Η Αφρική έχει καταλήξει να είναι η τελευταία επιλογή της Ευρώπης για την παροχή φυσικού αερίου. Η απόφαση της Μόσχας να διακόψει τον εφοδιασμό σε Πολωνία και Βουλγαρία έχει εντείνει τις ανησυχίες, δεδομένου του ότι η ΕΕ εξαρτάται σημαντικά από το φυσικό αέριο της Ρωσίας. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, έτρεξε να υπογράψει συμφωνίες με την Αλγερία, την Αίγυπτο και τη Δημοκρατία του Κονγκό, ώστε να περιορίσει την εξάρτηση της χώρας του από τη Μόσχα. Τα τεράστια αποθέματα ορυκτών καυσίμων της Αφρικής, η εγγύτητα της με την Ευρώπη και η ανάπτυξη της αγοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ενδέχεται να προσελκύσουν την προσοχή και άλλων ηγετών. Η ασταθής πολιτική και οι περιορισμένες υποδομές περιπλέκουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

Στην ονομαστική τους αξία, τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Αφρικής αποτελούν μία πολλά υποσχόμενη λύση για τον «ρωσικό πόνο» της Ευρώπης. Η ιταλική πολυεθνική εταιρεία ενέργειας, Eni, δήλωσε, στις 11 Απριλίου, ότι συμφώνησε να αυξήσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από την Αλγερία – η οποία κατέχει σχεδόν το 2,5% των παγκόσμιων αποθεμάτων αερίου- κατά 9 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) ετησίως, εντός των επόμενων δύο ετών. Αυτό αντιστοιχεί στο ένα τρίτο του ποσού που αγοράζει ετησίως η Ιταλία από τη Ρωσία. Η Ρώμη έχει, επίσης, υπογράψει συμφωνίες για την αύξηση της παραγωγής και των εισαγωγών από την Αίγυπτο και το Κονγκό.

Χώρες της Βόρειας Αφρικής, όπως η Αλγερία και το Μαρόκο, μπορούν να εξάγουν στην Ευρώπη μέσω των υφιστάμενων αγωγών στη Μεσόγειο. Ωστόσο, η κατασκευή νέων αγωγών για την αύξηση της χωρητικότητας διαρκεί χρόνια. Οι εξαγωγείς μπορούν, επίσης, να μεταφέρουν αέριο σε υγρή μορφή. Η Ευρώπη θα παράγει 73 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) LNG, το 2022, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Rystad Energy. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο ήμισυ περίπου του ποσού που εισήγαγε η Ευρώπη από τη Ρωσία, την περσινή χρονιά. Είναι, όμως, πολύ περισσότερο από το ποσό των 50 bcm LNG που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στα κράτη μέλη της να αγοράσουν από άλλες χώρες (όχι από τη Ρωσία), τη φετινή χρονιά. Ωστόσο, μόνο 7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αφρικανικού φυσικού αερίου δεν σχετίζονται ακόμη με κάποια σύμβαση. Κι ενώ ενδέχεται να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση 29 δισ., χώρες όπως η Αίγυπτος και η Αλγερία θα δώσουν προτεραιότητα στην αύξηση της εγχώριας ζήτησης, έναντι των εξαγωγών, αναφέρουν αναλυτές της Oxford Economics. Η Αλγερία προειδοποίησε, επίσης, την Ισπανία, αυτή την εβδομάδα, ότι θα διακόψει την παροχή αερίου, εάν επιχειρήσουν τη μεταπώλησή του σε άλλες χώρες.

Ένα άλλο πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη υποδομών. Χώρες, όπως η Νιγηρία και η Μοζαμβίκη, διαθέτουν τεράστια αποθέματα αερίου. Ωστόσο, η έλλειψη κοινής πολιτικής κατεύθυνσης επηρεάζει τις επενδύσεις. Πέρυσι, η TotalEnergies αναγκάστηκε να διακόψει την ανάπτυξη έργου κατασκευής αγωγού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη βόρεια Μοζαμβίκη, εξαιτίας ισλαμικής εξέγερσης.

Τελικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να είναι η καλύτερη διέξοδος για την Ευρώπη. Περίπου 102 bcm του βορειοαμερικανικού LNG τελούν υπό ευέλικτες συμβάσεις, εκτιμά η Rystad Energy. Παράλληλα, η Ευρώπη έχει ήδη καταφέρει να εισάγει 12 bcm επιπλέον αμερικανικού φυσικού αερίου, το πρώτο τρίμηνο του 2022. Παρά τη γοητεία της, η Αφρική, τελικά, δεν αποτελεί την τέλεια λύση.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners