«Τα χρηματιστήρια και οι μετοχές δεν είναι για τις χήρες και τα ορφανά», είχε πει κάποτε πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Η ρήση αυτή μάς ήρθε στο μυαλό με αφορμή το «αιματοκύλισμα» που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες στην αγορά κρυπτονομισμάτων…

Οι συστάσεις του κεντρικού τραπεζίτη

«Χέρι» βάζει εμμέσως πλην σαφώς για μία ακόμη φορά στους διαχειριστές των κόκκινων δανείων ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Αυτή τη φορά μέσω της Έκθεσης για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα. 

Όπως τονίζει σχετικά, «κρίνεται σκόπιμο οι Εταιρείες Διαχείρισης από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ) να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά τις αδρανείς εμπράγματες εξασφαλίσεις για τους “μη βιώσιμους” πελάτες, ώστε να επανέλθουν στην οικονομία και να καταστούν ξανά παραγωγικές».

Από την άλλη, για τους “βιώσιμους πελάτες”, συστήνει στους διαχειριστές να επιταχύνουν τη διαδικασία αναδιάρθρωσής τους, προσφέροντας αποτελεσματικές λύσεις που θα διασφαλίζουν υγιή χρηματοοικονομικά μεγέθη και θα διευκολύνουν την επανένταξη των δανείων τους, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, στους ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Με λίγα λόγια οι εντολές είναι δύο: Τελειώνετε με τους πεθαμένους, προχωρώντας σε ρευστοποιήσεις των εγγυήσεων που συνοδεύουν τα χρέη τους και αναγεννήστε όσους μπορούν με τις κατάλληλες ρυθμίσεις να επιστρέψουν στην κανονικότητα.

Θυμίζω ότι η πρώτη φορά που ξεκίνησε να τα «χώνει» ο Στουρνάρας στους διαχειριστές για καθυστερήσεις στο έργο που έχουν αναλάβει, ήταν στην προ ολίγων μηνών ετήσια γενική τους συνέλευση. Οι φωτογραφίες από εκείνη τη συνάντηση που τραβήχτηκαν μετά το πέρα της ΓΣ ήταν ενδεικτικές του κλίματος που επικράτησε και της έκπληξης των εκπροσώπων των διαχειριστών για τις συστάσεις του διοικητή.

Στο τραπέζι της Διυπουργικής

Για σήμερα είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί στη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων το μεγάλο τουριστικό project της Σαρωνίδας. Ο συνολικός προϋπολογισμός του φτάνει στα 750 εκατ. ευρώ. Προβλέπει ξενοδοχεία, γκολφ, πολυτελείς κατοικίες κλπ.

Για την περίπτωση του θα απαιτηθεί ακόμα και η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Είναι εξαιρετικά σύνθετο και συναντά αντιδράσεις. Ωστόσο, προχωρά…

Πώς κατά τη ΡΑΕ οι κλειστές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής παράγουν υπερκέρδη…

Σοβαρά ερωτήματα ως προς τη μεθοδολογία που ακολούθησε η ΡΑΕ για τον εντοπισμό των υπερκερδών στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής εγείρουν στελέχη των επιχειρήσεων.

Η Αρχή, σύμφωνα με τα όσα είπε για πρώτη φορά χθες δημοσίως κι επισήμως ο πρόεδρος της Αθανάσιος Δαγούμας προχώρησε στη σύγκριση του μικτού κέρδους των μονάδων κατά το διάστημα Οκτωβρίου 2020 – Μαρτίου 2021 με το αντίστοιχο της περιόδου 2021 – 2022.

Όπως έγραψε λοιπόν χθες ο ΟΤ, μία εκ των μονάδων της ΗΡΩΝ και μάλιστα η μεγαλύτερη εκ των δύο, ήταν κλειστή (για τεχνικούς λόγους) από το καλοκαίρι του 2020 μέχρι και τον Μάρτιο του 2021. Κι εντούτοις το πόρισμα της Αρχής βρήκε την εταιρεία με «υπερκέρδη» 45 εκ. ευρώ.

Με μία έρευνα που έκανε η στήλη εντόπισε πως και άλλες μονάδες εταιρειών ήταν κλειστές. Όπως εκείνη της Elpedison στη Θίσβη της Βοιωτίας, η οποία δεν λειτουργούσε το δεύτερο εξάμηνο του 2020 λόγω συντήρησης. Αλλά και η μονάδα Korinthos Power ήταν εκτός λειτουργίας στις αρχές του 2021.

Πηγές επίσης θέλουν και μονάδες της ΔΕΗ, λιγνιτικές και φυσικού αερίου, να ήταν εκτός την περσινή περίοδο…

Πώς γίνεται λοιπόν αυτές οι μονάδες να παράγουν υπερκέρδη… «Δεν υπάρχει σύγκριση», σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς…

Πέραν αυτών, κατά τους ίδιους παράγοντες το διάστημα Οκτωβρίου 2020 – Μαρτίου 2021 η ηλεκτροπαραγωγή ήταν ιδιαίτερα χαμηλή εξαιτίας του απρόσμενου παράγοντα της πανδημίας COVID-19.

Όπως και να χει τα ερωτήματα των εταιρειών είναι σοβαρά… Και χρήζουν απάντησης. Και ίσως αυτή να δίνεται και στη φράση του ενημερωτικού σημειώματος της ΡΑΕ προς τη Βουλή όταν παρέδωσε το πόρισμα: «Η ΡΑΕ δεν έχει την αρμοδιότητα (ούτε την επιστημονική εξειδίκευση) ορκωτού λογιστή ώστε να σχολιάσει το ορθό και το εύλογο όλων των εγγραφών των οικονομικών καταστάσεων»

Τι είδε ο Μητσοτάκης στο Αμπου Ντάμπι

Τι διερεύνησε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τελευταία επίσκεψη του στο Αμπου Ντάμπι; Το ενδεχόμενο η πετρελαϊκή εταιρία του Εμιράτου να συμμετάσχει στις ερευνητικές εργασίες στα θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης, για τον εντοπισμό φυσικού αερίου.

Στη θέση της γαλλικής Total, η οποία, ως γνωστόν, δήλωσε ότι προτίθεται να αποχωρήσει. Οι άραβες υποσχέθηκαν ότι θα απαντήσουν σύντομα τι θα πράξουν.

Αντικαταστάσεις

Ένα «γεράκι» της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, πρόκειται να αντικαταστήσει, από τον προσεχή Νοέμβριο, τον νυν τούρκο πρεσβευτή στην Αθήνα. Πιθανόν να είναι ο σημερινός διευθυντής του πολιτικού γραφείου του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ανησυχίες

Τι φοβούνται στις Βρυξέλλες αναφορικά με τις επόμενες προεδρικές εκλογές στην Κύπρο; Το ενδεχόμενο «κακόβουλης» ρωσικής παρέμβασης στη διαδικασία, με στόχο την αλλοίωση του αποτελέσματος.

Aγορές

Οι πληροφορίες που έρχονται από τη Θεσσαλονίκη αναφέρουν ότι ο Τέλης Μυστακίδης εξακολουθεί να τοποθετείται αθόρυβα στο real estate της συμπρωτεύουσας. Αγοράζοντας, κυρίως, νεοκλασικά κτίρια στο κέντρο της πόλης.

Μέχρι σήμερα, εκτιμάται ότι έχει στο χαρτοφυλάκιο του 10 από αυτά. Ο Μυστακίδης – ο οποίος με βάση τη λίστα του Forbes είναι ένας από τους τρεις πλουσιότερους Έλληνες – έλκει την καταγωγή του από τη συμπρωτεύουσα.

Ραντεβού στο Παρίσι

Μολονότι δεν έχει ανακοινωθεί, θα πρέπει να θεωρείται κλειδωμένη. Ο λόγος αφορά στην συνάντηση του πρωθυπουργού Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Μακρόν, προσεχώς, στο Παρίσι.

Όπως μαθαίνουμε, οι δυο τους θα τα πουν στις 28 Μαΐου, στη γαλλική πρωτεύουσα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός την προηγούμενη θα εκφωνήσει μια ομιλία στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ.

Η ατζέντα; Πολύ ενδιαφέρουσα. Θα ξεκινά από τις αλλαγές στην ΕΕ (βέτο, ομοφωνία κλπ) και θα φτάνει στο ενεργειακό, την ρωσική εισβολή και τα ελληνοτουρκικά.

Απόνερα

Τα πεντάστερα resorts της Κρήτης χτυπήθηκαν πολύ από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι ρώσοι τουρίστες, που ήταν βασικοί πελάτες τους, εξαφανίστηκαν, με αποτέλεσμα να ρίξουν στο «παρά 5’» τις τιμές τους για να αναπληρώσουν τα (μεγάλα) κενά. Δύσκολο εγχείρημα.

Διευθυντής

Σε αναζήτηση γενικού διευθυντή έχει βγει εδώ και μερικές μέρες η Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Μέχρι τις 15 Μαΐου θα δέχεται βιογραφικά ενδιαφερομένων. Τα οποία a pro pos είναι πολλά.

Στον διάδρομο απογείωσης

Μια μεγάλη εκκρεμότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων φαίνεται ότι διευθετείται. Συγκεκριμένα, ξεκινά η επισκευή των τριών από τα τέσσερα C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας. Σήμερα, είναι καθηλωμένα.

Το project θα αναλάβει η ΕΑΒ, μετά από διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν. Η συμφωνία είναι να παραδοθεί προς χρήση το ένα από τα τρία φέτος και τα άλλα δύο το 2023.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories