Σημαίνοντα ρόλο για την ενίσχυση της οργανικής και καθαρής κερδοφορίας των τραπεζών την επόμενη τετραετία θα παίξουν τα έσοδα από προμήθειες.

Σύμφωνα με τους στόχους που έχουν θέσει οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι, από το 2025 το σχετικό καθαρό ετήσιο εισόδημα αναμένεται να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 2 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 30% σε σύγκριση με την περυσινή χρήση.

Με τον τρόπο αυτό η συμμετοχή των προμηθειών στα συνολικά καθαρά έσοδα από τη ζώνη του 20%, εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 30%, κοντά στο σημερινό μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Πρόκειται για αναγκαία συνθήκη προκειμένου να επιστρέψει ο κλάδος σε υψηλή και βιώσιμη κερδοφορία και να καταστεί δυνατή η εφαρμογή ελκυστικής μερισματικής πολιτικής για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 2000.

Φυσικά το σχέδιο των τραπεζικών διοικήσεων στηρίζεται στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, περί το 3% ετησίως, οι οποίοι θα ανοίξουν το δρόμο για την ανάπτυξη των εργασιών τους και σε τομείς που μέχρι τώρα συνεισφέρουν σε μικρό βαθμό στην οργανική κερδοφορία του συστήματος.

Οι πηγές εσόδων

Σύμφωνα με τους ισχύοντες δημοσιοποιημένους, αλλά και άτυπους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων, οι καθαρές προμήθειες και τα λοιπά έσοδα από μη τραπεζικές δραστηριότητες θα αυξηθούν από τα 1,54 δισ. ευρώ πέρυσι στα 2 δισ. ευρώ το 2025.

Η άνοδος αυτή θα προέλθει από τα εξής:

Πιστωτική επέκταση

Εκτιμάται ότι μέχρι και το 2025 η καθαρή πιστωτική επέκταση θα διαμορφωθεί στα 30 δισ. ευρώ συνολικά στον κλάδο. Οι νέες χρηματοδοτήσεις πέραν των τόκων αποφέρουν και σημαντικά έσοδα από προμήθειες.

-Τομέας bancassurance

Μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης των εργασιών παρουσιάζονται και στον τομέα των τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων. Τα περιθώρια ανάπτυξης της συγκεκριμένης αγοράς είναι σημαντικά, με δεδομένο ότι στην Ελλάδα οι σχετικές πωλήσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ διαμορφώνονται σε 2,6% έναντι 7,1% του μέσου όρου της ΕΕ. Τα έσοδα της κατηγορίας θα μπορούσαν να ξεπεράσουν το 10% επί των συνολικών εσόδων από προμήθειες το 2025.

Διαχείριση κεφαλαίων

Σημαντικά περιθώρια αύξησης των πωλήσεων υπάρχουν και για τον τομέα των διαχείρισης κεφαλαίων, καθώς οι σχετικές πωλήσεις στην Ελλάδα βρίσκονται σε μόλις 7% του ΑΕΠ έναντι 21% στη ΝΑ Ευρώπη.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, τα υπό διαχείριση κεφάλαια θα μπορούσαν να αυξηθούν ακόμη και κατά 25 δισ. ευρώ συνολικά έως το 2025, προερχόμενα κατά βάση από τη δεξαμενή των άτοκων καταθέσεων νοικοκυριών που σήμερα ανέρχονται σε 135 δισ. ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι το καθαρό εισόδημα από τη συγκεκριμένη πηγή θα μπορούσε να υπερδιπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια.

Εκμετάλλευση ακινήτων

Οι τράπεζες έως και το 2025 θα επιχειρήσουν να ρευστοποιήσουν ένα σημαντικό μέρος του αποθέματος των ακινήτων που έχουν περιέλθει στην κατοχή τους μέσω των πλειστηριασμών.

Παράλληλα, στοχεύουν στην αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου αυτού μέσω μισθώσεων, από τις οποίες τα καθαρά έσοδα θα μπορούσαν να φτάσουν ακόμη και στο 15% επί των συνολικών καθαρών προμηθειών.

Digital Banking

Η στροφή των καταναλωτών στα εναλλακτικά δίκτυα δημιουργεί ευκαιρίες για αύξηση των προμηθειών μέσω συναλλαγών που εκτελούνται στο e-banking και στο mobile banking. Παράλληλα, οι τράπεζες αναμένεται να αναπροσαρμόσουν κάποιες από τις σχετικές χρεώσεις για την ενίσχυση της κερδοφορίας τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Ελληνικά Γαλακτοκομεία: «Κλείδωσε» η εξαγορά της Κάμπος Χίου από την οικογένεια Σαράντη
Επιχειρήσεις |

«Κλείδωσε» η εξαγορά της Κάμπος Χίου από την Ελληνικά Γαλακτοκομεία της οικογένειας Σαράντη

Στην τελική ευθεία οι συζητήσεις του θεσσαλικού ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία με την Κάμπος Χίου – Έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου από τη χιώτικη εταιρεία