Σε δύσκολο σημείο φαίνεται ότι βρίσκονται οι συνομιλίες μεταξύ Γερμανίας και Κατάρ σχετικά με την υπογραφή μακροπρόθεσμων συμφωνιών προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Σημείο τριβής μεταξύ των δύο πλευρών είναι βασικοί όροι των συμφωνιών αυτών, μεταξύ των οποίων και η χρονική διάρκεια των συμβολαίων, όπως αποκαλύπτουν πηγές στο Reuters.
Η Γερμανία, η οποία στοχεύει να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 88% έως το 2040, είναι απρόθυμη να υποκύψει στους όρους του Κατάρ για υπογραφή συμφωνιών διάρκειας τουλάχιστον 20 ετών, ώστε να εξασφαλίσει τους τεράστιους όγκους LNG που χρειάζεται για να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο.
Το Κατάρ, που αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή LNG στον κόσμο, θέτει επίσης ρήτρα προορισμού, με την οποία επιδιώκει να εμποδίσει το Βερολίνο από το να μεταφέρει το φυσικό αέριο σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, μια προϋπόθεση στην οποία αντιτίθεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σκληρές συνομιλίες
Οι σκληρές συνομιλίες μεταξύ της Qatar Energy και των γερμανικών επιχειρήσεων κοινής ωφελείας υπογραμμίζουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ στη φιλοδοξία της να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να εξισορροπήσει οποιαδήποτε συμφωνία με τους στόχους μείωσης του άνθρακα.
Η Γερμανία καταναλώνει περίπου 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, με περίπου το 55% αυτού να προέρχεται από τη Ρωσία, ενώ μικρότερους όγκους εισάγει από την Ολλανδία και τη Νορβηγία.
«Το θέμα της διάρκειας της σύμβασης LNG που θέτει σε κίνδυνο τους στόχους της Γερμανίας για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα είναι μέρος των συνεχιζόμενων συζητήσεων με το Κατάρ», δήλωσε πηγή που γνωρίζει το θέμα στο Reuters, προσθέτοντας ότι η Γερμανία ανταγωνίζεται επίσης με άλλα κράτη για το LNG του Κατάρ.
Μια άλλη πηγή είπε ότι η εξασφάλιση προμηθειών LNG από το Κατάρ «δεν αναμένεται να γίνει σύντομα».
Το Κατάρ έχει επίσης αδιαπραγμάτευτη στάση όσον αγορά στη τιμαριθμική αναπροσαρμογή του πετρελαίου, καθώς συνδέει τα συμβόλαια LNG με την τιμή του πετρελαίου, η οποία αντιπροσωπεύει τη δομή τιμολόγησης των εναλλακτικών πωλήσεών του στην Ασία. Από την άλλη, οι Γερμανοί αναζητούν σύνδεση με τον ολλανδικό δείκτη αναφοράς TTF.
Ανταλλάγματα
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ τον Μάρτιο επισκέφθηκε το Κατάρ, μαζί με αξιωματούχους από τις γερμανικές εταιρείες κοινής ωφελείας RWE και Uniper προκειμένου να συζητήσουν την προμήθεια επιπλέον ποσοτήτων LNG.
Η RWE, η μεγαλύτερη παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας, το 2016 σύναψε συμφωνία με την Qatargas, που είναι μονάδα της Qatar Energy, βάσει της οποίας έως και 1,1 εκατομμύρια τόνοι υγροποιημένου φυσικού αερίου θα παραδίδονται στη Βορειοδυτική Ευρώπη ετησίως μέχρι το τέλος του 2023.
Από τη μεριά της, η Uniper αρνήθηκε να προβεί σε σχετικό σχόλιο, λέγοντας μόνο ότι οι δεσμοί της με το Κατάρ χρονολογούνται πολύ πίσω και ότι ελπίζει να μπορέσει να οικοδομήσει σε αυτή τη σχέση.
Οι γερμανικές εταιρείες φυσικού αερίου θα επιστρέψουν στο Κατάρ τον Μάιο για να συνεχίσουν τις συνομιλίες, σύμφωνα πηγές του Reuters.
Latest News
Πού θα κλειδώσει το ουδέτερο επιτόκιο της ΕΚΤ - Ο εκτιμήσεις Κάζακς
Οι συζητήσεις για το ουδέτερο περιπλέκονται από το γεγονός ότι δεν μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια σε πραγματικό χρόνο
Σχέδιο για τόνωση των επενδύσεων με το premium «Made in Germany», προωθεί το SPD
Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έστειλε αίτημα στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα ώστε να διεξαχθεί ψήφος εμπιστοσύνης τη Δευτέρα
Τα 24ωρο των κεντρικών τραπεζών - Με μπαράζ μειώσεων στα επιτόκια κλείνει το 2024
Το 2025 αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα και σηματοδοτεί στροφή στις νομισματικές πολιτικές των τραπεζών
Συνεργασία και λύσεις - Πού βρίσκεται τελικά η ευρωπαϊκή απάντηση για τη στεγαστική κρίση;
Ακριβά ενοίκια και στεγαστικά δάνεια έχουν επιδεινώσει την στεγαστική κρίση στην Ευρώπη - Τι ζητούν οι πολίτες
Έρχεται το τέλος του ΠΟΕ με τον Ντόναλντ Τραμπ;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) έτσι κι αλλιώς δεν λειτουργεί υποδειγματικά. Με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο μάλλον θα καταρρεύσει. Ποιες θα είναι οι συνέπειες;
Μάριο Μόντι: «Η Ευρώπη δεν μπορεί άλλο να παραμείνει ένα βρέφος»
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι μίλησε για την κρισιμότητα της επόμενης πενταετίας αλλά και για το δικαίωμα του βέτο
Στην ουρά οι τουρκικές εταιρείες για την ανοικοδόμηση της Συρίας
Πάνω από 11 δισ. δολάρια ήταν ήδη οι ζημιές σε 14 μεγάλες πόλεις και σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας από το 2023, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα
Θα έκανε τα πάντα για να τον... αποφύγει - Το αμερικανικό δίκτυο ABC και ο Τραμπ
Ο άλλοτε σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον βρέθηκε στο στόχαστρο του Τραμπ και προκάλεσε μια διαμάχη με το δίκτυο ABC
Γιατί οι Millennials δεν αγοράζουν πλέον σπίτια;
Οι τιμές των σπιτιών δεν είναι το μόνο που εμποδίζει τους millennials να αγοράζουν ακίνητα - Τι άλλο τους ανησυχεί
Δεινόσαυροι σε συλλογές δισεκατομμυριούχων - Η μάχη στις δημοπρασίες
Οι δεινόσαυροι υφαρπάζονται από δισεκατομμυριούχους καθώς οι επιστήμονες δεν έχουν τέτοιους πόρους