Συνέντευξη στην εφημερίδα Corriere della Sera παραχώρησε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, αναφερόμενος κυρίως στον πόλεμο στην Ουκρανία και στην πορεία της κυβέρνησής του.
«Λίγο πριν ξεκινήσει ο πόλεμος, είχαμε τηλεφωνηθεί με τον Πούτιν. Είχαμε συμφωνήσει ότι θα ξαναμιλούσαμε, προσπάθησα να του μιλήσω μέχρι το τέλος», τονίζει ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Ο Ντράγκι προσθέτει ότι «την τελευταία φορά τηλεφώνησε στον Πούτιν για να μιλήσει για ειρήνη, με στόχο να του ζητήσει να συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και να επιβάλει κατάπαυση του πυρός.
«Ο Πούτιν μου απάντησε ότι δεν είναι ακόμη η κατάλληλη στιγμή», πρόσθεσε ο Ντράγκι. Αναφερόμενος εξάλλου σε τυχόν επιπτώσεις των κυρώσεων, ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός υπογράμμισε:
«Οι ίδιοι οι Ρώσοι το παραδέχονται όταν λένε ότι δεν μπορούν πλέον να πληρώνουν ομόλογα που λήγουν επειδή ένα σημαντικό μέρος των συναλλαγματικών τους αποθεμάτων είναι παγωμένο. Αυτό σημαίνει ότι οδεύουν προς τη χρεοκοπία. Τώρα αναρωτιόμαστε αν χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα: η Ευρώπη συνεχίζει να χρηματοδοτεί τη Ρωσία αγοράζοντας πετρέλαιο και φυσικό αέριο, μεταξύ άλλων σε τιμή που δεν έχει σχέση με τις ιστορικές αξίες και το κόστος παραγωγής. Η επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, όπως προτείνει η Ιταλία, είναι ένας τρόπος ενίσχυσης των κυρώσεων και ταυτόχρονα ελαχιστοποίησης του κόστους για εμάς που τις επιβάλλουμε. Δεν θέλουμε πλέον να εξαρτόμαστε από το ρωσικό αέριο, γιατί η οικονομική εξάρτηση δεν πρέπει να γίνει πολιτική υποταγή. Για να γίνει αυτό, πρέπει να διαφοροποιήσουμε τις πηγές ενέργειας και να βρούμε νέους προμηθευτές. Μόλις πήγα στην Αλγερία, όπου η Eni υπέγραψε συμφωνία για την προμήθεια 9 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου επιπλέον – περίπου το ένα τρίτο αυτού που εισάγουμε από τη Ρωσία. Θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες. Η διαφοροποίηση είναι δυνατή και εφικτή σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, συντομότερο από ό,τι φανταζόμασταν μόλις πριν από έναν μήνα».
Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης είναι επίσης της άποψης ότι ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, ως επικεφαλής της χώρας που ασκεί την προεδρία στην ΕΕ, πρέπει να συνεχίσει την διαμεσολαβητική του προσπάθεια, αλλά πιστεύει, παράλληλα, ότι «οι σφαγές του πολέμου αυτού, τα όσα υπέστησαν γυναίκες και παιδιά, όλα αυτά είναι εντελώς ανεξάρτητα από τα λόγια που λέγονται, και τα τηλεφωνήματα που γίνονται». Υπερασπίζεται επίσης για μια ακόμη φορά, την απόφαση να σταλούν όπλα στην Ουκρανία για να μπορέσει να αμυνθεί.
Αναφορικά με την κυβέρνησή του, ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε στην Corriere:
«Σε μια φάση γεμάτη αβεβαιότητα και εν δυνάμει αστάθειες, σε μια εύθραυστη φάση στο εσωτερικό και στο διεθνές μέτωπο, αυτή η κυβέρνηση εθνικής ενότητας συνεχίζει να θέλει να να κυβερνά. Κάναμε πολλά και προχωρήσαμε όλοι μαζί».
Latest News
Θα έκανε τα πάντα για να τον... αποφύγει - Το αμερικανικό δίκτυο ABC και ο Τραμπ
Ο άλλοτε σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον βρέθηκε στο στόχαστρο του Τραμπ και προκάλεσε μια διαμάχη με το δίκτυο ABC
Γιατί οι Millennials δεν αγοράζουν πλέον σπίτια;
Οι τιμές των σπιτιών δεν είναι το μόνο που εμποδίζει τους millennials να αγοράζουν ακίνητα - Τι άλλο τους ανησυχεί
Δεινόσαυροι σε συλλογές δισεκατομμυριούχων - Η μάχη στις δημοπρασίες
Οι δεινόσαυροι υφαρπάζονται από δισεκατομμυριούχους καθώς οι επιστήμονες δεν έχουν τέτοιους πόρους
Ιράν: Νέα πτώση για το ριαλ έναντι του δολαρίου
Συνεχίζεται η καταβαράθρωση του νομίσματος του Ιράν έναντι του δολαρίου. Το ριάλ έπεσε στα 756.000 ανά δολάριο
Μπροστά στην απαγόρευση του TikTok - Πώς προετοιμάζονται οι αγορές μόδας και ομορφιάς
Το timing της απαγόρευσης έρχεται αν και κατά τη φετινή εορταστική σεζόν, οι πωλήσεις του TikTok Shop έχουν αυξηθεί κατακόρυφα
Σκληρό πόκερ Μελόνι και Stellantis για αύξηση παραγωγής της Fiat στην Ιταλία
Η επαναπροσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών δημιουργεί νέες ελπίδες για την αυτοκινητοβιομηχανία Fiat και τους εργαζόμενους
«Πράσινο φως» για το deal των 16,5 δισ. δολ. στα φάρμακα αδυνατίσματος ανάμεσα σε Novo Holdings και Catalent
Η «προίκα» της συμφωνίας της Novo Holding με την Catalent είναι τρία εργοστάσια σε Ιταλία, Βέλγιο και Ηνωμένες Πολιτείες
Αμερικανικό δικαστήριο απορρίπτει αίτημα της TikTok - Η «κλεψύδρα» τελειώνει στις 19/1
Σύμφωνα με το νόμο το TikTok θα απαγορευτεί εκτός αν η κινεζική ByteDance το εκποιήσει μέχρι τις 19 Ιανουαρίου
Παγκόσμια Τράπεζα και ΔΝΤ εγκαταλείπουν τα φτωχά κράτη - Ακόμα και οι διασώσεις γίνονται... ακριβές
Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει μείνει πίσω πλέον από την Κίνα που εμφανίζεται ως ο πιο γενναιόδωρος δανειστής στον αναπτυσσόμενο κόσμο
Τέλος οι προσλήψεις στην Klarna, τον λόγο έχει η... τεχνητή νοημοσύνη
O CEO της Klarna θεωρεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει όλες τις δουλειές που κάνουν οι άνθρωποι στην εταιρεία