Η κορυφαία εταιρεία κατασκευής drone στον κόσμο, η κινεζική DJI, ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει προσωρινά να δραστηριοποιείται στη Ρωσία και την Ουκρανία.
Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί μια σπάνια περίπτωση κινεζικής εταιρείας που αποφασίζει την έξοδό της από τη ρωσική αγορά μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, και μετά τους ισχυρισμούς των ουκρανικών αρχών ότι τα drones της DJI χρησιμοποιούνταν από τον ρωσικό στρατό.
Η εταιρεία που έχει την έδρα της στο Shenzhen δήλωσε ότι «επανεκτιμά σε εσωτερικό επίπεδο τις απαιτήσεις συμμόρφωσης σε διάφορες δικαιοδοσίες» και «θα αναστείλει προσωρινά όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στη Ρωσία και την Ουκρανία» υπό το φως των τρεχουσών εχθροπραξιών.
Κατά στρατιωτικής χρήσης
Η DJI έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε στρατιωτική χρήση των προϊόντων της.
Από τον Φεβρουάριο, οι κινεζικές εταιρείες παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό σιωπηλές όσον αφορά στην πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, ακόμη και όταν δεκάδες από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου έχουν εγκαταλείψει ή περιορίσει τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία καταδικάζοντας την εισβολή.
Τον Φεβρουάριο, ένας άλλος κινεζικός γίγαντας, η Didi, ανακοίνωσε ότι θα αποχωρούσε από τη ρωσική αγορά, αλλά λίγες μέρες αργότερα, έκανε στροφή 180 μοιρών ανακοινώνοντας ότι τελικά θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται στη χώρα, χωρίς ωστόσο να εξηγήσει τον λόγο για την ανατροπή της αρχικής απόφασής της.
Η Huawei επίσης βρέθηκε στο στόχαστρο επειδή δεν πήρε θέση στον πόλεμο. Τον Μάρτιο, δύο διευθυντές της θυγατρικής του τηλεπικοινωνιακού κολοσσού στο Ηνωμένο Βασίλειο παραιτήθηκαν λόγω της άρνησης της εταιρείας να καταδικάσει την εισβολή.
Σε δήλωσή του εκείνη την εποχή, ένας εκπρόσωπος της Huawei ευχαρίστησε τους διευθυντές, Andrew Cahn και Ken Olisa, για την υπηρεσία τους και είπε ότι «βοήθησαν στην τήρηση των υψηλότερων προτύπων εταιρικής διακυβέρνησης», χωρίς να αναφέρει τη Ρωσία ή τον πόλεμο.
Σε «μαύρη λίστα» από τις ΗΠΑ
Η DJI, η οποία είναι γνωστή για τα δημοφιλή drones της για καταναλωτές, έχει γίνει στόχος επικριτικών δηλώσεων από την κυβέρνηση της Ουκρανίας, η οποία κατηγόρησε δημόσια την εταιρεία για συνενοχή σε ρωσικές επιθέσεις.
Τον περασμένο μήνα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας και υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού Μικάιλο Φεντόροφ δημοσίευσε μια ανοιχτή επιστολή στο Twitter προς τον Frank Wang, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της DJI.
Στην επιστολή, ισχυρίστηκε ότι τα ρωσικά στρατεύματα «χρησιμοποιούσαν προϊόντα της DJI» για να κατευθύνουν πυραυλικές επιθέσεις τους και κάλεσε την εταιρεία να σταματήσει να δραστηριοποιείται στη Ρωσία μέχρι να σταματήσει ο πόλεμος.
Σε απάντηση της κινεζικής εταιρείας στο CNN, αναφέρεται ότι «αποδοκιμάζουμε κάθε χρήση των προϊόντων μας για πρόκληση βλάβης».
Οι ΗΠΑ να σημειωθεί ότι έχουν προσθέσει την εταιρεία κατασκευής drone DJI και άλλες 7 κινεζικές εταιρείες στη μαύρη λίστα όσον αφορά στις επενδύσεις.
Latest News
Reuters: Το κενό ηγεσίας επιδεινώνει την οικονομική δυσπραγία της Ευρώπης
Αν και η Ευρώπη υπερηφανεύεται για την ανοικτή οικονομία της, οι πιο άμεσες προκλήσεις εντοπίζονται στο εμπόριο, αναφέρει το Reuters
Περιστέρια και γεράκια στην ΕΚΤ - Όταν η βασική διαφωνία δεν είναι στα επιτόκια
Την Πέμπτη πραγματοποιείται η τελευταία για φέτος συνεδρίαση της ΕΚΤ - Τα στοιχήματα για τα επιτόκια
Η οικονομική πολιτική του Τραμπ θα φέρει «καταστροφή», προειδοποιεί ο Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε εναντίον της εφαρμογής του προγράμματος Project 2025 που φέρεται να ενστερνίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ
Είναι ένας ανταγωνιστικός κόσμος - Ποιοι πληρώνονται καλύτερα σήμερα;
Η διεθνής αγορά εργασίας αναγκάζει ορισμένες εταιρείες να πληρώνουν περισσότερα σε... φθηνότερες περιοχές
Πώς οι κινεζικές αεροπορικές βρέθηκαν να κυριαρχούν στις πτήσεις από Ευρώπη σε Ασία
Οι κινεζικές αεροπορικές εκμεταλλεύονται τις ρωσικές αντι-κυρώσεις και επεκτείνουν τα δρομολόγιά τους
Το κεφάλαιο για το λίθιο στη συμφωνία ΕΕ - Mercosur που πέρασε «στα ψιλά»
Αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας ING δήλωσαν ότι η σημασία των κρίσιμων πρώτων υλών
Merger Monday: Σε μία ημέρα έκλεισαν deals 35 δισ. δολαρίων
Η επανεκλογή Τραμπ προκαλεί ευφορία στις επιχειρήσεις και τονώνει εξαγορές και συγχωνεύσεις
Η φιλοδοξία του Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου ίσως αποδειχθεί ένα όνειρο - Ανάλυση Economist
Η φιλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί ένα όνειρο, καταλήγει ο Economist
Η Ισπανία θα νομιμοποιήσει 900.000 μετανάστες σε τρία χρόνια
Η Ισπανία αναμορφώνει τη νομοθεσία που διέπει τα δικαιώματα παραμονής ξένων μεταναστών στη χώρα
Πόσα επενδύουν ΗΠΑ, Κίνα και ΕΕ σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D)
Πρώτες σε δαπάνες για έρευνα ( R&D) έρχονται οι ΗΠΑ, ακολουθεί η Κίνα και στην τρίτη θέση είναι οι 27 χώρες της ΕΕ με πρώτη τη Γερμανία