνηρές εικόνες δεν μπορούν και δεν θα μείνουν αναπάντητες. Οι δράστες αυτών των αποτρόπαιων εγκλημάτων δεν πρέπει να μείνουν ατιμώρητοι. Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να βρισκόμαστε σε στενό συντονισμό μεταξύ μας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συστήσει μια Κοινή Ομάδα Έρευνας με την Ουκρανία για τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων και τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Επιπλέον, η Ένωση είναι έτοιμη να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια στέλνοντας ομάδες έρευνας στο έδαφος για να υποστηρίξουν τις ουκρανικές εισαγγελικές υπηρεσίες. Η Eurojust και η Europol είναι έτοιμες να βοηθήσουν».
Από τα κράνη στο κλείσιμο της στρόφιγγας
Την Υπουργό Άμυνας της Γερμανίας, Κριστίν Λάμπρεχτ (Christine Lambrecht), μπορεί να τη θυμάται κάποιος από την – αξέχαστη – πρότασή της, η συνδρομή της Γερμανίας στην Ουκρανία να περιοριστεί σε 5000 κράνη για τους Ουκρανούς στρατιώτες.
Χθες όμως, στον απόηχο των δραματικών εικόνων από τη Μπούτσα (Bucha) και τα πτώματα στους δρόμους, πρότεινε κάτι που σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συζητηθεί, να διακοπούν οριστικά οι εισαγωγές ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη. Προς το παρόν, στη Γερμανία έχει συζητηθεί το παρόν ενδεχόμενο ως πιθανότητα σε βάθος χρόνου, αλλά με την αλλαγή που έχει συντελεστεί στη γερμανική πολιτική μετά τη ρωσική εισβολή κανένα ενδεχόμενο δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί.
Το ψηφιακό ευρώ στο προσκήνιο
Παρά τις δύσκολες μέρες με την πληθώρα των συνεπειών από την βάρβαρη εισβολή του καθεστώτος Πούτιν στην Ουκρανία ο σχεδιασμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δεν αλλάζει, ούτε περνάει σε δεύτερη μοίρα… Όπως μας ενημέρωσε με ανάρτηση της στο Linkedin η Πρόεδρος της ΕΚΤ στο χτεσινό Eurogroup στο Λουξεμβούργο, «αξιολογήσαμε τον αντίκτυπο του φρικτού πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία στην οικονομία της ζώνης του ευρώ» και «συζητήσαμε επίσης τον σχεδιασμό ενός ψηφιακού ευρώ».
Πέραν του ήλιου και του ανέμου
Κεφάλαια συνολικού ύψους 3,3 δισ. ευρώ για επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και συνεργασία πέντε εθνικών αναπτυξιακών τραπεζών είναι τα βασικά στοιχεία της συμφωνίας που υπεγράφη, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Growing Together», σε ειδική εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο, στην οποία συμμετείχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως διαβάζω σε ενημερωτικό σημείωμα που είναι διαθέσιμο στο primeminister : « “Αυτό που θέλω να επισημάνω για όσους από εσάς σκέφτεστε να επενδύσετε στην Ελλάδα, είναι ότι δεν πρόκειται μόνο για μια χώρα που έχει μια σταθερή και προσανατολισμένη στις μεταρρυθμίσεις κυβέρνηση. Δεν πρόκειται μόνο για μια χώρα που έχει φυσικά συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως ο ήλιος ή ο άνεμος. Είναι επίσης μια χώρα που διαθέτει τεράστιο ανθρώπινο κεφάλαιο. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μένα. Αν εστιάσετε στον τομέα της τεχνολογίας, πιστεύω ότι αυτό που είδαν πολλές ξένες εταιρείες στην Ελλάδα ήταν η ποιότητα των μηχανικών μας, πιο οικονομικοί για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, που ξέρουν να εργάζονται εξαιρετικά σκληρά. Κάθε εταιρεία που έχει επενδύσει στην Ελλάδα έχει μόνο καλά λόγια να πει για το ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας. Και η άλλη διάσταση που δεν πρέπει να ξεχνάτε είναι ότι η Ελλάδα “έχασε” 500.000 νέους που έφυγαν μέσα στην κρίση. Πρόκειται για εξαιρετικά ταλαντούχους νέους ανθρώπους, που αναλαμβάνουν ρίσκα, και έφυγαν από την Ελλάδα. Και για πρώτη φορά, σχεδιάζουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα”, επεσήμανε ο Πρωθυπουργός σε συζήτηση που είχε, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Bpifrance, Nicolas Dufourcq, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τις νέες επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα, καθώς και για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που καθιστούν την Ελλάδα πόλο έλξης για επενδυτές».
Ο ξενοδοχειακός τομέας πήρε μπρός
Τα καλά νέα της βιομηχανίας Παπουτσάνης κάθε άλλο παρά έκπληξη ήταν για την αγορά. Η διοίκηση της εισηγμένης έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που αναδεικνύουν μια εικόνα ισχυρής ανάπτυξης για το Α’ Τρίμηνο του 2022. Σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα διαβάζω: «Ο κύκλος εργασιών παρουσιάζει αύξηση κατά 45% με τις πωλήσεις να διαμορφώνονται σε 14,9 εκατ. ευρώ έναντι 10,3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Η σημαντική αύξηση στον κύκλο εργασιών αποδίδεται στη μερική επανεκκίνηση της ξενοδοχειακής αγοράς στην Ελλάδα και κυρίως στο εξωτερικό, διπλασιασμό των πωλήσεων ειδικών σαπωνομαζών στο εξωτερικό και τέλος στην ενίσχυση των παραγωγών για τρίτους.
Η αξία των εξαγωγών για την Παπουτσάνης, μία εκ των μεγαλύτερων παραγωγών σαπουνιών στην Ευρώπη, ανήλθε σε 11,1 εκατ. ευρώ έναντι 6,1 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2021, αντιπροσωπεύοντας το 74% του συνολικού κύκλου εργασιών και παρουσιάζοντας ανάπτυξη κατά 83%.
Όσον αφορά τη συνεισφορά των τομέων δραστηριότητας στα συνολικά μεγέθη, επισημαίνεται ότι το 16% των συνολικών εσόδων προέρχεται από πωλήσεις επωνύμων προϊόντων της Παπουτσάνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το 18% από πωλήσεις στην ξενοδοχειακή αγορά, το 46% από παραγωγές προϊόντων για τρίτους και το 20% από βιομηχανικές πωλήσεις ειδικών σαπωνομαζών».
Τα νέα εργαλεία
Τι σημαίνει στη πράξη και τι θα αποδώσει η σύμβαση για τη διαχείριση από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ – πρώην ΤΑΝΕΟ), πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), ύψους 500 εκατ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να μοχλεύσουν συνολικά κεφάλαια άνω των 2 δισ. ευρώ στην Ελληνική οικονομία; Ως γνωστόν τη σύμβαση υπέγραψε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης με την διοίκηση της ΕΑΤΕ.
Η πρώτη απάντηση: Στο πλαίσιο της σύμβασης, θα υλοποιηθεί έργο, με τίτλο: «Ταμείο Ανάκαμψης: Equity Platform Instrument (Q-Equity & InnovateNow)», για τη δημιουργία Fund of Funds (FoF) χρηματοδότησης μετοχικού κεφαλαίου (equity) ή οιονεί μετοχικού κεφαλαίου (quasi-equity), στοχεύοντας στις πιο δυναμικές και ταχέως αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις και τομείς.
Τι σημαίνει αυτό; Τη δημιουργία δύο σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων, τα οποία αποσκοπούν στην προώθηση και υποστήριξη των ψηφιακών τεχνολογιών και συστημάτων, την κεφαλαιακή ενίσχυση των επιχειρήσεων στη χώρα, την αύξηση της εξωστρέφειας, της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγής και της εμπορικής δραστηριότητας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την εν γένει στήριξη της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας.
1. Q-Equity
Στο πρώτο χρηματοδοτικό εργαλείο θα διατεθούν 400 εκατ. ευρώ. Η ΕΑΤΕ θα λαμβάνει επενδυτικές αποφάσεις, βάσει χρηματοοικονομικών κριτηρίων και θα συμμετέχει, με ποσοστό έως 50%, στα επενδυτικά σχήματα.
Στόχος του, είναι η δημιουργία κατάλληλου περιβάλλοντος επενδυτικής εμπιστοσύνης για την ενεργοποίηση των εγχώριων επενδυτικών κεφαλαίων, αλλά και την ενίσχυση της προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό.
Πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις, εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19 και των επιπτώσεων αυτής στην οικονομία, αλλά και λόγω της παρατεταμένης αβεβαιότητας και αστάθειας. Οι υφιστάμενες και παραδοσιακές πηγές άντλησης κεφαλαίων συρρικνώθηκαν, ακόμη περισσότερο, με αποτέλεσμα η ανάγκη παροχής εναλλακτικής χρηματοδότησης να είναι, πλέον, πολύ μεγαλύτερη.
2. InnovateNow
Στο δεύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο θα κατευθυνθούν 100 εκατ. ευρώ. Η ΕΑΤΕ θα λαμβάνει επενδυτικές αποφάσεις, βάσει χρηματοοικονομικών κριτηρίων και θα συμμετέχει, με ποσοστό έως 60%, στα επενδυτικά σχήματα, υπό την προϋπόθεση ότι κατά την πραγματοποίηση κάθε επένδυσης σε επιλέξιμη επιχείρηση το ποσοστό της δημόσιας συμμετοχής δεν θα ξεπερνά το 50% της εν λόγω επένδυσης.
Στόχος είναι η προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών για την πραγματοποίηση επενδύσεων, αλλά και η τόνωση της έρευνας και ανάπτυξης (R&D) τεχνολογιών αιχμής.
Ο στόχος αυτός, δίνει ώθηση και στα Ελληνικά Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά ιδρύματα για κλιμάκωση της ερευνητικής δραστηριότητας, βελτιώνει το επιχειρηματικό περιβάλλον, προωθεί την εξαγωγική δραστηριότητα και δημιουργεί κατάλληλες προϋποθέσεις για τον επαναπατρισμό του υψηλά καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού, που έφυγε από τη χώρα την περίοδο της οικονομικής κρίσης.
Η πρώτη εκταμίευση κεφαλαίων, ύψους 150 εκατ. ευρώ, για την υλοποίηση του έργου, θα γίνει εντός 20 ημερών από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.
Συνολικά, τα 500 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν από την ΕΑΤΕ στα επενδυτικά σχήματα έως και την 30ή Ιουνίου του 2026, σύμφωνα με τα ορόσημα που έχουν εγκριθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».
Latest News
Αλλαγή σελίδας στον Πειραιά, το timing της ελληνικής διπλωματίας, η «γκάφα» Πετραλιά, ο κεφάτος Σιάμισιης, «έκλεισε το μάτι» ο Θεοδωρικάκος
Νέα σελίδα για το κτήριο Κορασίδη στον Πειραιά
Θυμήθηκαν τον Τσίπρα, η προσεκτική ΕΚΤ, ετοιμάζεται το deal του CVC, τα «σεμινάρια» του Θεοδωρόπουλου, το ξενοδοχείο του χρηματιστή, Χριστούγεννα στο Ντίσελντορφ
Θυμήθηκαν και τα ελληνικά
Στον πάγο και πάλι οι τράπεζες, τα 13 λεπτά του Πατέλη, το αποτύπωμα Κοντόπουλου, οι μνήμες Τζαννετάκη, τι ετοιμάζει η Lavipharm, η πρόταση Καλαντώνη, το deep value play της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, από Δευτέρα οι αποφάσεις για ΔΕΠΑ
Παίζοντας με τις τάπες…
Τα «ποδηλατάκια» του Δημητριάδη, η σφήνα Πολίτη, «καίει» εκατ. η Hellenic Train, παρασκήνιο για Elpedison, το triple της Helleniq Energy, η άγνωστη «πληγή» του λιανεμπορίου
Τα «ποδηλατάκια» του Δημητριάδη
Το βιβλίο του Πατέλη, τραπεζική υπομονή μέχρι την Κυριακή, το ράλι της Helleniq Energy, το billion της Attica Bank, ο αγοραστής του Κορασίδη, ο «θησαυρός» στους φούρνους
Λίγη θεωρία
Στην αναμονή ο Αγ. Βασίλης για το ΧΑ, τα σενάρια για τράπεζες, το timing της Νέας Υόρκης, τα χιλιόμετρα του Πιτσιλή, το δείπνο στην Ακρόπολη, «σιγή ασυρμάτου» για Elpedison
Στην αναμονή
Κυβέρνηση από το… παρελθόν, το «Άγιο Δισκοπότηρο» των long του ΧΑ, τα deals που έρχονται, τα προβλήματα του Fourlis, το «θέατρο» του ΟΠΕΚΕΠΕ και η Stoli
Το όριο
Η γραμμή «Μαζινό» των αγορών, η «προσγείωση» Piccoli στην Αθήνα, το κλειστό meeting των επιχειρηματιών, το αδιέξοδο της Energean, οι Κινέζοι στο Golden Hall, οι έλεγχοι στα κρεατικά
Καμία ανησυχία (;) από το μέτωπο
Τα «στραβά μάτια» των τραπεζών, το αυτονόητο από τη Βρεττού, το στοίχημα της Θεσσαλίας, «Ενοικιάζεται» στην Κλαυθμώνος, το game της Edison, τι ετοιμάζουν οι Γερμανοί στην… Κω;
Τα αυτονόητα
Όλο το παρασκήνιο στο ΟΤ FORUM, τα «βελάκια» της κυβέρνησης στις τράπεζες, το «μυαλό» του Γκούμα στην Motor Oil, οι «συμμαθητές» των επενδύσεων, η είδηση από την BofA
Δεύτερη ημέρα στο ΟΤ FORUM