«Οι ουκρανικές δυνάμεις δίνουν μάχη ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα και πολεμούν έτσι για τις δυτικές αξίες. Και για αυτό η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο και θα τον κερδίσει», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών και αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ και τάχθηκε εκ νέου υπέρ της παράδοσης βαρέων όπλων στο Κίεβο, τονίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να μην θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της Γερμανίας και των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. Εξέφρασε δε την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του καγκελάριου Όλαφ Σολτς.

Ο αρχηγός του FDP μίλησε σήμερα στο συνέδριο του κόμματός του με διαδικτυακή σύνδεση από την Ουάσιγκτον, όπου παρέμεινε μετά τη συμμετοχή του στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ καθώς βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Στην ομιλία του, επιχείρησε να ισορροπήσει ανάμεσα στη θέση των Φιλελευθέρων υπέρ της παράδοσης βαρέων όπλων στην Ουκρανία και στην άποψη που εξέφρασε χθες ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς για τον κίνδυνο κάτι τέτοιο να εκληφθεί ως άμεση εμπλοκή της Δύσης στον πόλεμο και να οδηγήσει σε κλιμάκωση και διεύρυνση της σύγκρουσης. «Για την παράδοση βαρέων όπλων υπάρχουν τρεις περιορισμοί: Η Γερμανία πρέπει να ενεργήσει από κοινού με τους συμμάχους της, δεν πρέπει να θέσει σε κίνδυνο τη δική της αμυντική ικανότητα και τις συμμαχικές της υποχρεώσεις και δεν πρέπει να καταστεί η ίδια εμπόλεμο μέρος. Αυτό περιορίζει τις επιλογές μας», παραδέχθηκε ο κ. Λίντνερ, ο οποίος παράλληλα υπερασπίστηκε τον καγκελάριο στην κριτική που δέχεται για την πολιτική του έναντι της Ουκρανίας. «Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του FDP και της κοινοβουλευτικής του ομάδας στην Bundestag. Ο Όλαφ Σολτς είναι ένας υπεύθυνος ηγέτης που σταθμίζει τα πράγματα προσεκτικά και λαμβάνει αποφάσεις σε αυτή τη βάση», δήλωσε ο αρχηγός των Φιλελευθέρων.

Σχολιάζοντας τη θέση των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), οι οποίοι σχεδιάζουν να υποβάλουν στη Βουλή πρόταση για την παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία, ο Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε ότι «θέλουν απλώς να βάλουν σε μπελάδες τον κυβερνητικό συνασπισμό και να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση». Και έκανε λόγο για «επικίνδυνο παιχνίδι».  Σε περίοδο πολέμου στην Ευρώπη, «δεν έχω καμία κατανόηση για τέτοιους κομματικούς ελιγμούς», πρόσθεσε.

Παρά την τοποθέτηση του κ. Λίντνερ, άλλα στελέχη του FDP επέκριναν δριμύτατα τη στάση του κ. Σολτς και γενικότερα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Η εικόνα που παρουσιάζουν πολλοί εκπρόσωποι του μεγαλύτερου κυβερνητικού κόμματος ενώπιον της παγκόσμιας κοινής γνώμης δεν μπορεί να μας ικανοποιεί ως κυβερνητικό εταίρο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος του FDP Βόλφγκανγκ Κουμπίκι.

Αναφερόμενος στις οικονομικές συνέπειες του πολέμου, ο κ. Λίντνερ τόνισε την ανάγκη η Γερμανία να αντισταθεί στον «στασιμοπληθωρισμό» – μια πιο αδύναμη οικονομία με αυξανόμενη υποτίμηση του νομίσματος. «Υπάρχει για πολλούς ανθρώπους ο κίνδυνος φτωχοποίησης, να μην μπορούν να εξοικονομήσουν τα προς το ζην όπως πριν», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών και προειδοποίησε για το ενδεχόμενο η Γερμανία να χάσει την αξιοπιστία της ως επενδυτικός προορισμός και οι επιχειρηματίες τη διάθεσή τους για ανάληψη κινδύνου. «Ένας στασιμοπληθωρισμός θα μπορούσε πολύ γρήγορα να μετατραπεί σε μια ακόμη βαθύτερη κρίση σταθερότητας. Επιπλέον, σε πολλά μέρη του κόσμου υπάρχει η απειλή της πείνας», δήλωσε και διευκρίνισε ότι «αυτή τη στιγμή δεν είναι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας που προκαλούν κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία, αλλά ο επιθετικός πόλεμος του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος καθυστερεί την ανάκαμψη μετά την πανδημία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής
Επικαιρότητα |

Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής

Το πρόγραμμα του συνεδρίου που διοργανώνει το BHMA σε συνεργασία με το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στις 12 και 13 Δεκεμβρίου για την πορεία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης – Ζωντανή κάλυψη από το κανάλι του Βήματος στο YouTube