Η κορυφαία εταιρεία κατασκευής drone στον κόσμο, η κινεζική DJI, ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει προσωρινά να δραστηριοποιείται στη Ρωσία και την Ουκρανία.

Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί μια σπάνια περίπτωση κινεζικής εταιρείας που αποφασίζει την έξοδό της από τη ρωσική αγορά μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, και μετά τους ισχυρισμούς των ουκρανικών αρχών ότι τα drones της DJI χρησιμοποιούνταν από τον ρωσικό στρατό.

Η εταιρεία που έχει την έδρα της στο Shenzhen δήλωσε ότι «επανεκτιμά σε εσωτερικό επίπεδο τις απαιτήσεις συμμόρφωσης σε διάφορες δικαιοδοσίες» και «θα αναστείλει προσωρινά όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στη Ρωσία και την Ουκρανία» υπό το φως των τρεχουσών εχθροπραξιών.

Κατά στρατιωτικής χρήσης

Η DJI έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε στρατιωτική χρήση των προϊόντων της.

Από τον Φεβρουάριο, οι κινεζικές εταιρείες παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό σιωπηλές όσον αφορά στην πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, ακόμη και όταν δεκάδες από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου έχουν εγκαταλείψει ή περιορίσει τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία καταδικάζοντας την εισβολή.

Τον Φεβρουάριο, ένας άλλος κινεζικός γίγαντας, η Didi, ανακοίνωσε ότι θα αποχωρούσε από τη ρωσική αγορά, αλλά λίγες μέρες αργότερα, έκανε στροφή 180 μοιρών ανακοινώνοντας ότι τελικά θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται στη χώρα, χωρίς ωστόσο να εξηγήσει τον λόγο για την ανατροπή της αρχικής απόφασής της.

Η Huawei επίσης βρέθηκε στο στόχαστρο επειδή δεν πήρε θέση στον πόλεμο. Τον Μάρτιο, δύο διευθυντές της θυγατρικής του τηλεπικοινωνιακού κολοσσού στο Ηνωμένο Βασίλειο παραιτήθηκαν λόγω της άρνησης της εταιρείας να καταδικάσει την εισβολή.

Σε δήλωσή του εκείνη την εποχή, ένας εκπρόσωπος της Huawei ευχαρίστησε τους διευθυντές, Andrew Cahn και Ken Olisa, για την υπηρεσία τους και είπε ότι «βοήθησαν στην τήρηση των υψηλότερων προτύπων εταιρικής διακυβέρνησης», χωρίς να αναφέρει τη Ρωσία ή τον πόλεμο.

Σε «μαύρη λίστα» από τις ΗΠΑ

Η DJI, η οποία είναι γνωστή για τα δημοφιλή drones της για καταναλωτές, έχει γίνει στόχος επικριτικών δηλώσεων από την κυβέρνηση της Ουκρανίας, η οποία κατηγόρησε δημόσια την εταιρεία για συνενοχή σε ρωσικές επιθέσεις.

Τον περασμένο μήνα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας και υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού Μικάιλο Φεντόροφ δημοσίευσε μια ανοιχτή επιστολή στο Twitter προς τον Frank Wang, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της DJI.

Στην επιστολή, ισχυρίστηκε ότι τα ρωσικά στρατεύματα «χρησιμοποιούσαν προϊόντα της DJI» για να κατευθύνουν πυραυλικές επιθέσεις τους και κάλεσε την εταιρεία να σταματήσει να δραστηριοποιείται στη Ρωσία μέχρι να σταματήσει ο πόλεμος.

Σε απάντηση της κινεζικής εταιρείας στο CNN, αναφέρεται ότι «αποδοκιμάζουμε κάθε χρήση των προϊόντων μας για πρόκληση βλάβης».
Οι ΗΠΑ να σημειωθεί ότι έχουν προσθέσει την εταιρεία κατασκευής drone DJI και άλλες 7 κινεζικές εταιρείες στη μαύρη λίστα όσον αφορά στις επενδύσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ