Έως και 4% του παγκόσμιου ΑΕΠ θα μπορούσε να χαθεί τα επόμενα τριάντα χρόνια εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, και να πλήξει δυσανάλογα πολλά φτωχότερα μέρη του κόσμου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη σε 135 χώρες.

Η διεθνής οίκος αξιολόγησης S&P Global, δημοσίευσε μια έκθεση την Τρίτη που εξετάζει τις πιθανές επιπτώσεις της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και των πιο συχνών κυμάτων καύσωνα, ξηρασιών και καταιγίδων.

Σε ένα βασικό σενάριο όπου οι κυβερνήσεις αποφεύγουν σε μεγάλο βαθμό τις μεγάλες νέες πολιτικές για την κλιματική αλλαγή -γνωστές ως «RCP 4.5» από τους επιστήμονες- οι χώρες χαμηλότερου και χαμηλού μεσαίου εισοδήματος είναι πιθανό να δουν 3,6 φορές μεγαλύτερες απώλειες ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά μέσο όρο από τις πλουσιότερες.

Η έκθεση του Μπαγκλαντές, της Ινδίας, του Πακιστάν και της Σρι Λάνκα σε πυρκαγιές, πλημμύρες, μεγάλες καταιγίδες και επίσης έλλειψη νερού σημαίνει ότι η Νότια Ασία έχει το 10%-18% του ΑΕΠ της σε κίνδυνο, περίπου τριπλάσιο από αυτό της Βόρειας Αμερικής και 10 φορές περισσότερο από την λιγότερο πληγείσα περιοχή, την Ευρώπη.

Η Κεντρική Ασία, η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική και οι περιοχές της Υποσαχάριας Αφρικής αντιμετωπίζουν επίσης σημαντικές απώλειες. Οι χώρες της Ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού αντιμετωπίζουν παρόμοια επίπεδα έκθεσης με την Υποσαχάρια Αφρική, αλλά κυρίως λόγω καταιγίδων και πλημμυρών παρά λόγω καύσωνα και ξηρασίας.

«Σε διαφορετικούς βαθμούς, αυτό είναι ένα ζήτημα για τον κόσμο», δήλωσε ο κορυφαίος κυβερνητικός αναλυτής πιστώσεων της S&P, Roberto Sifon-Arevalo. «Ένα πράγμα που πραγματικά ξεφεύγει είναι η ανάγκη για διεθνή υποστήριξη για πολλά από αυτά τα (φτωχότερα) μέρη του κόσμου».

Περιφέρειες που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή

Οι χώρες γύρω από τον ισημερινό ή τα μικρά νησιά τείνουν να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, ενώ οι οικονομίες που εξαρτώνται περισσότερο από τομείς όπως η γεωργία είναι πιθανό να επηρεαστούν περισσότερο.

Για τις περισσότερες χώρες, η έκθεση και το κόστος από την κλιματική αλλαγή ήδη αυξάνονται. Τα τελευταία 10 χρόνια, οι καταιγίδες, οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες από μόνες τους έχουν προκαλέσει απώλειες περίπου 0,3% του ΑΕΠ ετησίως παγκοσμίως, σύμφωνα με την ασφαλιστική εταιρεία Swiss Re.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) υπολογίζει επίσης ότι, κατά μέσο όρο, μια καταστροφή που σχετίζεται με τις καιρικές συνθήκες, το κλίμα ή το νερό συμβαίνει κάθε μέρα κάπου στον κόσμο τα τελευταία 50 χρόνια, προκαλώντας 115 καθημερινούς θανάτους και πάνω από 202 εκατομμύρια δολάρια σε ημερήσιες απώλειες.

Ο Sifon-Arevalo της S&P είπε ότι ορισμένες χώρες έχουν ήδη υποστεί υποβαθμίσεις πιστοληπτικής ικανότητας λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως ορισμένα νησιά της Καραϊβικής μετά από μεγάλους τυφώνες.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι τα νέα δεδομένα δεν επρόκειτο να ενσωματωθούν στα μοντέλα κρατικών αξιολογήσεων της εταιρείας, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν πάρα πολλές αβεβαιότητες, όπως το πώς οι χώρες θα μπορούσαν να προσαρμοστούν στις αλλαγές.

Μια μελέτη πέρυσι από μια ομάδα πανεπιστημίων του Ηνωμένου Βασιλείου που εξετάζει μια πιο ακραία άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας, προέβλεψε ότι πάνω από 60 χώρες θα μπορούσαν να δουν τις αξιολογήσεις τους να μειώνονται λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη μέχρι το 2030.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green