Τον ερχόμενο μήνα ορίστηκε να διεξαχθεί η ιστορική, πρώτη, ψηφοφορία στους κόλπους του τεχνολογικού κολοσσού της Apple που θα αφορά την δημιουργία συνδικάτου εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, ο εργαζόμενοι σε ένα από τα καταστήματα λιανικής της διάσημης φίρμας στην Ατλάντα αποφάσισαν να θέσουν επί τάπητος την δημιουργία συνδικάτου έχοντας εμπνευστεί από τα ανάλογα παραδείγματα που έχουν ήδη καταγραφεί σε έτερες αμερικανικές επιχειρήσεις όπως η αλυσίδα των Starbucks και βέβαια πιο πρόσφατα στην Amazon. Οι 107 εργαζόμενοι του καταστήματος θα ψηφίσουν σε μια κάλπη που θα στηθεί στις 3,4 και 5 Ιουνίου.

Από την Ατλάντα στη Βαλτιμόρη 

«Πέρυσι ελάχιστοι συζητήσουν την πιθανότητα να δημιουργήσουμε ένα συνδικάτο ή κάτι σχετικό. Όμως, βλέποντας άλλους ανθρώπους να εργάζονται πάνω σε αυτό και πως οι προσπάθειες τους αναγνωρίζονται, είναι για μας έμπνευση. Μας δίνει ελπίδα πως κάτι είναι δυνατό» σχολίασε ο Σίντνεϊ Ρόουντς, ένας από τους υπαλλήλους του καταστήματος που βρίσκεται στο Cumberland Mall της Ατλάντα, κάνοντας μνεία στην πρόσφατη νίκη του συνδικαλισμού στην Amazon.

Οι υπάλληλοι ζητούν καλύτερες αμοιβές, περισσότερες ευκαιρίες εργασιακής εξέλιξης, δέσμευση της εταιρείας για πρόσληψη περισσοτέρων εργαζομένων από μειονότητες, ενώ ασκούν κριτική στην δήθεν πράσινη πολιτική της Apple. «Οι υπάλληλοι στο κατάστημα δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ζουν σε μια ακτίνα 10-15 μιλίων από εκεί που δουλεύουν. Η Apple μειώνει το αποτύπωμα ρύπων, όμως οι εργαζόμενοι τους πρέπει να πάρουν λεωφορείο ή να οδηγήσουν για να έρθουν στη δουλειά» τόνισε καυστικά.

Το κατάστημα της Ατλάντα σύντομα θα βρει… παρέα, καθώς οι εργαζόμενοι σε κατάστημα της εταιρείας στην Βαλτιμόρη του Μέριλαντ συγκέντρωσαν υπογραφές που έδειξαν ότι πάνω από το 65% συμφωνεί να δρομολογηθεί επίσης ψηφοφορία για τη δημιουργία συνδικάτου. Αν και το πότε δεν έχει οριστεί ακόμη.

Στο δρόμο της Amazon

Αν και το Amazon Labor Union έχασε την δεύτερη εκλογική μάχη στο Στέιτεν Άιλαντ, η πρόοδος που έχει καταγράψει αποτελεί θέμα συζήτησης μεταξύ των εργαζομένων πολλών εταιρειών σε όλη τη χώρα. Είναι δε, σαφές πως κάτι έχει αλλάξει σε σχέση με την ανάπτυξη του συνδικαλισμού στις ΗΠΑ, γεγονός που σίγουρα δεν αρέσει καθόλου στους εργοδότες.

Στην ίδια την Amazon υπάρχει συζήτηση για ανάλογες διαδικασίες και από άλλες μονάδες, ενώ στην Starbucks τουλάχιστον 200 καταστήματα δρομολογούν διαδικασίες για την διεξαγωγή ψηφοφοριών για την δημιουργία συνδικάτων. Το ίδιο φαινόμενο εμφανίζεται στους κόλπους της McDonald’s, όπως και σε έτερες αλυσίδες fast-food. «Υπάρχει μια σημαντική δυναμική. Και η κάθε επιτυχία φέρνει περισσότερες επιτυχίες» σχολιάζει ο Στιούαρτ Απελμπάουμ του Retail, Wholesale and Department Store Union.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή