Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού ενημέρωσε επίσημα τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι κατέλαβαν τη Μαριούπολη. Παρόλα αυτά, όπως ενημέρωσε ο Ρώσος υπουργός Ουκρανοί στρατιώτες υπάρχουν ακόμα μέσα στο εργοστάσιο Azovstal.
Σύμφωνα με την εκτίμηση των Ρώσων, ο αριθμός τους είναι περίπου στις 2.000.
Ο Σοϊγκού είπε στον Πούτιν ότι 1.478 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν ήδη παραδοθεί στις ρωσικές δυνάμεις που έχουν περικυκλώσει το τεράστιο εργοστάσιο.
Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας τόνισε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες έχουν μπλοκάρει κάθε έξοδο από το εργοστάσιο.
Τι έχει γίνει με τους αμάχους
Ο Σοϊγκού στην ενημέρωσή του στον Πούτιν αναφέρθηκε και στους αμάχους. Σύμφωνα με τον ίδιο, από τη Μαριούπολη έχουν ήδη διαφύγει 142.000 άμαχοι.
Ο Ρώσος υπουργός τόνισε ότι η κατάσταση στη Μαριούπολη είναι ήρεμη αυτή τη στιγμή και, μάλιστα, τόνισε ότι οι άμαχοι μπορούν τώρα να ξεκινήσουν να επιστρέφουν.
Τι ζήτησε ο Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε στον Σοϊγκού ότι δεν χρειάζεται τα ρωσικά στρατεύματα να επιτεθούν στο εργοστάσιο Azovstal, αλλά να επιτηρούν έτσι ώστε να μην μπορεί να περάσει «ούτε μύγα».
Αυτό σημαίνει ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα το κρατήσουν περικυκλωμένο, περιμένοντας και τους υπόλοιπους στρατιώτες της Ουκρανίας να παραδοθούν.
Ο Πούτιν συνεχάρη τον Σοϊγκού για την επιτυχία της κατάληψης της πόλης. Μάλιστα, τόνισε ότι η Ρωσία εγγυάται τη ζωή των Ουκρανών στρατιωτών που θα αποχωρήσουν από το εργοστάσιο Azovstal και επισήμανε ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα τους φερθούν με σεβασμό.
Το είχε προαναγγείλει ο Καντίροφ
«Πριν από το μεσημεριανό γεύμα, ή λίγο μετά, το Azovstal, θα βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας», είχε δηλώσει ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ.
Δυνάμεις της Τσετσενίας συμμετέχουν σε αυτή που το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία από την 24η Φεβρουαρίου.
Ο ίδιος ο Ραμζάν Καντίροφ, που κατηγορείται από μη κυβερνητικές οργανώσεις για σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κι έχει υπό τις διαταγές του ισχυρή παραστρατιωτική δύναμη, λέει πως βρίσκεται στην επικράτεια της Ουκρανίας, συμμετέχοντας με τους «καντιρόφτσι» του στην επίθεση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.
Περισσότερα σε λίγο…
Latest News
Από το Truth Social στον Λευκό Οίκο - Ο Ντόναλντ Τραμπ διόρισε (και) τον Νούνες
Και CEO στην πλατφόρμα του Τραμπ και υπεύθυνος του Λευκού Οίκου για τις υπηρεσίες πληροφοριών - Νέος διορισμός στις ΗΠΑ
Το σημερινό γεωπολιτικό τοπίο και οι βασικοί τομείς ανησυχίας για παγκόσμια σύγκρουση
Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια σύγκρουση; Ποιες περιοχές αναμένεται να βρεθούν στο μάτι των ανταγωνισμών;
Aπασχόληση: Στην ΕΕ αυξάνεται, στην Ελλάδα μειώνεται – Έκθεση Εurostat
Η απασχόληση στην ΕΕ αυξήθηκε το γ' τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το β' τρίμηνο - Aντίθετα, στην Ελλάδα μειώθηκε.
Νότια Κορέα: Τι σηματοδοτεί η καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Η προσοχή στη Νότια Κορέα στρέφεται τώρα στο συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο πρέπει να αποφασίσει αν θα απομακρύνει τον Γιουν
Πήλιο: Αναστέλλονται τα δρομολόγια του «Μουτζούρη» μετά τον εκτροχιασμό
Η Hellenic Train σε ανακοίνωση αναφέρει πως το τρένο στο Πήλιο ενώ κινείτο με την προβλεπόμενη ταχύτητα, τροχός του πρώτου βαγονιού παρέκκλινε εκτός των ραγών
Συρία: «Αμεση επαφή» Μπλίνκεν με την ισλαμιστική HTS
«Ηρθαμε σε επαφή με την HTS και άλλες πλευρές», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους μετά τις συζητήσεις για τη Συρία
Πιερρακάκης: Τον Σεπτέμβριο 2025 τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην χώρα μας,
Γεωργία: Ο ακροδεξιός Μιχαήλ Καβελασβίλι διορίστηκε στην προεδρία της χώρας
Ο Μιχαήλ Καβελασβίλι, σήμερα 53 ετών, είναι πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση
ΕΣΗΕΑ: Ιδρύθηκε σαν σήμερα στις 14 Δεκεμβρίου 1914
Το 1947 θα πάρει τη σημερινή ονομασία της
Τουρκία: «Αποτρέψαμε αιματοχυσία στη Συρία»
Ο Χακάν Φιντάν δηλώνει ότι έπεισε Μόσχα και Τεχεράνη να μην παρέμβουν υπέρ του Άσαντ, για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Το μέλλον της Συρίας επί τάπητος σε συνάντηση στην Ιορδανία.