Έντονη κινητικότητα και δραστηριότητα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας.

Εμπεδώνεται και αποδεικνύεται στην πράξη η αντίληψη ότι η Ελλάδα διαθέτει το απαραίτητο δυναμικό αλλά πλέον και τους πόρους, προκειμένου να διακριθεί στον χώρο αυτό.

Τελευταίο παράδειγμα, το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» το οποίο ανακοίνωσε την Παρασκευή  την ίδρυση νέας Μονάδας Ρομποτικής που θα εξειδικεύεται σε θεματικούς τομείς αιχμής, όπως είναι η ιατρική ακριβείας, η αγροδιατροφή, τα drones και οι υπηρεσίες βιομηχανικής παραγωγής.

Το εν λόγω ερευνητικό κέντρο «Αθηνά» τα τελευταία οκτώ χρόνια έχει να επιδείξει, μεταξύ άλλων, πάνω από 400 έργα Έρευνας και Ανάπτυξης, ιδρυτική συμμετοχή σε δύο μεγάλες διεθνείς ερευνητικές υποδομές, διεθνούς επιπέδου τεχνολογικές πλατφόρμες σε ενσωματωμένα συστήματα, ψηφιακά αποθετήρια, γλωσσικές τεχνολογίες, βάσεις δεδομένων, ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση πολιτιστικού αποθέματος, τρεις συνεργατικούς σχηματισμούς επιχειρήσεων (clusters) έντασης γνώσης και διεθνή αναγνώριση της αριστείας στη διαχείρισή τους, τέσσερις ενεργούς και δύο υπό διαμόρφωση τεχνοβλαστούς καθώς και υψηλόβαθμη συμμετοχή στις σημαντικότερες διεθνείς ενώσεις και πρωτοβουλίες των τομέων δράσης του.

Πώς μια ελληνική startup γίνεται πολυεθνική

Μια και ο λόγος για καινοτομία και έρευνα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής με θέμα την παγκόσμια επέκταση των ελληνικών εταιρειών του οικοσυστήματος καινοτομίας με προσκεκλημένο ομιλητή τον κ. Βύρωνα Νικολαΐδη, Ιδρυτή και Διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου PeopleCert, που δραστηριοποιείται διεθνώς στον τομέα της πιστοποίησης δεξιοτήτων, πραγματοποιώντας με τη βοήθεια της τεχνολογίας εκατομμύρια εξετάσεις σε 230 χώρες παγκοσμίως.

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, Καθηγητής Χρήστος Ταραντίλης, το παράδειγμα της PeopleCert αποδεικνύει στην πράξη τη δυνατότητα των ελληνικών startups να εξελίσσονται σε εταιρείες «μονόκερους» (unicorns), δηλαδή startups με αποτίμηση της αξίας τους πάνω από 1 δις δολάρια, να προοδεύουν και να μετασχηματίζονται με την υποστήριξη της τεχνολογίας σε πολυεθνικές startups με δραστηριότητα σε εκατοντάδες χώρες αλλά και να μπορούν να εξαγοράζουν άλλες εταιρείες, με σκοπό να πετύχουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Ελληνική startup: Πώς μπορεί να γίνει πολυεθνική εταιρεία

Τα κλειδιά της επιτυχίας

Ο  προσκεκλημένος ομιλητής κ. Νικολαΐδης, εστίασε στους παράγοντες της επιτυχίας της PeopleCert, δηλαδή στην επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης (με ετήσιο ρυθμό περίπου 40% την τελευταία δεκαετία), στοιχείο που λειτούργησε πολλαπλασιαστικά για την υψηλή αποτίμηση της αξίας της εταιρείας, στην αξιοποίηση των αγγλικών θεσμών, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, (π.χ. τις αγγλικές τράπεζες), οι οποίοι υποστήριξαν επιτυχημένα την παγκόσμια επέκταση της εταιρείας και στην εστίαση στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της εταιρείας, με αποτέλεσμα να επικρατούν των ανταγωνιστών τους σε μεγάλους διεθνείς διαγωνισμούς.

Ο κ. Νικολαΐδης επεσήμανε ότι για να αναπτυχθεί μια start-up εταιρεία χρειάζεται να έχει μια καλή ιδέα και, το σημαντικότερο, να δραστηριοποιείται σ’ ένα περιβάλλον που επιτρέπει στους ανθρώπους της ομάδας να μεγαλουργήσουν, υλοποιώντας επιτυχημένα την ιδέα. Σε αυτή την περίπτωση, τόνισε, θα μπορέσει η εταιρεία να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κεφάλαια για την περαιτέρω ανάπτυξή της.

Εξυπνες πόλεις και…

Και συνεχίζουμε με τεχνολογία: Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται έως και την Τετάρτη 25 Μαΐου 2022 από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού της τοπικής αυτοδιοίκησης «Έξυπνες Πόλεις». Το έργο χρηματοδοτείται με περίπου 230 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Όπως έχει ήδη επισήμως ανακοινωθεί από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρή Λιβάνιο, αφορά 315 δήμους της χώρας, που έχουν πληθυσμό μέχρι 100.000 κατοίκους. Το έργο έχει επτά άξονες (βιώσιμη μετακίνηση, εξοικονόμηση ενέργειας, μείωση Ενεργειακού Αποτυπώματος Δημοτικών Κτιρίων, βελτίωση εξυπηρέτησης πολίτη και επιχείρησης, βελτίωση ποιότητας ζωής, ενίσχυση τοπικής δημοκρατίας, διαβούλευσης και διαφάνειας, προστασία από κυβερνοεπιθέσεις και ενίσχυση ψηφιακών υποδομών) και 39 επιμέρους δράσεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι υπόλοιποι δήμοι, άνω των 100.000 κατοίκων, θα χρηματοδοτηθούν για αντίστοιχες δράσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με το ποσό των 90 εκ. ευρώ.

Οι Δράσεις αναλυτικά ΕΔΩ . 

 

…έξυπνα δάση

Δεν γίνονται όμως εξυπνότερες μόνοι οι πόλεις, αλλά και τα… δάση. To  πρώτο «έξυπνο» δάσος στην Ελλάδα βρίσκεται στην Πάρνηθα και υλοποιείται από τη Vodafone μέσω της πρωτοβουλίας Smart Forest σε συνδυασμό με το Green Network για την έγκαιρη ανίχνευση καπνού και φωτιάς σε δασικές περιοχές, αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη και το Internet of Things.

Oι λειτουργίες της λύσης περιλαμβάνουν τη δυνατότητα καταγραφής των αλλαγών στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων, αναγνώριση των λόγων για την οποία αυτή συμβαίνει, καταγραφή διάφορων περιβαλλοντικών δεικτών, όπως είναι το επίπεδο υγρασίας και η ατμοσφαιρική πίεση κ.α.

Εντοπίζοντας μία πυρκαγιά στο αρχικό της στάδιο, η λύση ενεργοποιεί συναγερμό και αποστέλλει την ακριβή τοποθεσία, αλλά και εικόνα από το σημείο της φωτιάς στον χειριστή του κέντρου ελέγχου που είναι στην μορφή web-based εφαρμογής, προσβάσιμης από παντού.

Όχι μόνο «ήλιος και θάλασσα…»

Η Ελλάδα δεν βασίζεται μόνο στις φυσικές ομορφιές και τον ιστορικό πλούτο της, αλλά «και οι υποδομές στις μεταφορές έχουν βελτιωθεί αισθητά τα προηγούμενα χρόνια», όπως σημειώνει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt και εξηγεί: «Το δίκτυο αυτοκινητοδρόμων έχει επεκταθεί. Πριν από πέντε χρόνια η Fraport απέκτησε και εκσυγχρόνισε 14 περιφερειακά αεροδρόμια στην Ελλάδα, μεταξύ αυτών τα αεροδρόμια στη Μύκονο, τη Σαντορίνη, την Κέρκυρα, την Κω και τη Ρόδο. Με γρήγορους ρυθμούς προχωράει και η επέκταση των δικτύων οπτικών ινών και κινητής τηλεφωνίας 5G. Κατ΄αυτόν τον τρόπο η χώρα γίνεται πιο ελκυστική για αλλοδαπούς, που αναζητούν κάτι περισσότερο από μία εξοχική κατοικία. Όλο και περισσότεροι συνταξιούχοι από το εξωτερικό μεταφέρουν την πρώτη κατοικία τους στην Ελλάδα’, δηλώνει ο Ντιρκ Ράινχαρντ, συνέταιρος του ελληνογερμανικού δικηγορικού γραφείου MStR στην Αθήνα».

Το αυτογκόλ του Πούτιν

Στη ζωή αλλιώς τα σχεδιάζουμε και αλλιώς μας έρχονται τα πράγματα, καθότι η ζωή ως γνωστόν, έχει μεγαλύτερη φαντασία από μας. Αυτό είναι χοντρικά το νόημα της αρχής της ετερογονίας των σκοπών. Πολλές φορές πας να πετύχεις κάτι, και πετυχαίνεις το ακριβώς αντίθετο. Αυτό που βιώνει δηλαδή στις μέρες μας ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Τι ήθελε να επιτύχει; Να απομακρύνει το ΝΑΤΟ από τη γειτονιά του. Tι πέτυχε; Ακριβώς το αντίθετο.

«Αντί ουδετερότητας, το ΝΑΤΟ», όπως σημειώνει η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ): «Η πρόθεση των Φινλανδών να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατόν αφήνει, για μία ακόμη φορά, τον Πούτιν να εμφανίζεται ως ένας αιμοβόρος ερασιτέχνης της στρατηγικής, που πέφτει απελπιστικά έξω στους υπολογισμούς του. Με την εισβολή στην Ουκρανία πέτυχε ακριβώς το αντίθετο από αυτό που επιδίωκε. Το ΝΑΤΟ δίνει το παρών, περισσότερο από ποτέ, μπροστά στην πόρτα του. Η προσχώρηση της Φινλανδίας και της Σουηδίας, οι ένοπλες δυνάμεις των οποίων συμμετέχουν σε στρατιωτικά γυμνάσια με τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, ενισχύουν ακόμη περισσότερο την αμυντική ικανότητα της συμμαχίας και την αποτρεπτική της ισχύ».

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories
Η λίστα των ελληνικών έργων για το REPowerEU
Inside Stories |

Η λίστα των ελληνικών έργων για το REPowerEU

Στη σύνταξη λίστας των ελληνικών ενεργειακών έργων υποδομής καθώς και άλλων χρηματοδοτικών δράσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας που ανήκουν στις προδιαγραφές του ευρωπαϊκού σχεδίου REPowerEU, προχωρά η κυβέρνηση με τους αρμόδιους φορείς. 

Το «λίφτινγκ» στον ΕΝΦΙΑ, η ισραηλινή επέλαση στην αγορά ακινήτων και το… κατενάτσιο με την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών
Inside Stories |

Το «λίφτινγκ» στον ΕΝΦΙΑ, η ισραηλινή επέλαση στην αγορά ακινήτων και το… κατενάτσιο με την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών

Σε βελτιώσεις στο «παρά πέντε» της πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ με απαλλαγή από τον φόρο για φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους  πολύ μικρά ποσοστά συνιδιοκτησίας σε οικόπεδα προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών με τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή.

H ιστορική ομιλία στο Κογκρέσο, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, ο ανασχηματισμός και τι… παίζει με τη Volterra
Inside Stories |

H ιστορική ομιλία στο Κογκρέσο, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, ο ανασχηματισμός και τι… παίζει με τη Volterra

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία που έχει κινήσει ο κατασκευαστικός όμιλος AVAX για την αποεπένδυση του από τον τομέα της παραγωγής και προμήθειας ενέργειας καθώς και από τις ΑΠΕ, όπως αναφέρουν πηγές του ΟΤ.

Το πλαφόν στις τιμές του ρεύματος, τα νέα projects στην Πάτρα, η ενεργειακή αυτονομία της ΕΕ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Inside Stories |

Το πλαφόν στις τιμές του ρεύματος, τα νέα projects στην Πάτρα, η ενεργειακή αυτονομία της ΕΕ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Δικαιωμένοι δηλώνουν στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ από τα νέα μέτρα που σχεδιάζει να προτείνει η Ευρ. Επιτροπή μεθαύριο Τετάρτη καθώς η πρόταση του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη για επιβολή πλαφόν στην τιμή λιανικής ρεύματος, όχι απλά περιλαμβάνεται στην εργαλειοθήκη αλλά επεκτείνεται και στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Oι επενδύσεις της EBRD στην Ελλάδα και η δημοσίευση των ελληνικών στατιστικών στοιχείων «χωρίς επιφυλάξεις»
Inside Stories |

Oι επενδύσεις της EBRD στην Ελλάδα και η δημοσίευση των ελληνικών στατιστικών στοιχείων «χωρίς επιφυλάξεις»

«Η συμβολή της EBRD στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας ήταν και συνεχίζει να είναι καταλυτική ειδικά σε κρίσιμους τομείς όπως αυτός της ενέργειας αλλά και της γενικότερης ρευστότητας στην αγορά μέσω έξυπνων χρηματοδοτικών εργαλείων όπως για παράδειγμα το trade facilitation για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Για το 2022 και 2023, η EBRD σχεδιάζει ακόμα μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις».