Αλλαγή σελίδας για την ιστορική οινοποιητική εταιρεία Μπουτάρη.

Όπως έγινε γνωστό μέσα από τις επίσημες ανακοινώσεις των νέων στρατηγικών επενδυτών: «Η δομή της συναλλαγής περιλαμβάνει τον διαχωρισμό των ακινήτων από την οινοποιητική/εμπορική δραστηριότητα δημιουργώντας μεγαλύτερη αξία σε όλους τους επενδυτές. Η PREMIA συμμετέχει ως επενδυτής για την ακίνητη περιουσία, ενώ η εταιρεία SSG Ελληνικά Οινοποιεία ΑΕ (θυγατρική της STERNER STENHUS GREECE AB η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο μέτοχο της PREMIA) συμμετέχει ως επενδυτής και θα αναλάβει τηνοινοποιητική παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα μέσω μεταβίβασης των σημάτων, των παραγωγικών μηχανημάτων, των αποθεμάτων και των αναμορφωμένων απαιτήσεων και υποχρεώσεων. Η SSG Ελληνικά Οινοποιεία μετά την επικύρωση της εξυγίανσης θα ξεκινήσει με μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και δεν θα έχει ληξιπρόθεσμα χρέη στο Ελληνικό Δημόσιο ή στα ασφαλιστικά ταμεία. Η νέα Εταιρεία θα απορροφήσει το σύνολο του προσωπικού της ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ.

Στα ακίνητα τα οποία θα αποκτήσει η PREMIA Properties περιλαμβάνονται κτίρια συνολικής έκτασης 28.000 τετραγωνικών μέτρων (5 οινοποιεία, κτίριο γραφείων στο Πικέρμι Αττικής καθώς και άλλα κτίρια) και 5 αμπελώνες 600 στρεμμάτων οι οποίοι βρίσκονται στις καλύτερες τοποθεσίες παραγωγής οίνου της χώρας (Νάουσα, Γουμένισσα, Μαντινεία, Νεμέα, Σαντορίνη, Κρήτη). Ορισμένα ακίνητα (όπως της Σαντορίνης και της Κνωσσού) έχουν ιδιαίτερες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης στον κλάδο του οινοτουρισμού». Πρωταγωνιστές της συμφωνίας τα αδέλφια Ηλίας και Θωμάς Γεωργιάδης.

«Όλοι θα βάλουμε πλάτη»

Από τον διάλογο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την έναρξη της συνάντησής τους ας κρατήσουμε μια επισήμανση που αναδεικνύει μια σταθερή – αδογμάτιστη- κατεύθυνση των δημόσιων πολιτικών που εξαγγέλλει και εφαρμόζει η κυβέρνηση: «Όλοι θα βάλουμε πλάτη. Το κράτος, οι πολίτες – ήδη δοκιμάζεται το διαθέσιμο εισόδημά τους – και έχω πλήρη αίσθηση ότι αυτή η κρίση μας χτύπησε σε μία περίοδο που δυστυχώς οι μισθοί στη χώρα μας είναι ακόμα χαμηλοί και το μυαλό μας είναι πρώτα και πάνω απ΄ όλα στους χαμηλόμισθους, στους χαμηλοσυνταξιούχους, ειδικά στους ανθρώπους οι οποίοι ζουν στο νοίκι, που δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν τουλάχιστον την ασφάλεια της ατομικής ιδιοκτησίας, αυτούς πρέπει να στηρίξουμε. Αλλά πλάτη πρέπει να βάλουν και οι επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν στηριχθεί πολύ από την Κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και γι’ αυτό και προσδιόρισα με απόλυτη σαφήνεια ότι τα όποια υπερκέρδη υπάρχουν από την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει ουσιαστικά να επιστραφούν στους πολίτες μέσω μιας έκτακτης φορολόγησης ύψους 90%. Αναμένουμε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία είναι και η μόνη που γνωρίζει πλήρως τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς, τις προτάσεις της και τις εισηγήσεις της, εντός του επόμενου μήνα».

Δύο κεράκια για την άυλη συνταγογράφηση

Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης με αφορμή την επέτειο των 2 χρόνων από την ενεργοποίηση της άυλης συνταγογράφησης ανέβασε ένα infographic στο Instagram το οποίο συνοδεύει ένα κείμενο που εξηγεί τα της καινοτομικής πρωτοβουλίας που άλλαξε τα δεδομένα της καθημερινότητας των πολιτών.

Η ανάρτηση: «Συμπληρώνουμε σήμερα δύο χρόνια από την ενεργοποίηση της άυλης συνταγογράφησης, μίας από τις πρώτες νέες υπηρεσίες που εντάξαμε στο gov.gr. Μέσα από το ehealth.gov.gr που σχεδίασε και υλοποίησε η ΗΔΙΚΑ, περισσότεροι από 3.200.000 συμπολίτες μας λαμβάνουν τις ιατρικές τους συνταγές με SMS στο κινητό ή με μήνυμα στο e-mail τους.

Αρχικά, λειτούργησε ως μία επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούσαν να λαμβάνουν τις συνταγές τους ευκολότερα, ενώ αργότερα ακολούθησε η προσθήκη των παραπεμπτικών και των ιατρικών βεβαιώσεων.

Δεν μείναμε, όμως, εκεί: μέσα από την εφαρμογή MyHealth, η άυλη συνταγογράφηση εξελίχθηκε στο «κλειδί» ώστε ο πολίτης να αποκτήσει για πρώτη φορά πρόσβαση στο ιστορικό της συνταγογράφησής του, αποτελώντας το πρόπλασμα του Ψηφιακού Ιατρικού Φακέλου.

Και, βέβαια, η άυλη συνταγογράφηση αποτέλεσε πολύτιμο εργαλείο στην οργάνωση του εμβολιασμού. Αφενός μας επέτρεψε να εντοπίσουμε και να προτεραιοποιήσουμε ασθενείς με νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου. Και αφετέρου συνέβαλε καθοριστικά στη δυνατότητά μας να στείλουμε εξατομικευμένες προτάσεις για ραντεβού σε όσους είχαν εγγραφεί στην υπηρεσία.

Με όλες τις παραπάνω λειτουργίες της, η άυλη συνταγογράφηση αντανακλά την προσήλωσή μας στη διαρκή ενίσχυση και διεύρυνση των ψηφιακών υπηρεσιών. Έχοντας τον πολίτη στο επίκεντρο του σχεδιασμού μας, υλοποιούμε πλατφόρμες οι οποίες διευκολύνουν την καθημερινότητα και αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής όλων».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Μπουρλά

«Κλείνοντας αυτές τις σχεδόν 300 σελίδες του βιβλίου του Άλμπερτ, δύο -νομίζω- συναισθήματα τυλίγουν τον αναγνώστη: ικανοποίηση από τη μία κι ένα μεγάλο αίσθημα ανακούφισης από την άλλη. Γιατί από τη μία πλευρά διαπιστώνει ότι αυτή η ιλιγγιώδης κούρσα για τη δημιουργία του εμβολίου ευτυχώς είχε αίσιο τέλος, ενώ από την άλλη νιώθει πως όλες αυτές οι αλλεπάλληλες μάχες που έδωσαν οι επιστήμονες με τον κορονοϊό, επί πολλούς μήνες, άξιζαν τελικά τον κόπο. Από τα εργαστήρια μέχρι τις μονάδες παραγωγής, τελικά ο άνθρωπος, η επιστήμη, νίκησαν τον κίνδυνο, νίκησαν τον φόβο.

Και αν ήθελε κανείς να κατατάξει τη γραφή του Άλμπερτ σε κάποιο συγκεκριμένο είδος -του το έλεγα μάλιστα και καθώς μπαίναμε στην αίθουσα- μάλλον θα βρισκόταν σε αμηχανία, διότι είναι ένα χρονικό με το βλέμμα της προσωπικής μαρτυρίας. Ταυτόχρονα, θυμίζει και κάτι από αστυνομικό μυθιστόρημα, συγκεκριμένα μάλιστα σε μία υπόθεση την οποία βίωσε όλος ο πλανήτης, τον κρυφό αγώνα μίας ομάδας αφοσιωμένων στελεχών πρώτα να αποκρυπτογραφήσουν το ίδιο το μυστήριο της πανδημίας και ύστερα να αντιμετωπίσουν όσο πιο γρήγορα γινόταν έναν φονικό ιό.

Κι όπως κάνει κάθε καλό μυθιστόρημα, έτσι και αυτό φωτίζει πολλές πλευρές, από τις συνεννοήσεις με τις πολιτικές ηγεσίες ανά τον κόσμο, μέχρι τις μοναχικές στιγμές του συγγραφέα, αυτές που διακόπτουν μόνο λίγες οικογενειακές στιγμές και αρκετές βέβαια σκέψεις για τις ρίζες του, θα επανέλθω σε αυτό σε λίγο. Με κορυφαία, ασφαλώς, την εξιστόρηση της εξόντωσης της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης στο Ολοκαύτωμα, την περιπετειώδη διάσωση των γονιών του αλλά και τη νέα ζωή την οποία έχτισαν μετά από αυτή την πρωτοφανή καταστροφή».

Η πρώτη ιδιωτική επένδυση που προσελκύει δανειακούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Η ανάρτηση μπορεί να έγινε την Πρωταπριλιά αλλά όπως έσπευσε να επισημάνει ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης δεν επρόκειτο για Πρωταπριλιάτικη είδηση! Κάθε άλλο!

Ο Αλέξης Πατέλης θέλησε να αναδείξει μέσω της ανάρτησης του στο Instagram ένα καλό νέο: Το πρώτο δάνειο του Ελλάδα 2.0. Στη πράξη πρόκειται, όπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας, για την πρώτη χρηματοδότηση στην Ελλάδα με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που ενέκρινε η Εθνική Τράπεζα, στο πλαίσιο της έμπρακτης στήριξης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και της εξειδικευμένης δράσης της τράπεζας «ΕΘΝΙΚΗ 2.0» για τη στήριξη των επιχειρήσεων.

Αλλά, ας μείνουμε στην ανάρτηση: «€4,9 εκατ. στους Ελληνικούς Λευκόλιθους από την Εθνική για δημιουργία υπόγειου (πράσινου) Μεταλλείου μηδενικών εκπομπών CO2 με χρήση ηλεκτροκίνητων μηχανήματων έργου, τη συστηματική αξιοποίηση παλαιών σωρών αποθεμάτων λευκολίθου και παραπροϊόντων διεργασίας, την αντικατάσταση ορυκτών καυσίμων με υπολείμματα γεωργικής καλλιέργειας (βιομάζα), τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των βιομηχανικών εγκαταστάσεων, την αντικατάσταση πετρελαιοκίνητων οχημάτων με ηλεκτρικά νέας γενιάς, καθώς και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων 1 MW στις εγκαταστάσεις της εταιρίας στη Χαλκιδική με σκοπό το συμψηφισμό της ηλεκτρικής ενέργειας (net metering). Έχουμε μπροστά μας άλλα € 12,9 δις».

Βεβαίως, στο σημείο αυτό χρειάζονται ορισμένες διευκρινίσεις: Η επένδυση της ιδιωτικής μεταλλευτικής βιομηχανίας προσεγγίζει ως προϋπολογισμό τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Η χρηματοδότηση περιλαμβάνει τη χορήγηση μακροπρόθεσμου δανείου 4,85εκ. ευρώ από πόρους του ΤΑΑ και 2,91εκ. ευρώ από κεφάλαια της Εθνικής Τράπεζας για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου της εταιρίας ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ Α.Ε., με στόχο την αύξηση της παραγωγικής της ικανότητας, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την περαιτέρω μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, με σκοπό τη μετάβαση στο νέο πλαίσιο πράσινης οικονομίας και προστασίας του περιβάλλοντος και των εργαζομένων. Βεβαίως, πριν από την χρηματοδότηση της Εθνικής Τράπεζας είχε εξασφαλιστεί και η συμμετοχή της επιχείρησης με ίδια κεφάλαια.

Τα τελευταία μαζί με την χρηματοδότηση της Εθνικής άναψαν το πράσινο φως για την χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου με πόρους του ΤΑΑ.

Η επένδυση εντάσσεται στον πυλώνα της Πράσινης Μετάβασης του ΤΑΑ, όπως επιβεβαιώθηκε από τον Ανεξάρτητο Αξιολογητή του ΤΑΑ.

Μουσείο και Τοπική Ανάπτυξη

Ποιος είπε ότι ένα νέο Μουσείο δεν φέρνει πολλαπλά θετικές επιπτώσεις στη πόλη που κατασκευάζεται, ιδιαίτερα όταν αυτή η πόλη είναι ο Πειραιάς. Ο Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, Γενικός Γραμματέας Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων γράφει στο Linkedin για το νέο Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Η ανάρτηση: «Με προϋπολογισμό 77 εκατ. ευρώ εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης η δημιουργία του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων που θα στεγαστεί στο Σιλό Σιτηρών που βρίσκεται στο λιμένα του Πειραιά.

Από τον προϋπολογισμό τα 67 εκατ. ευρώ αφορούν στην κατασκευή (ανακαίνιση) του Σιλό και τα υπόλοιπα 10 εκατ. ευρώ στη προετοιμασία και στον εκθεσιακό εξοπλισμό. Ο διαγωνισμός ανακατασκευής του Σιλό δεν θα αργήσει και αναμένεται να διενεργηθεί μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο και η υπογραφή της σχετικής σύμβαση να κλείσει μέσα στο 2022.

Έτσι τα έργα προγραμματίζεται να ξεκινήσουν στις αρχές του επόμενου έτους.

Την προμελέτη του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων χρηματοδότησε το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη για λογαριασμό του υπουργείου Πολιτισμού και ανέλαβε ο αρχιτέκτονας Γιώργος Τσολάκης με την ομάδα του.

Παγκοσμίως είναι ελάχιστα τα μουσεία που εκθέτουν αποκλειστικά ενάλιες αρχαιότητες.

Το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων θα φιλοξενήσει ευρήματα ανελκυσθέντα από όλες τις ελληνικές θάλασσες: αγάλματα, τμήματα γλυπτών, μέσα συναλλαγών, σκαριά και εξαρτήματα εξοπλισμού πλοίων, οπλικά εργαλεία, επιγραφές, είδη καλλωπισμού, χρηστική και επιτραπέζια κεραμική, εργαλεία και ποικίλα αντικείμενα προερχόμενα από υποβρύχιες αυτοψίες, έρευνες και ανασκαφές αλλά και αυτόβουλες παραδόσεις ιδιωτών ή κατασχέσεις.

Το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων θα προσφέρει στον επισκέπτη την εμπειρία της κατάδυσης στο παρελθόν, με σταθμούς στον χρόνο, καταβυθισμένους οικισμούς, ναυάγια, ομοιώματα πλοίων, σκαριά και φορτία εμπορικών πλοίων, χάρτες και διαγράμματα, ψηφιακές εφαρμογές και προβολές, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε εκπαιδευτικές δράσεις και προγράμματα.

Με την προβλεπόμενη νέα προσθήκη, οι εγκαταστάσεις του Μουσείου θα ξεπερνούν τα 13.000 τ.μ., τα οποία κατανέμονται σε εκθεσιακούς χώρους για μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, σε χώρους για εκπαιδευτικά προγράμματα και επιστημονικές δράσεις (αμφιθέατρο, βιβλιοθήκη, πολυμέσα), εργαστήρια συντήρησης, χώρους παροχής υπηρεσιών προς τους επισκέπτες (υποδοχή, βεστιάριο, πωλητήριο, αναψυκτήριο, εστιατόριο, ιατρείο), γραφεία διοίκησης».

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories