Δεν ήταν εύκολο τηλεφώνημα, αλλά κάποιος έπρεπε να πει τα νέα στην Ann Pfund, «ορκισμένη φαν» των iPod από το Όστιν, στο Τέξας.

Εγώ: Τα iPod «πάνε». Η Apple τα καταργεί.

Ann: Ναι, τραγικό. Η σημερινή μέρα είναι κακή για τους λάτρεις της μουσικής, όπως εγώ. Από το 2004 και μετά, είχα πάντα κάποιο iPod.

Εγώ: Τι θα κάνεις;

Ann: Μάλλον θα αρχίσω να ψάχνω στο eBay για μεταχειρισμένα.

Εγώ: Είμαι εδώ για σένα.

Την Τρίτη, η Apple ανακοίνωσε ότι θα σταματούσε επίσημα τη διάθεση των iPod στην αγορά. Μετά από περισσότερα από 20 χρόνια με τροχούς κλικ, κουμπιά αναπαραγωγής και τη δυνατότητα να αγοράσουμε iPod σε διάφορα χρώματα, η εταιρεία δήλωσε ότι το τωρινό iPod Touch, το οποίο βγήκε, για πρώτη φορά, στην αγορά σχεδόν πριν από τρία χρόνια, «θα συνεχίσει να είναι διαθέσιμο μέχρι να εξαντληθούν τα αποθέματα».

Η αντίδρασή σας θα είναι, πιθανότατα, μία από τις παρακάτω:

• «Φτιάχνουν ακόμα iPod; Θυμάμαι το πρώτο iPod που είχα. Αυτό με τον τροχό. Πήρα 50 διαφορετικά CD και τα “χώρεσα” όλα εκεί.»

• «Γιατί, γιατί, γιατί; Λατρεύω το iPod μου. Είναι πολύ καλύτερο από το iPhone, το Spotify και όλα αυτές τις χαζές υπηρεσίες streaming. Πφφ!

Tους τελευταίους μήνες, η πιο συνηθισμένη αντίδραση που έχω συναντήσει είναι η τελευταία. Κάθε Παρασκευή, στη στήλη Tech Things, παρουσιάζω ένα «προϊόν από το παρελθόν» (“Throwback Thing”), ένα παλιό, δηλαδή, προϊόν τεχνολογίας για το οποίο οι αναγνώστες ήθελαν να γράψουμε.

Ξέρετε ποιο προϊόν ήταν πιο συχνό; Τα iPod! Και δεν είναι μόνο ότι οι άνθρωποι τα έχουν να κάθονται σε μια γωνιά στο σπίτι, αλλά τα χρησιμοποιούν ακόμα για να ακούσουν μουσική στα αυτοκίνητά τους, τα σαλόνια τους  ή όταν πάνε για τρέξιμο.

Αυτή η μεγάλη λατρεία βγάζει νόημα. Το iPod και το iTunes music store μπορεί να έχουν δώσει τη θέση τους σε όλα τα smartphone και τις υπηρεσίες streaming, με τα οποία  πολλοί από εμάς έχουμε κολλήσει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτές οι νέες ανακαλύψεις είναι καλύτερες. Στην πραγματικότητα, οι φίλοι μoυ με έκαναν να καταλάβω ότι υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα να αγαπήσω σε μία συσκευή που παίζει αποκλειστικά μουσική. Mε νοσταλγία, λοιπόν, και θλίψη αποχαιρετούμε αυτή την αγαπημένη μας συσκευή που άλλαξε τον κόσμο.

Χωρίς περισπασμούς

Οι περισσότεροι που έχουν «κολλήσει» με τα iPods τους συμφωνούν: Τίποτα δεν είναι σαν αυτά! Στα iPod η μουσική που ακούτε δεν διακόπτεται από διαφημίσεις, δεν υπάρχει Twitter ή Instagram που να σας τραβάει την προσοχή, δεν υπάρχουν εικόνες με καλλιτέχνες και άλμπουμ που σας εκλιπαρούν να τα ακούσετε.

Ο Daniel Koenig από την Κολούμπια, στο Μιζούρι, ο οποίος χρησιμοποιεί ένα μωβ iPod Nano πέμπτης γενιάς χωρητικότητας 16GB, είπε ότι λατρεύει να ακούει μουσική από iPod παρά από το Spotify.

Είπε ότι η αγορά μουσικής και η αποθήκευση της μουσικής αυτής σε μία ξεχωριστή συσκευή προκαλεί μία έντονη σύνδεση με αυτή, λες και είναι η δική του μουσική. Και ακούς μουσική χωρίς να πετάγονται συνεχώς διάφορες ειδοποιήσεις; Αυτός και άλλοι που ρώτησα, μου είπαν ότι, όταν χρησιμοποιούν τα iPhone τους, ακόμη κι αν ενεργοποιήσουν την επιλογή “Don Not Disturb”, συνεχίζουν να νιώθουν τον πειρασμό να μπουν, παράλληλα, και σε άλλες εφαρμογές.

«Η μουσική φαντάζει περισσότερο ξεχωριστή και σημαντική όταν εστιάζω όλη μου την προσοχή σε αυτήν», είπε ο ίδιος. Του αρέσει να ακούει μία συγκεκριμένη playlist, κοιτάζοντας έξω από το παράθυρο «ενώ η σκέψη του ταξιδεύει».

Περισσότερη διάρκεια μπαταρίας

Ξέρεις τι δεν χρειάστηκε, τελικά η Ann Pfund, όταν βρισκόταν σε 19ωρη πτήση για τη Νότια Αφρική, όπου θα πήγαινε να περάσει τον μήνα του μέλιτoς; Έναν φορτιστή για το έκτης γενιάς iPod Classic της, το οποίο αγόρασε το 2007. Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας του, αρχικά, ήταν 40 ώρες για αναπαραγωγή μουσικής.

Επίσης, δεν χρειαζόταν να βεβαιωθεί ότι είχε κατεβάσει αρκετή μουσική για αναπαραγωγή μουσικής, ενώ βρίσκεται εκτός σύνδεσης πριν την απογείωση. Είναι όλα εκεί στο σκληρό δίσκο των 160GB. Ναι, είναι ένας περιστρεφόμενος δίσκος, και, ναι, είπε ότι της αρέσει η αίσθηση του να στριφογυρίζει βουίζοντας μέσα στο χέρι της. (Τίποτα δεν με εκνευρίζει περισσότερο από το να ακούει έναν σκληρό δίσκο που στριφογυρίζει και βουίζει εν έτει 2022. Σήμερα υπάρχουν περισσότερο εξελιγμένοι σκληροί δίσκοι και είναι πολύ της μόδας, αλλά εσείς συνεχίζεις να το ζεις επικίνδυνα, Ann!)

Περισσότερος χώρος

Η κα Pfund είπε ότι μέσα στο iPod της υπάρχουν 40GB μουσικής. Η μουσική αυτή έχει γεμίσει μόνο το ένα τέταρτο του iPod, αλλά θα γεμίσει σίγουρα τη μνήμη του iPhone της. Είπε ότι δεν θέλει να ανησυχεί γι’αυτό ή να νιώθει την υποχρέωση να δαπανήσει περισσότερα για να αγοράσει ένα iPhone με περισσότερη χωρητικότητα.

Ο Murray Berkowitz από τη Φλόριντα, έχει ένα iPhone XR, με λίγο λιγότερο από 20GB αποθηκευτικού χώρου. Εν τω μεταξύ, η πέμπτη γενιά του iPod Classic έχει χωρητικότητα μέχρι και 30GB. Και αυτός αποφάσισε να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το iPod του για να ακούει μουσική, ειδικά όταν είναι στο αυτοκίνητό του.

Μικρό και ανθεκτικό

Ο Jim Fantazzia από την Πενσυλβάνια, συνεχίζει να ακούει μουσική από το iPod Shuffle του, όταν πηγαίνει για περπάτημα. Μου θυμίζει λευκή τσίχλα με κουμπιά, είπε ο ίδιος, ενώ προσέθεσε ότι είναι ελαφρύ και δεν έχει οθόνη για να σπάσει. Ναι, ο ίδιος παραδέχτηκε ότι του έχει πέσει από τα χέρια αρκετές φορές όλα αυτά τα χρόνια.

Το ότι δεν έχει οθόνη σημαίνει βεβαία ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα επιλογής ή αλλαγής τραγουδιών. Αυτό, όμως, είναι μέρος της συνολικής εμπειρίας, είπε ο ίδιος. «Μου αρέσει που, κάθε φορά, πριν ακούσω ένα τραγούδι, σκέφτομαι το τι θέλω να ακούσω και αφήνω το iPod μου να μαντέψει. Εγώ απλά πατάω τo play και αφήνω το Shuffle να κάνει τη δουλειά του.»

Όταν έμαθα τα νέα, τηλεφώνησα στον Tony Fadell, τον πρώην αντιπρόεδρο της Apple, ο οποίος σκέφτηκε την ιδέα του iPod. Τον ρώτησα τι έχει να πει σε όσους θέλουν κάτι τόσο απλό όσο αυτή η εφεύρεσή του που «μας κάνει παρέα» εδώ και 20 χρόνια.

Είπε ότι το τέλος των iPod ήταν κάτι το αναπόφευκτο, για επαγγελματικούς λόγους. Ωστόσο, πιστεύει ότι οι συσκευές αναπαραγωγής ήχου έχουν πραγματική αξία, καθώς δεν έχουν όλους αυτούς τους περισπασμούς που υπάρχουν στο διαδίκτυο. «Πιστεύω ότι η παράδοση των iPod πρέπει να συνεχιστεί», προσέθεσε ο ίδιος.

(OK, τώρα ας ακούσουμε κάποιο τραγούδι της Celine Dion…)

Η συμβουλή μου; Ακολουθήστε την κα Pfund στο eBay. Δεν νομίζω ότι τα iPod θα σταματήσουν να είναι της μόδας εκεί.

Μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο

Πρόσφατα Άρθρα