Η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το πόρισμα της ΡΑΕ αναφορικά με την έρευνα της στους καθετοποιημένους ομίλους ηλεκτρικής ενέργειας που αφορούσε στο μέγεθος των πρόσθετων εσόδων τους κατά τη διάρκεια της κρίσης την περίοδο Οκτωβρίου 2021 – Μαρτίου 2022 αποσαφηνίζει τον τρόπο με τον οποίο θα επιβληθεί το τέλος 90% επί αυτών των ποσών:

  • «Το ποσό στο οποίο καταλήγει η ΡΑΕ ως αυξημένο μεικτό περιθώριο κέρδους των καθετοποιημένων εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά ανέρχεται σε 591,45 εκατ. ευρώ, αφού έχουν πρώτα αφαιρεθεί εκπτώσεις ύψους 335,99 εκατ. ευρώ στις οποίες προχώρησε η ΔΕΗ προς τους πελάτες της.
  • Για τον τελικό προσδιορισμό του ύψους των επιπλέον εσόδων πρέπει να αφαιρεθούν από το παραπάνω ποσό οι έμμεσες εκπτώσεις που ο κάθε πάροχος έχει εφαρμόσει μέσα από τα σταθερά τιμολόγια που προσφέρει, και τα οποία η ΡΑΕ προσδιορίζει σε ένα εύρος μεταξύ 5%-20%.
  • Μετά τον τελικό προσδιορισμό, σύμφωνα με τις υποδείξεις και τα στοιχεία της ΡΑΕ, η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επιβολή του έκτακτου τέλους 90% στο ποσό αυτό».

Ωστόσο, όπως πληροφορούμαι, από το λογαριασμό που έχει κάνει η ΔΕΗ μάλλον δεν υπάρχουν καν υπερ-έσοδα.

Πιο συγκεκριμένα, εκτός από τις εκπτώσεις ύψους 335,99 εκ. ευρώ που έκανε στους πελάτες της και αυτό το ποσό έχει ήδη αφαιρεθεί, η δημόσια επιχείρηση υπολόγισε και απέστειλε στο υπουργείο Οικονομικών και τα αποτελέσματα από τα σταθερά τιμολόγια ρεύματος που παρείχε. Δηλαδή από το αν είχε ή δεν είχε πρόσθετα έσοδα από τα σταθερά οικιακά τιμολόγια, τις κλειδωμένες με χαμηλές τιμές συμβάσεις της βαριάς βιομηχανίας και την καθυστερημένη εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής στις επιχειρήσεις μέσης τάσης.

Το ταμείο, λοιπόν, που έκανε η ΔΕΗ βγαίνει μείον… Έχει ζημιωθεί κατά 500 εκ. ευρώ για την τιμολογιακή της πολιτική στα προαναφερόμενα προϊόντα ρεύματος. Αντιστοιχούν σε καταναλώσεις πάνω 3 ΤWh.

Έτσι, ο θησαυρός… των πρόσθετων εσόδων αποδεικνύεται μάλλον υπερ-άνθρακες…

Επί της ουσίας μαζί με τα 335,99 εκ. ευρώ των εκπτώσεων, είναι η «πλάτη» των 800 εκ. ευρώ που έβαλε η ΔΕΗ για να απορροφηθούν οι αυξήσεις και να παραμείνουν ανταγωνιστικές οι μεγάλες βιομηχανίες της χώρας…

____________________________________________

Συνάντηση

Με τον πρωθυπουργό συναντήθηκαν χθες τα μέλη της γαλλικής επιχειρηματικής αποστολής που βρίσκεται στην Αθήνα από τη Δευτέρα. Μέχρι σήμερα τα μέλη της είχαν την ευκαιρία να τα πουν σχεδόν με το μισό υπουργικό συμβούλιο.

Θυμίζουμε ότι μεταξύ άλλων συμμετέχουν βασικά στελέχη των εταιριών Airbus, Bollore, Bouygues Batiment International, Egis, Fives, Galileo Global, Idemia, Iveco France, Naval Group, Ratp Developpement, Safran, Saur International, Sulo, Thales και Vinci Concessions.

«Το μήνυμα που λάβατε, ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει, είναι η αλήθεια. Αυτό δείχνει εμφανώς η συνολική απόδοση των μακροοικονομικών δεικτών, αλλά είναι επίσης και η αίσθηση που εισπράττεις όταν ταξιδεύεις απλά σε όλη τη χώρα», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εντυπωσιασμένοι με τον αέρα αλλαγής» που πνέει στην Ελλάδα, δήλωσαν οι Γάλλοι επιχειρηματίες, επισημαίνοντας ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον επιστρέφει στη χώρα, ως αποτέλεσμα της δουλειάς της ελληνικής κυβέρνησης. Οι εκπρόσωποι των γαλλικών επιχειρήσεων εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για τις νέες προοπτικές που δημιουργούνται και την εμπιστοσύνη τους στη μακροπρόθεσμη σταθερότητα, βιωσιμότητα και στο αναπτυξιακό δυναμικό της ελληνικής οικονομίας.

___________________________________________

Επενδύσεις

Ποιος διάσημος κρύβεται πίσω από την εταιρία διανομής φαγητού e-eat, που έκανε την εμφάνισή της και στην Ελλάδα, μέσω θυγατρικής;

Η απάντηση: Ο Ματίας Κάμπραντ, γιος του ιδρυτή των ΙΚΕΑ.

Λάτρης της Ελλάδας και ειδικότερα της Αντιπάρου, ο Κάμπραντ ο νεότερος, περνά τα καλοκαίρια του στη χώρα μας. Οπότε αποφάσισε να κάνει και το εδώ πρώτο επιχειρηματικό του βήμα.

______________________________________________

Επιβεβαίωση

Η πρόθεση των ΗΠΑ να υποστηρίξουν τη μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο μεταφοράς LNG προς την Ευρώπη αναμένεται να επιβεβαιωθεί κατά τις επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Η στήριξη των ΗΠΑ στα ενεργειακά σχέδια της Ελλάδας στην περιοχή φαίνεται και από το γεγονός ότι έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια ενεργοποιήθηκε το σχήμα 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ) με θέμα και την ενέργεια.

Ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει στον συνομιλητή του και τα ελληνοτουρκικά. Ωστόσο, οι πληροφορίες επιμένουν πως ο πρωθυπουργός δεν προτίθεται να αφήσει το συγκεκριμένο θέμα να επισκιάσει το ευρύ πλαίσιο των διμερών σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ.

______________________________________________

Συνάντηση

Πηγές στην Αθήνα επιβεβαιώνουν ότι υπάρχουν συζητήσεις προκειμένου το σχήμα 3+1 σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών να συνέλθει και διά ζώσης προτού τελειώσει το 2022.

Μια πρώτη ευκαιρία θα μπορούσε να είναι η ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον επόμενο Σεπτέμβριο. Ωστόσο τίποτα δεν είναι δεδομένο επί του παρόντος.

______________________________________________

Φήμη

Η μια μεγάλη επιχειρηματική κίνηση (ΕΛΛΑΚΤΩΡ) ανακοινώθηκε. Οι πληροφορίες της αγοράς επιμένουν όμως ότι κυοφορούνται κι άλλες…

______________________________________________

Δικαιοσύνη

Νομοσχέδιο για τον θεσμό της Εμπορικής Διεθνούς Διαιτησίας, έχει έτοιμο και θα καταθέσει τις επόμενες ώρες για δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Δικαιοσύνης. Αν όλα πάνε καλά θα πάρει τον δρόμο για τη Βουλή έως το τέλος Ιουνίου.

Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα θα καταστεί κέντρο επίλυσης οικονομικών διαφορών.

Οχι μόνον για τις υποθέσεις των Ελλήνων πολιτών, αλλά και αλλοδαπών, που θα επιλέγουν τα ελληνικά διαιτητικά δικαστήρια.

_____________________________________________

Διαπραγμάτευση μόνο για θεσμικά ζητήματα

Εθνική Γενικής Συλλογική Σύμβαση Εργασίας υπογράφουν κάθε χρόνο οι εργοδοτικές οργανώσεις και η ΓΣΕΕ, παρά το γεγονός ότι το ύψος των κατώτατων αμοιβών προσδιορίζεται πλέον με απόφαση της κυβέρνησης. Η σύμβαση αποτελεί μια συνέχεια των παλαιότερων εθνικών συμβάσεων – οι οποίες καθόριζαν, εν πολλοίς, το ύψος των αυξήσεων των αμοιβών στον  ιδιωτικό τομέα. Τα τελευταία χρόνια μετά την εφαρμογή του σχετικού νόμου (4172/2013), οι συμβάσεις που υπογράφουν τα δύο μέρη προσδιορίζουν μόνο θεσμικά ζητήματα και – κατ’ ουσίαν – διατηρούν το διάλογο και τη διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο μερών.

Άλλωστε η ΓΣΕΕ – όπως και η ΓΣΕΒΕΕ –  επαναφέρουν συνεχώς το αίτημα για να επανέλθει η ευθύνη της διαμόρφωσης των αυξήσεων στους κοινωνικούς εταίρους και στην υπογραφή της – μεταξύ τους – σύμβασης.

Οι φετινές διαπραγματεύσεις ξεκινούν αύριο Παρασκευή 13 Μαΐου με την πρώτη συνάντηση στα γραφεία της ΓΣΕΕ. Σε αυτή συμμετέχουν η ΓΣΕΕ, ο ΣΕΒ, η ΓΣΕΒΕΕ, η ΕΣΕΕ (έμποροι), ο ΣΕΤΕ (τουριστικές επιχειρήσεις) και ο ΣΒΕ (βιομηχανίες Βορείου Ελλάδος).

____________________________________________

Ο Μπέρνι, η οικονομία και ο ΣΥΡΙΖΑ

Η επικοινωνιακή ομάδα που συμμετείχε στην προεκλογική εσωκομματική καμπάνια του Μπέρνι Σάντερς κατά τη διαδικασία ανάδειξης υποψήφιου προέδρου των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ επισκέφτηκε την πλατεία Κουμουνδούρου, κατά το προηγούμενο διάστημα. Όπως μαθαίνουν πηγές της στήλης, οι έμπειροι επικοινωνιολόγοι επέμειναν στο εξής σημείο: Δεν αρκεί τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για τα πεπραγμένα στην οικονομία, αλλά θα πρέπει να προβάλουν προτάσεις οι οποίες θα είναι επαρκώς κοστολογημένες.

Μάλιστα, οι ίδιοι εκτιμούν ότι παράλληλα με τις συνεδριάσεις του πολιτικού σκέλους των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να γίνεται «δουλειά» και από τεχνοκράτες μέσω think tanks. Άλλωστε, όπως παρατηρούν εύστοχα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, οι επερχόμενες εκλογές (όποτε και αν αυτές γίνουν) θα κριθούν με βάση την οικονομική ατζέντα.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories