Υπολογίζεται ότι 4,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας έχουν χαθεί στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής επιθετικότητας, σύμφωνα με νέα ενημέρωση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO).

Η μελέτη εκτιμά ότι εάν κλιμακωθούν οι εχθροπραξίες, οι απώλειες θέσεων εργασίας θα αυξηθούν σε επτά εκατομμύρια. Ωστόσο, εάν οι μάχες σταματήσουν αμέσως μια ταχεία ανάκαμψη θα ήταν δυνατή, με την επιστροφή 3,4 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας. Αυτό θα μειώσει τις απώλειες απασχόλησης στο 8,9.

Προσφυγικές ροές

Η ουκρανική οικονομία έχει επηρεαστεί σοβαρά από τη ρωσική επιθετικότητα. Από τότε που ξεκίνησε, στις 24 Φεβρουαρίου, περισσότεροι από 5,23 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες. Οι πρόσφυγες αποτελούνται κυρίως από γυναίκες, παιδιά και άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Από τον συνολικό πληθυσμό προσφύγων, περίπου 2,75 εκατομμύρια είναι σε ηλικία εργασίας. Από αυτούς, το 43,5%, ή 1,2 εκατομμύρια, εργάζονταν προηγουμένως και έχασαν ή άφησαν τη δουλειά τους.

Η ILO αναφέρει ότι ως απάντηση σε αυτή τη διαταραχή, η κυβέρνηση της Ουκρανίας κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες για να διατηρήσει λειτουργικό το εθνικό σύστημα κοινωνικής προστασίας διασφαλίζοντας την καταβολή παροχών, συμπεριλαμβανομένων των εσωτερικά εκτοπισμένων, μέσω της χρήσης ψηφιακών τεχνολογιών.

Περιφερειακή και παγκόσμια κρίση

Η κρίση στην Ουκρανία μπορεί επίσης να προκαλέσει διαταραχή της εργασίας σε γειτονικές χώρες, κυρίως στην Ουγγαρία, τη Μολδαβία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία. Εάν συνεχιστούν οι εχθροπραξίες, οι Ουκρανοί πρόσφυγες θα αναγκαστούν να παραμείνουν στην εξορία περισσότερο, ασκώντας περαιτέρω πίεση στην αγορά εργασίας και τα συστήματα κοινωνικής προστασίας σε αυτά τα γειτονικά κράτη και αυξάνοντας την ανεργία σε πολλά από αυτά.

Η σημαντική διαταραχή της οικονομίας και της απασχόλησης που επηρεάζει τη Ρωσική Ομοσπονδία έχει σημαντικές επιπτώσεις στην Κεντρική Ασία, ειδικά σε χώρες των οποίων οι οικονομίες εξαρτώνται από εμβάσματα από τη Ρωσική Ομοσπονδία, όπως το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν.

Αυτά τα τέσσερα κράτη είναι μεταξύ των δέκα κορυφαίων χωρών προέλευσης μεταναστών στη Ρωσική Ομοσπονδία και πολλοί από αυτούς τους μετανάστες στέλνουν σημαντικό μερίδιο των εμβασμάτων πίσω στις χώρες καταγωγής τους. Εάν οι εχθροπραξίες και οι κυρώσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας οδηγήσουν σε απώλεια θέσεων εργασίας για τους μετανάστες εργάτες στη Ρωσική Ομοσπονδία και αυτοί οι μετανάστες εργαζόμενοι επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους, θα υπάρξουν σοβαρές οικονομικές απώλειες στην Κεντρική Ασία συνολικά.

Σοκ στην παγκόσμια οικονομία

Η επιθετικότητα στην Ουκρανία έχει επίσης προκαλέσει σοκ στην παγκόσμια οικονομία, περιπλέκοντας περαιτέρω την ανάκαμψη από την κρίση της COVID-19. Αυτό είναι πιθανό να επηρεάσει την ανάπτυξη της απασχόλησης και των πραγματικών μισθών και να ασκήσει πρόσθετη πίεση στα συστήματα κοινωνικής προστασίας.

Σε πολλές χώρες υψηλού εισοδήματος, οι οποίες πρόσφατα είδαν σημάδια ισχυρότερης ανάκαμψης της αγοράς εργασίας, οι επιπτώσεις από την κρίση στην Ουκρανία μπορεί να επιδεινώσουν τις συνθήκες της αγοράς εργασίας και να ανατρέψουν ορισμένα από τα κέρδη που σημειώθηκαν. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, πολλές από τις οποίες δεν μπόρεσαν να ανακάμψουν πλήρως από τον αντίκτυπο της κρίσης COVID-19.

Άμεσες ενέργειες

Τον Μάρτιο, το Διοικητικό Σώμα της ΔΟΕ ενέκρινε ψήφισμα καλώντας τη Ρωσική Ομοσπονδία «να σταματήσει αμέσως και άνευ όρων την επιθετικότητά της» κατά της Ουκρανίας. Εξέφρασε τη σοβαρή του ανησυχία για τις αναφορές για απώλειες αμάχων και επιθέσεις σε μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις και για τις σοβαρές επιπτώσεις στους εργαζόμενους και τους εργοδότες που διακινδύνευαν τη ζωή τους για να συνεχίσουν να εργάζονται.

Για να μετριαστεί ο αντίκτυπος της κρίσης στην αγορά εργασίας της Ουκρανίας, η ΔΟΕ συνιστά διάφορα άμεσα μέτρα, μεταξύ των οποίων:

  • Διευκόλυνση των πρωτοβουλιών εργοδοτικών και εργατικών οργανώσεων, ώστε να μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην παροχή ανθρωπιστικής υποστήριξης και στη διασφάλιση της συνέχισης της εργασίας, όπου είναι δυνατόν. Οι ατομικές και συλλογικές προσπάθειες των κοινωνικών εταίρων μπορούν να συμβάλουν θετικά στη συνοχή και να προωθήσουν την οικονομική, κοινωνική και πολιτική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς.
  • Παροχή στοχευμένης υποστήριξης για την απασχόληση στις σχετικά ασφαλείς περιοχές της Ουκρανίας, μεταξύ άλλων βασιζόμενη στο συνεχιζόμενο πρόγραμμα μετεγκατάστασης εργαζομένων και επιχειρήσεων που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση. Οι Τοπικές Συμπράξεις Απασχόλησης (LEP) που υποστηρίζονται από τη ΔΟΕ μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία ευκαιριών εργασίας.
  • Υποστήριξη του συστήματος κοινωνικής προστασίας στην Ουκρανία για να διασφαλιστεί ότι θα συνεχίσει να καταβάλλει παροχές, συμπεριλαμβανομένων των νεοσυσταθέντων μεταφορών μετρητών, σε (παλαιότερους και νέους) δικαιούχους.
  • Προετοιμασία για μια στρατηγική ανασυγκρότησης μετά τη σύγκρουση που ενθαρρύνει τη δημιουργία αξιοπρεπών και παραγωγικών θέσεων εργασίας μέσω επενδύσεων έντασης απασχόλησης.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή